Aspirina ne protejeaza de cancerul de colon

Aspirina este un medicament ieftin, care in doze scazute, administrate zilnic, protejeaza impotriva riscului de atac de cord si atac cerebral.
  • Publicat:
Aspirina ne protejeaza de cancerul de colon
Aspirina ne protejeaza de cancerul de colon

Speranta pentru persoanele in a caror mostenire genetica se inscrie si cancerul de colon. La finele unui studiu derulat pe o perioada de cativa ani, oamenii de stiinta britanici au ajuns la concluzia ca o doza zilnica de aspirina ar putea elimina riscurile.

Cercetatorii de la Institutul de Genetica Umana din cadrul Newcastle University, Marea Britanie, spun ca au descoperit o modalitate simpla de a controla celulele stem anormale, care favorizeaza dezvoltarea tumorilor. „Credem ca aspirina ar putea avea un efect asupra ratei de supravietuire in colon a celulelor stem defectuoase”, spun acestia.

Ei au testat 1071 de persoane suferind de sindromul Lynch – o boala ereditara ce predispune la unele tipuri de cancer: stomac, creier, piele, prostata, endometru, ovare si in special de colon – impartindu-i in doua grupuri si administrand fiecaruia dintre acestea aspirina si respectiv medicamente placebo.

Dupa 10 ani, s-au tras concluziile: daca in primele 29 de luni nu au existat diferente notabile intre cele doua grupuri, dupa 4 ani diferentele au fost cat se poate de semnificative. In timp ce in grupul caruia i s-au administrat medicamente placebo au existat 16 cazuri de cancer de colon, in grupul celor carora li s-a administrat aspirina nu au existat decat 6 cazuri. De asemenea, s-au observat diferente si in privinta incidentei cancerului de endometru.

Cancerul colorectal este al doilea mare ucigas in Europa si in Statele Unite, 560.000 de persoane fiind diagnosticate anaul cu aceasta boala, iar 250.000 mor anual.

Aspirina este un medicament ieftin, care in doze scazute, administrate zilnic, protejeaza impotriva riscului de atac de cord si atac cerebral. De asemenea, alunga durerile usoare.

Si alte cercetari anterioare au asociat aspirina cu reducerea riscului de cancer de colon prin blocarea unei enzime, COX-2, care favorizeaza procesele inflamatorii si diviziunea celulara la nivel tumoral.

Totusi, in ciuda beneficiilor pe care le aduce sanatatii noastre, aspirina are si o fata intunecata. Astfel, in unele cazuri poate cauza dureri de stomac si chiar sangerari stomacale sau ulcer.

Citeste si Inima franta se vindeca cu aspirina

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân