Analize necesare pentru o sarcina fara riscuri

Consultul medical preconceptual – presupune o serie de analize ale sangelui menite sa depisteze prezenta vreunei boli infectioase.
  • Publicat:
Analize necesare pentru o sarcina fara riscuri
Analize necesare pentru o sarcina fara riscuri

Consultul medical preconceptual – presupune o serie de analize ale sangelui menite sa depisteze prezenta vreunei boli infectioase. Cele mai periculoase infectii cronice sunt cele cu virus hepatic – B si C, HIV, cytomegalovirus si virusul Epstein Barr. De asemenea, medicii urmaresc rezistenta gravidei la varicela si rubeola, infectii care, daca apar in timpul sarcinii, au consecinte grave asupra produsului de conceptie. Daca se constata lipsa imunitatii (boala nu s-a produs in copilarie), atunci vaccinul este obligatoriu, ceea ce inseamna ca momentul conceptiei va fi amanat cu cel putin o luna dupa vaccinare.

Controlul general, clinic si diverse investigatii – menite sa depisteze boli precum diabetul, astmul, hipertensiunea arteriala, afectiuni ce trebuie tratate, tinute sub control inaintea sarcinii, micsorandu-se astfel riscurile atat in cazul mamei, cat si in cazul viitorului bebelus.

Inventarierea medicamentelor – unele dintre ele sunt foarte riscante pentru fat. In urma unei investigatii amanuntite, acestea vor fi inlocuite de catre medic cu variante mai inofensive.

Varsta – este foarte importanta, pentru ca riscul de infertilitate creste incepand de la 35 de ani, ca si posibilele anomalii cromozomiale ale copilului, de pilda sindromul Down. De asemenea, la gravidele mai varstnice, si problemele dobandite pe parcursul sarcinii sunt mai frecvente: hipertensiune arteriala, diabet gestational etc.

Consult genetic – sunt cazuri in care ginecologul va recomanda si o astfel de operatie. Este foarte important ca medicul sa stie si povestile medicale de familie, mai precis cazurile bunicilor si parintilor ambilor parteneri, mai ales daca acestia au suferit de diabet, hipertensiune, nanism, gigantism – pentru a evalua riscul copilului de a suferi de unele afectiuni transmise genetic (siclemie, fibroza chistica, distrofie musculara Duchenne etc.).

Urmărește CSID.ro pe Google News
Lumineaza-te pentru sanatate!
Lumineaza-te pentru sanatate!
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”