Amenoreea sau lipsa menstruatiei

Desi de cele mai multe ori nu reprezinta o cauza de ingrijorare, amenoreea poate fi un semn al unei probleme de fond. Amenoreea poate indica niveluri scazute de estrogen in organism.
  • Publicat:
Amenoreea sau lipsa menstruatiei
Amenoreea sau lipsa menstruatiei

Amenoreea primara are mai multe cauze, cea mai probabila fiind aceea ca persoana sa nu fi ajuns inca la pubertate (este perfect normal ca pubertatea sa apara si la 17 ani). Dar pubertatea intarziata la o fata care este foarte slaba sau care face efort excesiv este ingrijoratoare, pentru ca poate indica o anorexie nervoasa. Femeile cu foarte putine grasimi corporale nu au menstruatie. Amenoreea primara poate indica, de asemenea, alte probleme. In cazuri rare, de exemplu, o persoana poate sa fie efectiv lipsita de ovare sau de uter si de aceea nu poate avea menstruatie. O tumora, o leziune, un traumatism sau un defect structural pot interfera cu un anume aspect al menstruatiei, de la producerea hormonilor la actiunile organelor si tesuturilor pe care le afecteaza hormonii.

Amenoreea secundara poate fi, de asemenea, provocata de leziuni sau anomalii structurale. O cauza frecventa sunt chisturile de ovar. Dar si factori ca stresul pot tulbura echilibrul hormonilor si intrerupe astfel menstra normala. De asemenea, greutatea corporala foarte scazuta in adolescenta, poate opri menstruatia. Daca ciclurile se intrerup in timp ce tii un regim alimentar sau faci antrenamente sportive, poate insemna ca exagerezi. Amenoreea poate de asemenea semnala aparitia menopauzei sau sarcinii.

Tratament
Tratamentul amenoreei primare poate consta doar din simpla asteptare, pentru a vedea daca natura isi urmeaza cursul. Unei fete care face exercitii fizice epuizante sau care este foarte slaba, medicul ii poate recomanda un regim de antrenamente mai usor sau un efort de crestere in greutate. Poate fi necesar si tratamentul anorexiei nervoase. Daca medicul banuieste o anomalie hormonala, el poate recomanda tratament medicamentos de inlocuire a hormonilor lipsa. In cazuri rare, poate fi necesara o interventie chirurgicala, pentru a indeparta o crestere canceroasa sau necanceroasa sau pentru a corecta o problema structurala.

Pentru amenoreea secundara, poate fi de vina stresul, caz in care e bine sa iei  masuri de a reduce stresul zilnic. Aceste masuri, fara alte tratamente, iti pot readuce ciclul normal. Daca esti prea slaba, medicul te va sfatui sa obtii si sa incerci sa mentii o crestere in greutate.

Articol exclusiv online

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Multumita, sanatoasa, frumoasa
Multumita, sanatoasa, frumoasa
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”