Alimentul de post care crește valoarea TSH-ului la pacienții cu hipotiroidism sau boala tiroidiană autoimună

La pacienții cu o tiroidă deja vulnerabilă, aceste interferențe pot determina creșterea valorii TSH-ului (hormonul de stimulare tiroidiană), un marker folosit în diagnosticarea și monitorizarea hipotiroidismului.
  • Publicat:
Alimentul de post care crește valoarea TSH-ului la pacienții cu hipotiroidism sau boala tiroidiană autoimună
Alimentul de post care crește valoarea TSH-ului la pacienții cu hipotiroidism sau boala tiroidiană autoimună

Consumul de soia este adesea asociat cu o alimentație sănătoasă, mai ales în dietele vegetariene și vegane, datorită conținutului bogat în proteine, izoflavone și fibre. Totuși, în anumite situații, un aport crescut și necontrolat de soia poate influența negativ funcția tiroidiană, în special la pacienții care suferă deja de hipotiroidism sau de boli autoimune tiroidiene.

Cum afectează soia funcția tiroidei?

Soia conține compuși denumiți izoflavone, substanțe cu structură asemănătoare estrogenului, care pot interfera cu metabolismul hormonilor tiroidieni. Acest efect este amplificat atunci când sursele de soia provin din produse procesate, adesea denumite „soia artificială”, precum băuturi, proteine vegetale texturate, suplimente sau produse ultraprocesate care conțin derivate din acest aliment vegetal.

Citește și: 5 alimente care pun în pericol tiroida. De evitat sau de consumat cu măsură!

La pacienții cu o tiroidă deja vulnerabilă, aceste interferențe pot determina creșterea valorii TSH-ului (hormonul de stimulare tiroidiană), un marker folosit în diagnosticarea și monitorizarea hipotiroidismului.

„Un lucru foarte important la pacienții care au deja hipotiroidism sau care au boala tiroidiană autoimună este faptul că ar trebui să evite consumul excesiv de soia. Pentru că aceasta, cumva artificială, crește valoarea TSH-ului. De fiecare dată când noi întâlnim un TSH crescut ne împiedicăm de acea valoare și încadrăm pacientul în categoria hipotiroidianului”, a spus Dr. Roxana Brebu, medic specialist endocrinologie, pentru „Ce se întâmplă, Doctore?”.

Ce înseamnă practic pentru pacienți?

Persoanele cu hipotiroidism confirmat ar trebui să discute cu medicul endocrinolog despre cantitatea permisă în dietă. Consumul ocazional a acestui aliment în formă naturală (ex. boabe fierte, tofu preparat tradițional) nu este, de regulă, problematic, însă excesul și produsele procesate pe bază de soia pot accentua dezechilibrul hormonal.

Pacienții care iau tratament substitutiv cu levotiroxină trebuie să fie deosebit de atenți, deoarece acest aliment poate interfera și cu absorbția medicamentului.

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Redactor-șef
ALEXANDRA NECŞOIU, redactor-șef, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe ...
citește mai mult