ADHD – Deficit de Atenție/Tulburare Hiperkinetică. Ce este, cauze și soluții

Copilul dumneavoastra are tulburari de concentrare sau este excesiv de neastamparat? Mai mult, intrerupe jocurile celorlalti copii si este un perpetuum mobile? Atunci este posibil ca el sa sufere de ADHD - Deficit de Atentie/Tulburare Hiperkinetica.
  • Publicat:
  • Actualizat:
ADHD - Deficit de Atenție/Tulburare Hiperkinetică. Ce este, cauze și soluții
ADHD

Sunt parinti familiarizati cu situatii de genul: micutul nu asculta de nimeni, nici macar de cadrul didactic, este foarte dezordonat, ignora detaliile, pierde lucruri, nu se teme de pericole, nu respecta instructiunile, nu termina ceea ce a inceput etc. Nu toti insa stiu ca afectiunea de care sufera copilul lor este cunoscuta sub denumirea ADHD (prescurtarea acceptata international pentru afectiunea Deficit de Atentie/Tulburare Hiperkinetica) si semnifica o tulburare comportamentala frecvent intâlnita la copii si adolescenti, considerata de multe ori ca o manifestare a carentelor educative sau a rasfatului. Insa exista metode eficiente de tratament.

Cum se manifesta?
Simptomele se impart in doua categorii: inatentie si hiperactivitate. Inatentie – adeseori copilul ignora detaliile; greseste din neglijenta, nu poate sta mult timp concentrat cand are de indeplinit o sarcina sau la joaca; pare sa nu asculte persoana care vorbeste cu el, nu-si poate organiza sarcinile si activitatile, nu respecta instructiunile, isi pierde lucrurile, este uituc in activitatile cotidiene. Hiperactivitate/ impulsivitate – se agita, alearga, se catara cand nu trebuie, este mai tot timpul in miscare, parca ar avea motor, vorbeste in continuu, raspunde inainte ca intrebarile sa fie complete, nu-si poate astepta randul, intrerupe sau agreseaza persoane. Acesti copii sunt foarte inteligenti, si pe acest fond sunt tolerati, insa cu timpul apar probleme in relatiile cu cei din jur.

Cauzele ADHD
In acest moment, cauza principala a acestei afectiuni nu este cunoscuta, insa s-a demonstrat stiintific ca ADHD are la baza o disfunctie neurobiologica a activitatii creierului care se poate amplifica prin comportamentul defectuos al parintilor. Mai mult, s-a constatat ca aceasta tulburare inregistreaza o frecventa in crestere, cu impact pe termen lung daca nu este identificata si tratata in mod adecvat. Afectiunea se transmite genetic. Atat baietii, cat si fetele pot avea acest sindrom, insa este intalnit in mod frecvent la baieti. In 60% din cazuri, ADHD persista si la maturitate.

Solutii
Ca si in cazul altor afectiuni, un diagnostic precoce face posibila si eficienta interventia terapeutica, pentru a evita aparitia complicatiilor pe termen lung ale bolii. Acesti copii au nevoie atat de ajutorul medicilor, cat si al parintilor si cadrelor didactice. Diagnosticul este stabilit in conditiile in care copilul prezinta sase sau mai multe simptome de inatentie. Se combina mai multe metode de tratament: terapie comportamentala (include antrenament si terapie), medicatie, terapie combinata (medicatie si terapie comportamentala). Netratata, aceasta afectiune poate duce pe termen lung la devieri comportamentale: delincventa, consum de alcool si droguri.

Pentru mai multe informatii accesati www.adhd.ro sau sunati la (031)730.30.30 (apel cu tarif normal).

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Orice dieta trebuie personalizata
Orice dieta trebuie personalizata
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”