Vinul de miere – „antibioticul” natural din antichitate, preparat cu doar trei ingrediente

  • Publicat:
Vinul de miere – „antibioticul” natural din antichitate, preparat cu doar trei ingrediente

Ați auzit de hidromel sau, cum i se mai spune popular, vinul de miere? Este una dintre cele mai vechi băuturi fermentate cunoscute de omenire, un remediu străvechi folosit din Antichitate pentru proprietățile sale curative. Astăzi, acest elixir natural revine în atenția celor care caută soluții tradiționale pentru o sănătate de fier.

La Mănăstirea Slănic, fratele Daniel ne arată cum se prepară această băutură cu efecte benefice extraordinare asupra organismului, din doar trei ingrediente simple: apă curată, miere naturală și polen.

Un cocktail natural cu peste 400 de substanțe nutritive

Hidromelul, atunci când este preparat corect, devine un adevărat elixir pentru sănătate: conține bacterii lactice benefice, are proprietăți antibacteriene și cicatrizante, sprijină imunitatea și digestia, este bogat în antioxidanți naturali și poate stimula activitatea cerebrală și nervoasă. Această băutură străveche nu este doar gustoasă, ci și un aliat eficient al echilibrului interior.

În trecut, era folosit pentru vindecarea rănilor, ameliorarea infecțiilor și recuperarea după efort fizic sau mental intens.

O tradiție cu rădăcini antice

Folosit în civilizațiile greacă, romană și dacică, vinul de miere era considerat o băutură a zeilor și un medicament al soldaților. Se credea că întinerește, regenerează organismul și prelungește viața.

Astăzi, tradiția monahală românească păstrează vie această rețetă simplă, dar valoroasă.

Cum prepari vinul de miere acasă

Pentru a prepara acest remediu acasă, ai nevoie de:

  • 1 litru de apă fiartă și răcită,
  • 3 linguri de miere de albine (preferabil polifloră),
  • 1 linguriță de polen.

Se amestecă toate ingredientele într-un borcan de sticlă, se acoperă cu tifon și se lasă la temperatura camerei timp de 48–72 de ore. Vei observa o ușoară fermentație – un semn că băutura prinde „viață”. Se păstrează la rece și se consumă zilnic, câte un pahar mic, pe stomacul gol.

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult