Metoda Covasna – tratamentul de succes în afecțiunile cardiovasculare

  • Publicat:
Metoda Covasna – tratamentul de succes în afecțiunile cardiovasculare

În spitalul Recuperare Cardiovasculara Dr. Benedek Géza din Covasna metodele clasice de reabilitare sunt asociate cu factorii naturali terapeutici specifici zonei: ape minerale carbogazoase, mofetele, aer bogat în ioni negativi. Această metodă este numită “metoda Covasna”. În incinta spitalului avem cea mai mare mofetă construită din lume: un bazin cu o suprafață de 100 m², capacitate de gaz mofetic 220 m³.

Monica Sporea – Directorul Spitalului de Cardiologie Covasna și Ion Deaconu – Directorul de Îngrijiri Medicale al Spitalului de Cardiologie Covasna ne-au vorbit într-un interviu despre “metoda Covasna”.

De ce este acest spital de cardiologie special?

Monica Sporea: Este singurul spital de recuperare cardiovasculară dar și neuro-musculară din țară. Spre deosebire de secțiile de cardiologie de recuperare cardiovasculară din țară, noi folosim în tratament factorii naturali. Acest bio climat. Natura ne oferă un aer puternic ozonificat, ne oferă aceste moferte și băi cu ape minerale. Pe lângă ele folosim în recuperarea pacientului efortul fizic dozat și mai încercăm să le insuflă un stil de viață sănătos. Le oferim o alimentație hipo sodată, săracă în grăsimi. Pacientul când pleacă de aici trebuie să plece cu un alt concept de viață. După cum ați văzut incidența bolilor cardiovasculare este foarte mare în România o incidență ce se apropie de vârste tinere.

Pacientul tânăr este șocat în momentul în care i se întâmplă lui, în general sunt persoane sportive, persoane active, manageri care nu sunt învățați să stea. Și noi avem o echipă de cardiologi, balneologi, psiholog pentru a-i trata. Îi redăm speranța de viață, îi arătăm că se poate trăi și cu această boală schimbându-și puțin stilul de viață într un mod mai sănătos. Cam asta facem noi. Spre deosebire de alte spitale din țară suntem așezați aici pe 16 hectare, suntem exact la poalele munților. Într-un aer puternic ozonificat, într-un aer unde emanațiile de CO2 sunt nu numai în mofetă ci și în aer. Vasodilatația asta duce la scăderea, la toți pacienții internați, a medicației. Dacă acasă foloseau o schemă de tratament după ce vin aici în câteva zile renunță la multe din aceste medicamente.

Ce înseamnă “Metoda Covasna” ca metodă de tratament?

Monica Sporea: Doctorul Benedek Geza a cercetat și elaborat Metoda Covasna, iar medicii care i-au urmat au preluat și îmbunătățit continuu metoda.

Tratamentul este atât de special datorită locației. În spital pacientul primește pe lângă tratamentul medicamentos prescris de către medicul cardiolog si un consult de către un medic balneolog. Acest medic prescrie un tratament balnear zilnic, adaptat specificului afecțiunii respective, în colaborare cu cardiologul. Pacientul intră în această mofertă care are emanații foarte mari de dioxid de carbon, deci el este scăldat în acest gaz până la mijloc, iar dioxidul de carbon produce o vasodilatație în membrele inferioare. Sunt studii care susțin că și circulația cerebrală este îmbunătățită.

Ion Deaconu: Dacă îmi permiteți sintetizând, metoda Covasna are la bază factorii naturali de cură și vorbind despre aerul puternic ozonificat bogat în ioni negativi, mofeta noastră și apa minerală sau băile carbogazoase. Acestea sunt coroborate cu regimul alimentar, cu kinetoterapie, cu un nou stil de viață pe lângă tratamentul medicamentos dat.

Monica Sporea: Noi avem o stație meteorologică. Noi monitorizăm acești factori de mediu. Mofeta este autorizată și sunt făcute studii și analize chimice ale micro elementelor din compoziția apei minerale, nu numai dioxidul de carbon ajută ci și elementele din apă.

Cât durează tratamentul și cât de des se face?

Monica Sporea: Avem o durată de spitalizare de 14 zile, cam de 2 ori pe an.

Câți pacienți vin aici de obicei? Ce capacitate are spitalul?

Monica Sporea: Într-o perioadă normală, înainte de COVID, aveam capacitatea de 17.000 de pacienți pe an, care făceau aceste cure de 14 zile.

Ion Deaconu: În perioada vechiului regim erau internați pacienți în plus în spitalul nostru pe perioada verii. Aveam efectivul într-o zi de 900 de pacienți.

Acum avem între 600 și ceva 700 de pacienți pe zi.

Autorizația sanitară a fost din ce în ce mai restrictivă. Avem atâția metri cubi de aer per pacient, o suprafață pentru un pat și s-a redus numărul, s-a redus numărul de paturi și la nivel național.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mihaela Arsene
Am intrat in domeniul presei scrise dintr-o intamplare, in 1995, dar pasiunea pentru acest domeniu s-a nascut odata cu prima revista pe care am condus-o, o revista de frumusete. Apoi am lucrat la Avantaje, iar odata cu aparitia internetului m-am dedicat online-ului si dezvoltarii site-urilor. Sanatatea, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”