Ce riști dacă pierzi un dinte și nu pui rapid implant

Dacă amânăm inserarea unui implant după o extracție dentară, problemele cu care ne vom confrunta se agravează în timp, iar tratamentul va fi mai greu, mai costisitor și de durată.
  • Publicat:
Ce riști dacă pierzi un dinte și nu pui rapid implant
Foto: shutterstock

Atunci când pierdem un dinte, consecințele negative nu sunt doar de natură estetică. Dacă amânăm inserarea unui implant după o extracție dentară, problemele cu care ne vom confrunta se agravează în timp, iar tratamentul va fi mai greu, mai costisitor și de durată. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne explică ce se întâmplă exact atunci când stăm prea mult timp cu dinți lipsă și la ce riscuri ne supunem astfel.

„Pierderea unuia sau a mai multor dinți reprezintă un moment extrem de neplăcut în viață fiecărui om, indiferent de motivul pentru care am ajuns la extracție. De aceea, de cele mai multe ori, pacienții se concentrează asupra depășirii momentului, ignorând continuarea planului de tratament și înlocuirea dinților lipsă. Acest lucru, însă, nu va face decât să îngreuneze procesul de reabilitare, având în vedere consecințele sale”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.

De ce apare pierderea osoasă

„Printre consecințe, enumerăm în primul rând pierderea osoasă continuă care apare în urma extracției dentare. Amânarea inserării implantului ne face să pierdem os, iar motivul pentru care acest lucru este extrem de nefast este acela că un implant trebuie interpretat similar unui șurub care are două coordonate, grosime și lungime. Cu cât cantitatea de os scade, cu atât cele două coordonate vor scădea și ele, ajungând astfel să avem un implant mai subțire și/sau mai scurt, ceea ce scade din durata de viață a acestuia. Cu cât un implant este mai lung și mai gros, cu atât el va fi mai longeviv”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe.

Există soluții pentru pierderea osoasă?

„Sigur că, dacă nu avem suficient os, putem crește cantitatea osoasă prin intermediul procedurilor de adiție osoasă, însă acestea aduc un cost suplimentar și un timp mai lung de vindecare, crescând inclusiv nivelul de complexitate al intervențiilor”, adaugă medicul stomatolog Sorina Stroe.

Dr. Sorina Stroe

Dinții vecini își modifică poziția

„Din alt punct de vedere, în contextul extracției dentare apar și modificări de poziție ale dinților vecini antagoniști, pe seama lipsei punctelor de contact interdentare. Astfel, în sens orizontal, dinții pot să se încline sau să migreze, iar în sens vertical, ei vor migra, în căutarea contactului cu dintele pierdut. Dinții nu știu că unul sau mai mulți „vecini” nu mai există, iar în nevoia lor de contact, vor continua căutarea.

Acesta este motivul pentru care spațiul aferent dintelui lipsă pe care noi vom vrea să îl înlocuim prin implant se micșorează, punându-ne în situații dificile atunci când în sfârșit vom dori să îl realizăm. Ne vom trezi în situația în care vom fi nevoiți fie să facem compromisuri estetice și funcționale (dinți mai mici, în limita spațiului disponibil), fie vom fi obligați să apelăm la metode de rezolvare mai complexe, costisitoare și de durată. Vorbesc aici despre un tratament ortodontic pentru a îndrepta la loc dinții ori despre proceduri invazive precum șlefuirea selectivă sau chiar coronoplastia, adică îmbrăcarea dinților cu coroane dentare pentru a recrea spațiul necesar dintelui lipsă”, mai spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

De ce să nu amânăm mersul la medic?

„Cu cât amânăm mai mult mersul la medic, problemele nu se rezolvă de la sine ci, din contră, avansează în defavoarea noastră. Pe termen lung, toate efectele negative se vor propaga și asupra dinților la modul general, dând naștere unor probleme mai serioase. Sfatul meu este, în consecință, să nu amâni mersul la medic. Vino să rezolvăm problemele cât mai rapid după ce ele au apărut!”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sorina Stroe - Medic stomatolog
Sorina Stroe este medic stomatolog în cadrul Clinicii MG Dental. A absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București în anul 2014. Deține un doctorat în Biomateriale de adiție. Sorina Stroe este, de asemenea, asistent universitar doctor la Catedra de Estetică ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân