Infarctul de miocard, semnal de alarma si pentru tineri

Infarctul de miocard este favorizat de predispozitia genetica , fumat, caldura excesiva si deshidratare.
  • Publicat:
Infarctul de miocard, semnal de alarma si pentru tineri
Infarctul de miocard




In Romania, numarul deceselor provocate de infarctul de miocard s-a dublat in ultimul deceniu. Pana nu demult, infarctul miocardic acut aparea numai dupa varsta de 40 de ani, insa si tinerii de numai 25 de ani se pot imbolnavi. Predispozitia genetica, fumatul, caldura excesiva asociata cu deshidratarea favorizeaza producerea infarctului de miocard.

Mecanismul este simplu: o placa de grasime se depune pe peretii vaselor de sange din inima si astfel se formeaza cheaguri care blocheaza fluxul normal al sangelui. Muschiul inimii nu mai functioneaza normal si apar durerile. Tinerii au tendinta sa neglijeze aceste dureri, dar acest comportament le poate pune viata in pericol.

O data produs si neglijat, infarctul de miocard poate duce chiar si la moartea muschiului inimii. In fapt, acesta nu se mai contracta si pacientul are mult de suferit: nu va mai avea dureri in piept, in schimb, va obosi la cele mai mici eforturi.

Medicii spun ca primele 6-8 ore de dupa producerea infarctului sunt esentiale pentru viata bolnavului, mai ales daca acesta are infundat un vas de sange important. In camera de garda a unui spital, medicii le pot face pacientilor electrocardiograma si testul de efort. Astfel, ei pot depista iminenta unui infarct de miocard sau existenta lui si pot recurge la administrarea unor substante care distrug cheagul de sange.

“Exista posibilitatea ca pacientul sa fie adus de urgenta in laboratorul de angiografie unde sa se realizeze destuparea acestui vas prin manevre interventionale de dezobstructie si dilatare cu balon a acestei leziuni care exista la nivelul vasului respectiv” este de parere dr. Florina Pinte, medic primar cardiolog la Spitalul Militar central din Bucuresti.

Daca este vorba de o leziune importanta a vasului de sange, medicii pot implanta dispozitive care raman in inima



pentru tot restul vietii. O inima sanatoasa presupune si renuntarea la fumat, la dulciuri, grasimi si exercitii fizice facute regulat.

Citeste si Miscarea ne fereste de infarct






Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”