Dependenta fata de partener

  • Publicat:
Dependenta fata de partener
Dependenta fata de partener

Fie ca este vorba despre secrete de familie care trebuie pastrate, vinovatie, rusine ori furie reprimata, compromisul de a ramane alaturi de partener este cu totul nejustificat. In multe dintre cazuri, femeia ori barbatul, aleg sa pastreze cuplul unit dn cauza unei imagini nesatisfacatoare vizavi de propria persoana. Indiferent care ar fi motivatia, dependenta fata de partener se trateaza. Tot ce ai de facut este sa gasesti motivele si sa evaluezi corespunzator situatia.

In principiu, fiecare dintre noi sufera de o oarecare forma extrema de atasament fata de cel de langa el, fapt care este, pana la urma de inteles. Problema survine atunci cand sentimentele de pasiune se transforma in deviatii bolnavicioase, si angreneaza persoana respectiva in niste comportamente nefiresti. Uneori, se ajunge la instalarea fixatiilor, obsesiilor, si, in ultima instanta, a violentei. Comportamentul agresiv vine aproape in toate cazurile la pachet cu o serie de depresii si dependente sentimentale care nu fac altceva decat sa dauneze relatiei.

In plus, aceasta suita comportamentala fac rau si persoanei care o experimenteza, in sensul in care aceasta incepe sa dezvolte diverse anxietati si episoade grave de depresie, care, in unele cazuri, conduc la suicid.

Cei mai multi dintre noi ajungem insa sa fim dependenti de speranta. Simpla nazuinta ca cel de langa noi are sa se schimbe este ceea ce ne pastreaza increderea in viitor, suplimentand puterea de a rabda abuzurilor. Cand toate acestea se petrec in cadrul cuplului, singura modalitate de evadare este cea a fixarii de limite. Trebuie evaluat foarte coerent partenerul de viata, iar asta pentru a stabili in ce masura exista sanse ca acesta sa se schimbe in viitor. Unii ar putea necesita consultanta de specialitate, motiv pentru care pot apela la ajutorul unui psihoterapeut. Daca persoana in cauza considera ca partenerul este apt de a se schimba, poate aranja o serie de intalniri in cuplu, in cadrul unor sedinte de terapie specializata.

Totul incepe in copilarie…
Perioada aceasta reprezinta prilejul cel mai bun pentru infiriparea codependentei. De obicei, ea este cauzata de una sau mai multe probleme cu caracter familial – un parinte dependent (de alcool, de droguri, de mancare, de slujba, de jocuri de noroc sau de computer). Putini stiu ca pana si saracia poate ajunge sa creeze dependenta; ea imprima celui in cauza nevoia de a fi compatimit de catre ceilalti. Alti factori care pot determina adultul de mai tarziu sa devina dependent de partenerul de viata sunt: depresiile, abuzul (sexual, fizic ori emotional), bolile cronice si chiar divortul. Indiferent de cauza, vestea rea este ca nimeni nu vorbeste despre ea. De cele mai multe ori ramane la rangul de secret de familie, iar copiii ajung, in timp, sa-si reprime sentimentele de neputinta si de frica, invatand sa traiasca cu ele pentru tot restul vietii.

Ca adulti, aceste persoane nu au simtul recunoasterii de sine, nu stiu de ce anume sunt in stare, si, in ultima instanta, nu stiu cine sunt. Intreaga lor existenta nu reprezinta altceva decat un efort sustinut si continuu de a-i multumi pe cei din jur, care, prin atitudinea lor, ii fac sa se simta bine cu ei insisi. O alta caracteristica a persoanelor codependente este aceea de a dezvolta diverse dependente (de alcool, de dorguri, de mancare, de sex, de jocuri de noroc), odata cu inaintarea in varsta.

Cand vine vorba despre alegerea persoanei potrivite, aceste persoane aleg un partener cel putin la fel de dezechilibrat ca si ele. Acest fapt se intampla din cauza ca, odata fixati parametrii functionali ai unei relatii sentimentale, codependentii ii respecta, chiar daca nu sunt cei ideali.

Cine stie daca nu esti chiar tu unul?…

1. Ai o fixatie in a-i ajuta pe cei din jur?
Persoanele codependente sunt orientate spre nevoile celor din jur, resimtind o inclinatie fireasca in a le sari in ajutor celor care au nevoie. Totusi, ei sunt oarecum interesati atunci cand ajuta, iar asta tot din cauza nevoii de a se afla in centrul atentiei. Daca incerci sa faci bine cuiva doar pentru a poza intr-un salvator, fie doar si numai pentru tine, inseamna ca esti codependent.

2. Te lasi dus de val cand vine vorba despre problemele altora?
Codependentii pot ajunge sa faca adevarate obsesii pentru durerea altor persoane. Aceasta abilitate le permite sa sa sacrifice pentru binele celor din jur. De fapt, nu este altceva decat un soi de comportament de autoaparare. Empatia este buna, insa atunci cand incepi sa fii macinat de suferinta altora, si cand aceasta te afecteaza, este mai bine sa te retragi.

Invata sa iesi dintr-o relatie de care esti dependenta!
Ca in orice alta problema, abordarea cea mai inteleapta este aceea de a gasi cauza. Cand vorbim despre codependenta, situatia cea mai intalnita se refera la grija fata de partener, caz in care, chiar daca nu mai exista sentimente suficiente, persoana in cauza ezita sa puna capat relatiei. Punand compasiunea fata de partener mai presus decat orice altceva, un codependent continua sa se agate de speranta ca lucrurile vor reveni la statutul initial si ca totul va fi bine.

In acest caz, recomandarea este ca persoana respectiva sa revina la realitate si sa evalueze corect situatia. Este foarte important ca ea sa inteleaga ca lucrurile nu se vor imbuntati de la sine si ca, in pofida a ceea ce ae fi de preferat, relatia trebuie rupta.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Saltul de la o relatie la alta
Saltul de la o relatie la alta
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”