Tratamentul cancerului de col uterin: „Împreună cu pacienta, găsim și căi de personalizare a tratamentului”

Despre tratamentul cancerului de col ne-a vorbit Dr. Beatrice Anghel, medic primar radioterapie, cu competență în brahiterapie, la Centrul Oncologic SANADOR.

Cancerul de col uterin este o afecțiune malignă a celulelor ce căptușesc întreaga suprafață a colului. Afecțiunea apare mai frecvent la femeile active din punct de vedere sexual, care au vârsta peste 30 de ani. Despre tratamentul cancerului de col ne-a vorbit Dr. Beatrice Anghel, medic primar radioterapie, cu competență în brahiterapie, la Centrul Oncologic SANADOR.

Opțiunile de tratament ale cancerului de col

Dr. Beatrice Anghel, medic primar radioterapie, a explicat într-un interviu pentru „Ce se întâmplă, Doctore?”, că „Odată cu depistarea acestei afecțiuni, este foarte important de discutat cu pacienta și de pregătit un plan de bătaie referitor la combaterea așteptărilor, referitor la tratamentul pe care vrem să-l oferim pentru a eradica această afecțiune. Avem mai multe opțiuni de tratament în cancerul de col uterin și în funcție de faza de prezentare putem pregăti un plan de tratament corespunzător și personalizat.

Ne gândim de cele mai multe ori că actul chirurgical poate fi suficient și poate suntem familiari cu o afecțiune minimă care a putut fi îndepărtată chirurgical și să spunem că tot acest istoric de cancer incipient se poate sfârși aici și pacienta să intre într-un program de urmărire activă, dar de cele mai multe ori poate situația stă altfel. Și atunci e nevoie de un bilanț clinic și imagistic, discutat împreună cu ceilalți colegi participanți la așa-zisa comisie multidisciplinară, pentru că e foarte important, numai de pregătit un plan de bătaie, dar efectiv de știut cum vom putea obține cele mai bune rezultate, cu un minim de efecte secundare”.

Pe lista opțiunilor de tratament ale cancerului de col, specialistul menționează că acestea sunt „radioterapia, chimioterapia și terapia prin iradiere internă, brahiterapia, cum îi spune și numele, și încercăm, bineînțeles, împreună cu pacienta, să găsim și căi de personalizare a tratamentului”.

Urmărește interviul integral pe canalul nostru de Youtube.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Dr. Beatrice Anghel - Medic specialist radioterapie
Beatrice Anghel este medic primar radioterapie în cadrul Spitalului Clinic SANADOR și a absolvit Facultatea de Medicină a Universității de Medicină Farmacie "Carol Davila" din București în 2011. După 3 ani petrecuți în rezidențiat la Institutul Oncologic "Alexandru Trestioreanu", d-na ...
citește mai mult