Testele şi analize recomandate în cazurile de obezitate

Vă prezentăm cauzele obezităţii, riscurile acestei boli, dar şi testele şi analizele recomandate în cazul excesului ponderal.
  • Publicat:
Testele şi analize recomandate în cazurile de obezitate

Obezitatea este una dintre cele mai complexe boli metabolice, asociată de cele mai multe ori altor boli cronice severe, fiind caracterizată prin excesul de ţesut adipos. Deşi la prima vedere pare a fi doar o problemă de ordin estetic, obezitatea este o problemă medicală care creşte riscul apariţiei altor boli şi probleme de sănătate precum bolile cardiovasculare, diabet, hipertensiune şi anumite tipuri de cancer.

Există numeroase motive care stau în spatele dificultăţii de a evita această boală metabolică, pentru că la baza ei stau un cumul de factori, de la stilul de viaţă, la alimentaţie şi sport. Pe baza indicelui de masă corporală (IMC), Organizaţia Mondială a Sănătăţii a clasat obezitatea pe grade, în funcţie de raportul greutate/inaltime la pătrat. Mai exact, persoanele cu un IMC cuprins între 25-29,9 kg/m2 au fost clasate ca supraponderale.

Cauzele obezităţii

Deşi greutatea poate fi influenţată de mai mulţi factori, printre care reamintim factorii genetici, de comportament, metabolici şi hormonali, obezitatea apare atunci când corpul depozitează excesul de calorii în grăsimi, pe care la asimilăm în general din mâncărurile grase, nesănătoase şi alimentele care conţin zahăr. Nu mai este niciun secret că obezitatea se află printre principalele cauze de deces la nivel mondial, iar acest aspect este cauzat de stilul de viaţă al lumii moderne care implică un consum excesiv de alimente bogate în calorii, dar şi sedentarismul, adică timpul petrecut la birou sau în maşină. Bineînţeles, există şi alte afecţiuni care contribuie la creşterea în greutate, precum hipotiroidismul, care din fericire poate fi controlat cu ajutorul medicamentaţiei.

Factori de risc pentru obezitate

Obezitatea este, de cele mai multe ori, un rezultat al unui cumul de factori precum:

Factorii genetici. Aceştia joacă un rol important în modul în care corpul transformă alimentele în energie, cum reglează pofta de mâncare, dar şi în modul în care organismul arde caloriile în timpul activităţilor fizice. Membri familiei sunt tentaţi să aibă obiceiuri alimentare şi activităţi similare, motiv pentru care obezitatea nu apare doar din simplul fapt că împart aceeaşi genă.

Stilul de viaţă. Acesta include dietele nesănătoase şi bogate în calorii, lipsite de consumul de fructe şi legume, abuzul de alimente tip fast food, dar şi consumul băuturilor care conţin cantităţi mari de zahăr, al băuturilor alcoolice şi porţiile mari de mâncare, toate acestea contribuind la creşterea în greutate.

Lipsa activităţii fizice. Aceasta reprezintă un factor care defineşte stilul de viaţă sedentar, iar specialiştii menţionează că numărul de ore petrecut în faţa ecranelor dispozitivelor mobile sau a calculatoarelor este asociat creşterii în greutate.

Riscurile obezităţii

Este foarte important să iei măsuri în privinţa obezităţii încă de la creşterea semnificativă în greutate. Mai exact, schimbările de ordin fizic pot duce la numeroase probleme de sănătate serioase care pun în pericol viaţa. Printre acestea amintim:

  • diabetul de tip 2
  • hipertensiunea
  • bolile cardiovasculare
  • cancerul de sân şi cancerul colorectal
  • accidentul vascular cerebral
  • colesterolul mărit şi ateroscleroza
  • astm
  • sindromul metabolic (o combinaţie între diabet, hipertensiune şi obezitate)
  • boala de reflux gastroesofagian
  • reducerea fertilităţii
  • osteoartrita
  • apneea în somn
  • bolile de rinichi şi ficat
  • complicaţii ale sarcinii

Obezitatea poate afecta calitatea vieţii şi poate duce la apariţia bolilor psihologice, precum depresia şi scăderea stimei de sine.

Cum se diagnostichează obezitatea

Tratarea obezităţii nu înseamnă doar schimbarea stilului de viaţă, ci şi o vizită la medicul specialist care îţi va recomanda testele şi tratamentele care ar trebui să te ajute să ajungi la greutatea optimă.

Pentru a primi un diagnostic în această privinţă, medicul va face o examinare fizică şi va recomanda un set de teste. În general, aceste examinări includ evaluarea istoricul familial, examinarea fizică, calcularea indicelui de masă corporală (IMC), măsurarea circumferinţei taliei şi testele de sânge.

La Spitalul Clinic Sanador (Call Center disponibil 24/7 – 021-9699) poţi beneficia de pachetul promoţional pentru Anti-obezitate, în preţul de 600 de lei având incluse următoarele servicii: consultaţie medic primar, ecografie abdomen superior, consultaţie control medic primar şi mai multe analize de laborator.

În funcţie de rezultatul acestor teste, medicul îţi poate recomanda un program complex de eliminare a excesului ponderal şi de monitorizare pe termen lung a procesului de slăbire.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”