Simptome care indică o urgență medicală la adulți: „Poate fi vestitorul sau martorul unei drame cardiovasculare”

În ediția CSID.RO Live din 20 decembrie, am vorbit despre simptomele care indică o urgență medicală, în sezonul rece, cu Dr. Cristian Pandrea.
  • Publicat:

În ediția CSID.RO Live din 20 decembrie, am vorbit despre simptomele care indică o urgență medicală, în sezonul rece, cu Dr. Cristian Pandrea, coordonatorul Compartimentului de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR. Invitatul emisiunii ne-a explicat cum putem evita să ajungem la camera de gardă, în special în perioada sărbătorilor.

Întrebat cam câte urgențe vin la SANADOR și mai ales câte dintre ele sunt realmente urgențe, Dr. Cristian Pandrea ne-a spus că „Sunt urgențe multe în sezonul rece. Cele mai multe dintre ele au legătură cu surplusul. Vorbesc de afecțiunile specifice sezonului rece, care sunt de multe ori acute și sunt respiratorii în principiu. Dar avem și acele urgențe care provin din acutizarea unor afecțiuni cronice care sunt influențate de timpul rece, de timpul umed, de anumite obiceiuri de sărbători, că noi ne aflăm acum în perioada sărbătorilor”.

Simptome care indică o urgență medicală la adulți

„Aș enumera dintre cele care sunt cu adevărat importante și din punct de vedere al frecvenței. Durerea toracică anterioară, de exemplu. Ea poate fi vestitorul sau martorul unei drame cardiovasculare sau din categoria asta de boli severe, adică lipsa aerului, oboseala exagerată atunci când la eforturi mici apare imposibilitatea de a trage suficient aer, să zicem. Durerea de cap, de asemenea, poate anunța sau poate fi martorul sau vestitorul unei afecțiuni cerebrale, vasculare sau infecțioase. De exemplu meningită acută sau meniencefalita”, a explicat Dr. Cristian Pandrea, coordonatorul Compartimentului de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR.

Urmărește emisiunea integral pe canalul de Youtube „Ce se întâmplă, Doctore?”

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult