Selma Blair, motivul pentru care a ignorat ani de zile semnele sclerozei multiple

Selma Blair a vorbit recent despre ce şi-ar fi dorit să facă înainte de a fi diagnosticată cu scleroza multiplă.
  • Publicat:
Selma Blair, motivul pentru care a ignorat ani de zile semnele sclerozei multiple
FOTO: Hepta / Selma Blair, motivul pentru care a ignorat ani de zile semnele sclerozei multiple

În urmă cu un an, Selma Blair a fost diagnosticată cu scleroză multiplă şi, încă de atunci, s-a făcut rapid auzită şi a luptat alături de persoanele care suferă de această boală cronică. Întotdeauna cu zâmbetul pe buze, actriţa a vorbit despre experienţa ei cu şedinţele de chimioterapie, dar şi provocările de care s-a lovit fiind mama unui copil de 7 ani. Cu mulţi ani înainte de a primi un diagnostic, dar mai ales înainte ca medicii să ia în serios simptomele pe care le avea, Selma Blair a suferit în tăcere. Despre toate aceste experienţe a vorbit recent la TIME 100 Health Summit.

Întrebată de Dr. Mehmet Oz dacă ar fi făcut ceva diferit, privind experienţa sa cu scleroza multiplă, actriţa a mărturisit că ar fi acordat din timp mai multă atenţie sănătăţii.

”Aş fi cerut să mi se facă un RMN. Nici nu am cerut să mă folosesc de acest instrument şi nici nu a venit cineva la mine să-mi spună să-l fac”, povesteşte Selma Blair.

Nu există un test prin care scleroza multiplă să fie diagnosticată, această boală afectând sistemul nervos central prin care se întrerupe parcursul informaţiei către creier, dar şi între creier şi corp. RMN-ul este un instrument important pentru a putea diagnostica şi monitoriza progresul sclerozei multiple, având în vedere că pot apăre leziuni la nivelul creierului sau a măduvei spinării, arată Societatea Naţională de Scleroză Multiplă.

Selma Blair a povestit că primele semne au apărut încă din 2011.

”Înainte ca fiul meu să se nască am observat o îmbătrânire rapidă în jurul vârstei de 30 de ani şi era destul de dureros. Credeam că am artrită sau ceva”, explică actriţa.

Printre simptome, actriţa experimentase vedere blurată, vorbire greu de desluşit, oboseală extremă şi dureri inexplicabile ale corpului.

”Am crezut că de vină este depresia postnatală, aşa că am luat antidepresive. Am urmat chiar şi o dietă macrobiotică. M-am gândit că trebuie să-mi iau vitaminele necesare. Dar ar fi trebuit să cer să mi se facă un RMN în momentul când nu mi-am mai putut folosi piciorul. Şi nu am făcut asta”, povesteşte Selma Blair.

Acum că are toate răspunsurile de care are nevoie, actriţa nu mai este ruşinată de diagnosticul pe care are şi nici de traseul pe care l-a parcurs până aici.

”Nici măcar nu m-am temut de moarte. Am plâns cu lacrimi de crocodil pentru că am crezut că asta trebuie să faci când eşti diagnosticat, dar de fapt, eram uşurată”, îşi aminteşte actriţa.

Selma Blair speră că transparenţa în privinţa acestui subiect, despre cum este să trăieşti cu scleroza multiplă, va ajuta şi alte persoane care se confruntă cu această boală să nu se mai simtă izolate.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”