„Poziţia copilului”, unul dintre cele mai de succes filme româneşti din ultimii 10 ani

"Poziţia copilului", de Călin Peter Netzer, este una dintre cele mai de succes pelicule româneşti din ultimul deceniu, filmul menţinându-se în topul box office-ului românesc, cu 44.449 de spectatori şi încasări de 617.643 de lei, după a doua săptămână în cinematografele din România.
„Poziţia copilului”, unul dintre cele mai de succes filme româneşti din ultimii 10 ani

„Poziţia copilului”, de Călin Peter Netzer, este una dintre cele mai de succes pelicule româneşti din ultimul deceniu, filmul menţinându-se în topul box office-ului românesc, cu 44.449 de spectatori şi încasări de 617.643 de lei, după a doua săptămână în cinematografele din România.

După debutul spectaculos cu peste 19.000 de spectatori în primul weekend, un record pentru un film autohton în ultimii zece ani, „Poziţia copilului” – premiat cu Ursul de Aur la ediţia din acest an a Festivalului de Film de la Berlin – a adus şi mai mulţi spectatori în săli, în a doua săptămână – aproximativ 25.000, potrivit unui comunicat remis Mediafax.

Săptămâna trecută, „Poziţia copilului” a devenit filmul românesc cu cel mai mare succes la premieră din ultimul deceniu, surclasând producţii ca „Minte-mă frumos”, de Iura Luncaşu (14.011 în primul weekend) şi „Despre oameni şi melci”, în regia lui Tudor Giurgiu (13.929 spectatori), cele două titluri autohtone aflate în topul box office-ului pe 2012.

De la premiera din 8 martie, protagoniştii filmului s-au întâlnit cu spectatori din mai multe oraşe ale ţări, în săli de cinema arhipline, într-un maraton al proiecţiilor de gală. Bucureştenii vor avea ocazia să-i întâlnească marţi, 19 martie, de la 19.00, la Cinemateca Union.

Producătoarea Ada Solomon, actorii Luminiţa Gheorghiu, Bogdan Dumitrache, Florin Zamfirescu, Tania Popa şi Adrian Titieni vor răspunde întrebărilor celor prezenţi în sală la finalul proiecţiei.

Trofeul Ursul de Aur va mai face o oprire tot în Capitală, joi, 21 martie, la Noul Cinematograf al Regizorului Român. După proiecţia de la 19.30, producătoarea Ada Solomon şi actorii Luminiţa Gheorghiu, Bogdan Dumitrache, Ilinca Goia şi Florin Zamfirescu vor sta de vorbă cu publicul.

În a doua săptămână, filmul „Poziţia copilului” premiat cu Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin poate fi văzut, în continuare, în peste 20 de oraşe din ţară, inclusiv în Baia Mare şi Botoşani.

În Bucureşti, filmul rulează la Cinema City AFI Cotroceni, Movieplex, Hollywood Multiplex, Grand Cinema Digiplex, Cinema Scala, Cinema City Sun Plaza, Cinemateca Union, Cinema „Elvira Popescu”, NCRR. În restul ţării, poate fi văzut la Cluj (Cinema City, Odeon Cineplex, Cinema „Florin Piersic”), Arad (Cinema City Atrium, Cinema City Galleria), Timişoara (Cinema City), Constanţa (Cinema City, Cityplex), Iaşi (Cinema City), Craiova (Cinema Modern), Oradea (Cortina Digiplex), Bacău (Cinema City), Braşov (Cityplex, Cinema City), Baia Mare (Cinema City) Brăila (Cinema City), Ploieşti (Cinema City), Piteşti (Cinema City), Târgu-Mureş (Cinema Arta), Tulcea (Cityplex), Satu Mare (Grand Mall), Vaslui (Eurocinema SilverMall), Botoşani (Cinema Unirea).

„Poziţia copilului” este cel de-al treilea lungmetraj al lui Călin Peter Netzer după multi-premiatele „Maria” (2003) şi „Medalia de onoare” (2010).

Filmul vorbeşte cu dramatism, cu emoţie, dar şi cu umor despre traumele sufocării copiilor prin dragoste şi despre amprentele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii acestora.

Pelicula este, totodată, o radiografie a high-class-ului românesc contemporan şi vorbeşte despre trafic de influenţă şi corupţie la nivel mic în instituţiile de bază ale societăţii şi extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi. Scenariul este semnat de Răzvan Rădulescu şi Călin Peter Netzer.

Luminiţa Gheorghiu şi Bogdan Dumitrache au rolurile principale, de mamă şi fiu. Li se alătură, într-o distribuţie selectă, nume ca Nataşa Raab, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia, Adrian Titieni, Cerasela Iosifescu, Mimi Brănescu, Vlad Ivanov şi Tania Popa.