Boala din spectrul autist de care suferă Elon Musk. Se mai numește și sindromul geniilor. Ce manifestări apar

  • Publicat:
Boala din spectrul autist de care suferă Elon Musk. Se mai numește și sindromul geniilor. Ce manifestări apar
Elon Musk la a dezvăluit că suferă de sindromul Asperger. Foto: profimedia

Miliardarul Elon Musk a dezvăluit în urmă cu un an că suferă de sindromul Asperger în timp ce găzduia emisiune Saturday Night Live. Elon Musk a fost recent numit cel mai bogat om din lume, în 2022.

Elon Musk a vorbit prima oară despre afecțiunea de care suferă acum un an. El a spus atunci că este prima persoană cu Asperger care găzduiește” emisiunea respectivă, scrie BBC.

Persoanele cu Sindromul Asperger interpretează modul înconjurător diferit față de alți oameni, deseori demonstrând o empatie mai redusă față de ceilalți.

Majoritatea celor care suferă de acestă afecțiune au un IQ peste normal, de unde și denumirea de „sindromul geniilor”.

Persoanelor cu Asperger le lipsește empatia

Cel care a vorbit prima dată despre acest sindrom este pediatrul austriac Hans Asperger, în anul 1944, în urma studiilor efectuate pe copiii întâlniţi în practica sa, care deţineau abilităţi reduse de comunicare nonverbală, demonstrau o empatie limitată faţă de colegi şi care erau, fizic, neîndemânatici.

În sine, conceptul modern de Asperger a apărut însă în 1981 şi a trecut printr-o perioadă de „popularizare”, devenind standardizat ca diagnostic abia în anii 1990. Însă,  odată cu apariţia acestui diagnostic, au apărut şi multe întrebări, iar poate cele mai pregnante se referă la diferenţierea dintre această tulburare şi autismul înalt funcţional.

Diagnosticul de Asperger a fost eliminat în 2013 în a cincea ediţie a Manualului de diagnostic şi statistică a tulburărior mentale (DSM). Astfel, în DSM-5 nu mai există un diagnostic specific pentru această tulburare, ci ea este integrată în tulburarea de spectru autist.

„Trebuie precizat faptul că se diferenţiază de alte tulburări din spectrul autist printr-o dezvoltare adecvată a limbajului. Deşi nu sunt elemente specifice pentru diagnostic, studiile recente au arătat că neîndemanarea fizică şi utilizarea atipică a limbajului sunt raportate frecvent”, ne-a explicat Alex Ştefan, psiholog la Asociaţia pentru Intervenţie Terapeutică în Autism (AITA).

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân