Tipuri de atracție: sexuală, fizică, emoțională, romantică sau estetică?

Așa cum există mai multe tipuri de a iubi, așa există și mai multe moduri prin care să fim atrași de o persoană și, de multe ori, aceste tipuri de atracție ne pot oferi confuzii.
  • Publicat:
Tipuri de atracție: sexuală, fizică, emoțională, romantică sau estetică?
Foto: shutterstock

Atunci când întâlnești o persoană nouă poți să te simți atrasă de ea. Dacă vrei să o atingi, atunci este vorba de atracție fizică. Dacă sunt buni, drăguți și deschiși cu privire la sentimentele lor, atunci vorbim de o atracție emoțională. De aici deducem că există mai multe tipuri de atracții. Așa cum există mai multe tipuri de a iubi, așa există și mai multe moduri prin care să fim atrași de o persoană și, de multe ori, aceste tipuri de atracție ne pot oferi confuzii.

Să spunem că ești atrasă romantic de o persoană, dar nu și sexual. Așadar, atracția este profund personală și, cum știm deja, frumusețea stă în ochii celui care privește. Există mai multe tipuri de atracții pe care le putem afișa, dar înainte de toate trebuie să le înțelegem. Cele cinci tipuri de atracție sunt:

  • atracție sexuală
  • atracție romantică
  • atracție fizică
  • atracție emoțională
  • atracție estetică

Tipuri de atracție

Atracția sexuală

Atracția sexuală apare atunci când între tine și persoana pe care o placi apare acea dorință fizică și intimă. Dar nu se rezumă doar la asta. De exemplu, atracția sexuală nu trebuie să se limiteze la o persoană pe care o cunoști în viața reală, ci putem vorbi chiar de o fantezie. Dacă prezența unei persoane te face să te simți excitată, aceasta este atracție sexuală. La rândul ei, această atracție poate să fie pentru o singură persoană, pentru o aventură sau chiar pentru mai multe persoane în același timp.

Atracția romantică

Mai mult sau mai puțin complicată, atracția romantică tine să fie mai profundă față de atracția sexuală, iar această conexiune nu gravitează strict în jurul sexului. Atracția romantică apare atunci când îți dorești să te implici intim cu o altă persoană, să ai o relație și să te concentrezi pe conexiunea reciprocă. Investești timp, sentimente și experiențe în partener. Atracțiile romantice pot include și atracțiile sexuale și emoționale, dar nu este o regulă.

Atracția fizică

Pentru a nu încurca cu atracția sexuală, atracția fizică este mai mult dorința de a fi mai aproape de o persoană. Are la bază dorința unei conexiuni tactile care poate avea implicații sexuale, emoționale sau romantice, dar acestea nu sunt necesare. Îmbrățișările, ținutul de mână, masajul, toate acestea pot fi semne ale atracției fizice care se pot manifesta între parteneri, prieteni, familie sau chiar animalul de companie pentru a-ți exprima dragostea și afecțiunea. Atingerile sunt fundamentale oamenilor pentru a se exprima. Copiii, înainte de a dezvolta comunicarea verbală, ating instinctiv.

Atracția emoțională

Atracția emoțională este mai mult decât intimitate și dorință. La baza acesteia stă conexiunea. Suntem ființe sociale care tânjesc după compasiune în comunitatea noastră, iar atracția emoțională este o experiență împărtășită a respectului, sprijinului, acceptării și mai ales a ideii de a oferi și primi iubire. Acest tip de atracție și această conexiune te face să vorbești despre speranțe, valori, frici, iar asta pentru a încerca să construiești relații, fie ele platonice sau romantice.

Atracția estetică

Este interesant faptul că atracția estetică nu implică neapărat să fii atras de o persoană, cât să apreciezi felul în care arată. Nu implică dorințe sexuale, atingeri, intimitate sau romantism, ci este pur și simplu vorba de apariția acelei persoane.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân