Tehnica „Roşu şi Negru” te învaţă cum să previi certurile în cuplu

Tensiunile în cuplu apar din trei motive: ori mesajul este înţeles greşit de către partener, ori există o luptă pentru dominare, ori nimeni nu este dispus să înţeleagă mai mult decât celălalt.
  • Publicat:
Tehnica „Roşu şi Negru” te învaţă cum să previi certurile în cuplu

De cele mai multe ori, tensiunile în cuplu apar din trei motive: ori mesajul este înţeles greşit de către partener, ori există o luptă pentru dominare, ori nimeni nu este dispus să înţeleagă mai mult decât celălalt.

Atunci când vine vorba de aşa-zisele negocieri în cuplu, psihologii sunt de părere că nu întotdeauna intenţiile de a-l domina pe partener sunt conştiente, iar o eventuală ceartă cu iubita poate evitată dacă vom învăţa să punem întrebările altfel decât le-am pus până acum.

Comunicarea în cuplu este, fără doar şi poate, vitală într-o relaţie de cuplu, dar dacă nu ştim cum să mânuim acest instrument, există riscul să ne facă mai mult rău decât bine. O simplă întrebare greşit formulată, un ton un pic nervos şi o atitudine nerăbdătoare sunt elemente care pot escalada într-o ceartă serioasă.

„De cele mai multe ori, nefiind atenţi la comunicare, făcând-o inconştient, vorbele vor fi percepute de partener ca metode de a domina în relaţie şi va începe să riposteze ca să-şi recâştige avansul pierdut.

Sigur, toate acestea sunt nişte iluzii, pot fi plăzmuiri ale imaginaţiei noastre şi, de cele mai multe ori, chiar sunt, însă e mai bine să învăţăm să evităm o ceartă, chiar dacă pleacă de la motive întemeiate sau nu”, declară psihologul Alexandru Pleşea.

În opinia specialistului în psihologia de cuplu, atunci când negociem cu partenera ce să facem în seara asta sau mâine seară, este bine să învăţăm să stăpânim o tehnică foarte populară în Occident, intitulată “Roşu sau Negru”.

Atunci când ne întrebăm iubita dacă vrea să mergem în parc sau la film sau dacă îi place un lucru, s-a dovedit că forma în care s-a construit întrebarea este foarte importantă şi poate oferi deja un răspuns paşnic. Spre exemplu, nu este productiv pentru noi s-o întrebăm: Ai vrea să mergem la film? sau Îţi place această maşină? sau Te-ai hotărât să îl cumperi?

Aceste întrebări nu sunt convingătoare pentru că putem primi imediat un răspuns de genul: Aş vrea, dar nu am timp.

Tehnica Roşu şi Negru sugerează o alternativă. O putem întreba: Ai prefera să mergem în parc astăzi sau mâine? Este o sugestie directă, însă una foarte subtilă.

„Înainte ca interlocutorul, şi anume iubita, să se decidă dacă vrea să accepte sau să refuze, îi sugerăm să aleagă în două variante. În acel moment, inconştient, partenerul va fi forţat să gândească în alţi termeni. Ea atunci se va gândi: Este mai bine acum sau mâine? şi vom sări imediat pasul în care o vom convinge să accepte propunerea sau nu”, afirmă psihologul Alexandru Pleşea.

O relaţie sănătoasă este bazată, înainte de toate, pe comunicarea asertivă, sinceră şi directă, neţinând cont de obligaţiile pe care viaţa socială ni le impune, şi anume, principiile şi regulile pe care le vedem la alţii. Cu cât o relaţie este mai aproape de perioada copilăriei, unde ne jucam şi nu ne luam aşa de mult în serios, cu atât mai mult cresc şansele ca partenerii să rămână mult timp împreună voioşi şi îndrăgostiţi.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”