Înşelatul, o dovadă de imaturitate? Explicaţiile psihologului

Fidelitatea presupune o asumare conştientă a deciziei de a fi cu o anumită persoană. Pentru ca acest lucru să fie posibil, este nevoie de maturitate din punct de vedere psihologic, dar mai ales din punct de vedere emoţional.
  • Publicat:
Înşelatul, o dovadă de imaturitate? Explicaţiile psihologului

Avem nevoie unii de alţii  pentru a suprevieţui. Aşadar, relaţiile – de prietenie, de familie şi de cuplu – sunt deosebit de importante, având o influenţă considerabilă asupra mai multor paliere ale dezvoltării umane. Şi, totuşi, ce semnificaţie are fidelitatea în acest tablou.

Mulţi se întreabă: Ce înseamnă fidelitatea cu adevărat?, De unde provine ea?, Care sunt limitele ei?, De ce sunt tentaţi oamenii să calce strâmb? etc. În timp ce unii sunt de părere că aceasta vine odată cu întâlnirea „sufletului pereche”, a acelei persoane mult visate care să completeze „părţile lipsă”, alţii sunt de părere că fidelitatea pur şi simplu nu există şi că fiecare persoană în parte ajunge să fie tentată, mai devreme sau mai târziu, de un alt potenţial partener. 

În opinia psihologului Andra Tănăsescu, fidelitatea înseamnă, întâi de toate, asumare; poate auto-impusă în unele cazuri, însă este o alegere conştientă pentru oamenii care îşi doresc stabilitate.

,,Fidelitatea presupune o asumare conştientă a deciziei de a fi cu o anumită persoană. Pentru ca acest lucru să fie posibil, este nevoie de maturitate din punct de vedere psihologic, dar mai ales din punct de vedere emoţional. O persoană imatură din punct de vedere emoţional va fi tentată să se refugieze în altă parte atunci când va întâmpina prima provocare în relaţie, iar asta din lipsa experienţei sau a curajului necesar”, explică psihologul Andra Tănăsescu.

Specialistul în relaţii de cuplu este de părere că maturizarea psiho-emoţională ţine de mai mulţi factori: începând de la exemplele familiei, modul de viaţă, tipurile de relaţii, până la interacţiunea cu mediul social.

Când apare blocajul?

O persoană imatură din punct de vedere psihologic, deşi va avea capacitatea de a iubi necondiţionat, de a îşi deschide inima, nu va cunoaşte îndeajuns de bine modalităţile potrivite pentru a face toate aceste lucruri. ,,Din punct de vedere emoţional va simţi, se va putea conecta, dar cognitiv-comportamental nu va avea un „vocabular” suficient de dezvoltat care să îi permită să manifeste ce simte într-un mod sănătos’’, adaugă specialistul.

Astfel, pot să apară diferite comportamente sau reacţii nepotrivite, neînţelese de către celălalt, agitaţie, nesiguranţă, neclaritate, incoerenţă etc. Pe de altă parte, imaturitatea emoţională poate corespunde unui tip de persoană inteligentă, raţională, care poate întâmpina dificultăţi în a se conecta sau a manifesta corespunzător ceea ce simte.

De cele mai multe ori, aceste persoane rămân blocate la nivel cognitiv, în gânduri, fără a se putea conecta (sau fără a vrea să o facă) la nivel emoţional. În acest caz pot apărea, spre exemplu, două tipuri de reacţii.

  • O persoană raţională care va gândi fiecare senzaţie pe care o simte, va căuta să îi dea sens privind totul din postura de observator, detaşat de emoţia în sine.
  • Subiectul simte intens emoţia, însă îi lipseşte cunoaşterea sau capacitatea de înţelegere a acesteia şi a modurlui de gestionare.

Indiferent de situaţie, psihologul este de părere că fidelitatea în cuplu se leagă foarte strâns de asumarea responsabilităţii, atât faţă de propriul bine, cât şi faţă de binele celuilalt. Acest lucru ţine de un nivel de maturitate, atât în plan psihologic, cât şi în plan emoţional.

Maturitatea obţinută prin trăirea diferitelor momente şi situaţii de viaţă duce la construirea abilităţilor necesare pentru a construi o relaţie sănătoasă, armonioasă, bazată pe respect, apreciere reciprocă, încredere şi iubire.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”