Erotismul presupune a fi receptiv, dispus și deschis

Erotismul e în strânsă legătură cu stima noastră de sine.
  • Publicat:
Erotismul presupune a fi receptiv, dispus și deschis

Erotismul are un limbaj ce include aceste trei verbe: a fi receptive, a fi dispus și a a fi deschis. Acestea sunt verbe foarte importante în domeniul erotismului. Nu este vorba de a spune da sau nu la orice; este vorba despre dorința de a fi disponibil, receptiv și curios. A dori este ceva ce deținem în totalitate. Nimeni nu ne poate face să ne dorim ceva, în afară de noi înșine.

Dorința si stima de sine merg mână în mână. Pentru a dori, trebuie să simțim că merităm, o idee pe care terapeuta Susan Rubin Suleiman a explorat-o în cartea sa „The Female Body in Western Culture”. Din păcate, de prea multe ori când nu ne simțim atrăgători, nu ne putem imagina că altcineva ne vede cu alți ochi decât felul în care ne vedem noi, pe noi înșine. Și cu siguranță nu simțim că merităm atingerea lor senzuală și nici măcar pe a noastră, de altfel. Acesta este unul dintre modurile în care vorbește auto-respingerea. Esther Perel ne încurajează să schimbăm scenariul. Ea ne propune să gândim în felul următor: Merit să iau o pauză. Merit să nu mai lucrez. Merit să mă întind. Merit să mă fac să mă simt bine. Dacă ne oferim timp, dacă nu mai suntem perfecționiști și devenim blânzi cu noi, putemsă ne descoperim pe noi înșine și avem relaxarea de a ne deschide pentru a primi.

Extinderea tărâmului simțurilor

Când ne extindem simțurile, invităm lumea să ni se alăture. Încercă să-ți răspunzi la următoarele întrebări:

Care este temperatura ta preferată a apei?
Care este temperatura ta preferată, în general, afară?
Cum reacționezi la soare, vânt, aer?
Ești conștient de ceea ce îți atinge pielea, de ceea ce plutește în jurul tău?
Când te speli, care este relația ta cu corpul pe care îl speli?
Îți place să te atingi? Nu ne referim doar la organele genitale, ci la abilitatea de a te autosatisface sau liniști.
Când bei cafea sau ceai, doar înghiți sau savurezi?
Ești conștient de experiențele tale în moduri senzoriale, senzuale și fizice?
Care este simțul pe care te bazezi cel mai mult când faci dragoste?
Ce simț ignori sau folosești foarte rar?

Încorporarea erotismului în planul tău de auto-îngrijire

Îngrijirea de sine nu se referă doar la momente de SPA, deși și aceeasta este grozavă. Este vorba despre a acorda atenție corpului și a-l lăsa să ne învețe ce ne place, ce nu ne place și ce nu știm încă despre noi înșine. Există atât de multe moduri de a încorpora erotismul în planul nostru de auto-îngrijire, de la integrarea diferitelor tipuri de atingere – energică, afectuoasă, sexuală și erotică – până la explorarea masajului, mângâierii sau gâdilatului. Încearcă acest exercițiu: lasă-ți degetele să se plimbe de la cot până la încheietura mâinii în cel mai lent mod posibil. Apoi încearcă să faci același lucru, și mai încet.

Dacă vrem să ne putem conecta mai bine cu corpurile noastre, trebuie să ne invităm să explorăm diferite experiențe în jurul simțurilor noastre și în jurul senzualității noastre. Să ne împrietenim trupurile și să ne ajungem la un consens cu ele este începutul uneia dintre cele mai bune relații pe care le putem avea vreodată: relația cu noi înșine.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân