Cum sa treci peste infidelitate?

Psihiatrii sustin ca infidelitatea poate fi un semnal de alarma asupra unei vieti de cuplu nefericite.
  • Publicat:
Cum sa treci peste infidelitate?
Cum sa treci peste infidelitate?

Traim intr-o societate monogamica, cerem de la partenerul nostru exclusivitate si cu toate acestea, se intampla sa dam piept cu infidelitatea. Este foarte greu s-o acceptam insa ea nu marcheaza neaparat moartea relatiei.

Prima reactie in fata infidelitatii? Iti vine sa-ti faci bagajele si sa pleci. Inainte de asta insa, specialistii iti recomanda sa analizezi bine tipul de infidelitate la care ai fost supusa.

Daca partenerul tau este acel Don Juan infidel prin natura, atunci este incompatibil cu o relatie de cuplu. El simte tot timpul nevoia de ceva nou, iar acest fapt se manifesta prin multiplele lui cuceriri. In acest caz, depinde doar de tine daca alegi sa ii suporti toata viata iesirile amoroase. Specialistii sustin insa ca nu este o infidelitate care merita iertata.

In schimb, daca partenerul tau a avut o singura aventura rezultata in urma unui moment de nebunie, aceasta nu reprezinta o adevarata amenintare pentru cuplu. Fapta lui ar putea fi motivata prin dorinta de a-si reconfirma puterea de seductie, de a-si imbunatati libidoul sau de a trece peste anumite frustrari pe plan sexual.

Infidelitatea: semnal de alarma

Psihiatrii sustin ca infidelitatea poate fi un semnal de alarma asupra unei vieti de cuplu nefericite. Totusi, acesta este un pas destul de periculos, intrucat poate duce la degradarea definitiva a acesteia.   
Trebuie intotdeauna marturisita?

O tradare descoperita la intamplare distruge increderea partenerului. Marturisirea ei insa permite debarasarea de o parte din vina. Deci, cum e mai bine de procedat?

Unii psihoterapeuti considera ca marturisirea unei aventuri este inutila atata timp cat a fost o exceptie si mai ales, daca dragostea dintre parteneri este puternica si stabila. Pe de alta parte, daca aceasta tradare face parte din simptomele unei relatii „bolnave”, este mai bine sa fie recunoscuta si sa se incerce o salvare a acesteia.

Pentru a depasi o infidelitate, exista lucruri pe care trebuie sa le faci, si altele pe care mai bine le eviti. Uite care sunt acestea:

Ce sa nu faci in cazul unei infidelitati?
Sa nu cazi intr-o gelozie bolnavicioasa, urmarindu-i si inspectandu-i viata, prietenii, colegii de serviciu, sa nu te devalorizezi, gandindu-te ca cealalta este mai buna, sa nu te deprimi sau sa te depreciezi. Exteriorizeaza-ti durerea.

Ce sa faci ca sa o depasesti?

Acorda-ti niste timp pentru a medita asupra vietii voastre de cuplu, asupra conceptiei tale despre dragoste, incearca sa iti exteriorizezi suferinta si nu sa o inhibi, redescopera-ti increderea in tine (mergi la coafor, la cumparaturi) si fa-ti partenerul sa vada ce are de pierdut daca isi repeta greseala.

Tu ai trece peste infidelitatea partenerului tau?
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Chirila
Andreea Chirilă este absolventă a Facultăţii de Filosofie şi a ocupat timp de 8 ani funcţia de editor coodonator al revistei “Ce se întâmplă, doctore?”. De asemenea, Andreea Chirilă s-a ocupat de rubrica de beauty a revistei, prin pictoriale, articole dedicate tendinţelor din make up, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”