Ce face „Love Bombing” cu creierul și corpul tău

Oricât de mult ți-ar plăcea să ai un partener care te sufocă cu iubirea și afecțiunea lui, s-ar putea ca dragostea în exces, mai nou numită „Love Bombing”, să îți afecteze sănătatea.
  • Publicat:
Ce face „Love Bombing” cu creierul și corpul tău
Envato

Oricât de mult ți-ar plăcea să ai un partener care te „sufocă” cu iubirea și afecțiunea lui, s-ar putea ca dragostea în exces, mai nou numită „Love Bombing”, să îți afecteze sănătatea. Descoperă care sunt consecințele acestui tip de iubire.

Informațiile despre violența domestică și modul de funcționare al relațiilor devin din ce în ce mai accesibile datorită platformele Social Media, iar mai nou un nou termen este din ce în ce mai uzitat: „Love Bombing”.

Dincolo de unele aspecte aparent pozitive, e bine să înțelegi în profunzime ce înseamnă „Love Bombing”, acest „atentat al iubirii” și de ce este, de fapt, un abuz emoțional.

„Love Bombing este o formă de manipulare când un partener se folosește de manifestări excesive (atenție, afecțiune) și are loc, de obicei, la începutul unei relații”, a declarat Katie Ray-Jones, directorul general al National Domestic Violence Hotline. 

Cum se manifestă „Love Bombing”?

Adesea „Love Bombing” este sinonim cu comportamente precum: cadouri extravagante, complimente excesive și mesaje sau apeluri constante.

Alte semne care îți arată că trăiești un „Love Bombing”:

  • Te prezintă la scurt timp după ce v-ați cunoscut membrilor familiei și prietenilor;
  • Îți face promisiuni într-un timp scurt;
  • Îți invadează limitele personale printr-o atitudine intruzivă și copleșitoare.

Deși, la început o astfel de atitudine îți poate spori încrederea și iluzia unui spațiu sigur unde poți fi vulnerabil, poți fi tu așa cum ești fără măști sau alte trucuri de imagine – o astfel de metodă seducătoare poate degenera într-un întreg proces al devalorizării.

Ușor de confundat cu romantismul, această expunere sentimentală, un fel de lună de miere înainte să te căsătorești, are efecte puternice asupra creierului și corpului tău.

Ce face „Love Bombing” cu creierul și corpul tău

Există un motiv științific pentru care excesul acesta de iubire este atât de palpitant, cel puțin la început – declanșează hormonii binelui.

Declanșează hormonii fericirii

„La fel ca în dragoste, s-a dovedit că „Love Bombing” eliberează hormoniii fericirii precum serotonina, oxitocina, dopamina și norepinefrina”, a menționat Sanam Hafeez, neuropsiholog din New York și director al cabinetului Comprehensive Consultation Psychological Services.

A primi iubire, atenție și validare stimulează acești hormoni și te ajută să te simți foarte bine și în siguranță.

Creează intimitate (și vinovăție dacă nu este reciprocă)

În timp ce tinde să îți ofere sentimente precum fericire pură, intimitate profundă, poți fi coplești de sentimente de disconfort, anxietate și vinovăție dacă nu răspunzi în aceeași măsură și în același timp gesturilor romantice excesive.

Produce anxietate, probleme de somn și alte repercusiuni mentale și fizice

De obicei, intensitatea sentimentelor scade pe măsură ce relația progresează: alterarea confruntărilor și certurilor cu excesul de sentimente.

Iar acest tip de abuz emoțional, această inconsecvență poate declanșa simptome fizice asociate cu anxietatea și stresul, cum ar fi „insomnie, pierderea apetitului și incapacitatea de a gândi clar”.

Este important de reținut că astfel de comporatamente amoroase, asemenea abuzului emoțional și fizic, poate avea un impact de durată asupra sănătății tale mintale sau fizice.

Cercetările au arătat că mulți supraviețuitori ai abuzului emoțional se luptă cu probleme privind stima de sine pe termen lung.

Cum faci față unui „Love Bombing”?

În primul rând, nu trebuie să generalizăm, nu toate relațiile care au unele trăsături asemănătoare pot fi catalogate abuzive.

Recomandat este să înveți să identifici semnele abuzului emoțional în raport cu limitele tale personale. Apoi, când simți că relația ta îți procoacă daune psihice, să cauți ajutorul unui specialist.

La fel de important este să nu îți reproșezi eșecul relației, să fii bun și iertător cu tine, să nu te critici dur.

A dori să fii iubit, să primești atenție face parte din condiția umană. Iar cei care se folosesc de această trăsătură naturală a ființelor umane într-un mod abuziv trebuie îndepărtați.

Nu-i lăsa să te facă să îți pierzi încrederea în dragostea benefică, constructivă.

Citește și: „Love bombing” sau cum transformă limbajul online relațiile?

Sursă: huffpost.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân