3 studii interesante despre sex

Omenii vorbesc "cu perdea" despre sex.
  • Publicat:
3 studii interesante despre sex

Discuțiile despre sex nu sunt neapărat la ordinea zilei, existând multe preconcepții sau idei despre care nu se prea vorbește. Sexul este încă un subiect tabu. Pentru a schimba puțin acest lucru, am căutat câteva studii interesante despre sex. Iată trei dintre cele mai interesante.

 

Oamenii care se află într-o relație stabilă au parte de mai puțin sex!

Un studiu din SUA arată că doar 48% dintre femei și 50% dintre bărbați aflați în relații serioase au raportat că au făcut sex doar de patru ori în ultima lună. Ceea ce înseamnă că aproximativ jumătate dintre cupluri fac sex mai puțin de o dată pe săptămână. Ori acest lucru înseamnă că în ultimii ani, apetența sexuală a scăzut. Cel puțin, în cuplurile ce au o relație serioasă, de lungă durată!  Însă aceasta este mare discuție a specialiștilor sexologi: prea multă implicare și siguranță înlătură pasiunea într-o relație? Pot exista și siguranță și pasiune într-o relație?

Cu cât ești mai implicat în relație, cu atât relațiile intime sunt de o mai bună calitate!

Un studiu spune că angajamentul și sexul bun sunt cu siguranță legate: cuplurile care au avut partide de sex extraordinar au declarat că s-au simțit mult mai conectate în zilele următoare. Și reciproca e valabilă, spun cercetătorii. Atunci când au fost mai implicați în relație, partidele de sex ce au urmat au fost minunate, au spus participanții la studiu. Cercetătorii explică faptul că în timpul actului sexual are loc o conectare foarte profundă la nivel corporal  ce duce, ulterior, și la o conectare emoțională importantă. Eliberarea hormonilor din timpul sexului, duce la o conexiune mult mai mare și între parteneri. La fel, dacă partenerii au o perioadă în care se sprijină emoțional, sunt alături unul pentru celălalt, crește nivelul de siguranță, și atunci, a face sex se transformă în a face dragoste. Partenerilor le crește încrederea în celălalt, dar și în durabilitatea relației, se simt auziți, văzuți, sunt validați de celălalt partener. Ori, acest lucru își doresc toți oamenii: ca partenerul să-l considere important!

 

Trauma din copilărie este asociată cu mai puțină satisfacție sexuală la maturitate!

 

Acest studiu validează că trauma diminuează în mod evident plăcerea sexuală și pasiunea în relație. Experimentarea traumei în copilărie este asociată cu suferință psihologică zilnică și cu a fi mai puțin atent la propria persoană! Iar aceste două lucruri pot afecta capacitatea unei persoane de a se angaja și de a simți plăcere în timpul sexului. Trauma din copilărie presupune învățarea unui mecanism de apărare numit disociere, pentru a nu mai simți suferința. Ori, disocierea presupune disocierea de emoții, de ceea ce simți, de sentimente. Și mai presupune ceva important: înstrăinarea de propriul corp. Ori, atunci când te disociezi de corp, pentru a nu mai simți suferința în corp, în timp nu mai poți simți nici bucria, nici emoțiile (să le zicem) pozitive. Și, evident, nici plăcerea! Așadar, pentru a putea simți satisfacția sexuală la maturitate, e nevoie să lucrezi cu traumele din copilărie: să le conștientizezi, să le ameliorezi sau, poate, chiar să le vindeci.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân