Dr. Dan Ioniţă: cum să arăţi la fel ca înainte de sarcină cu ajutorul chirurgiei estetice

Iată cum poţi obţine silueta dinainte de sarcină, fără diete şi sport.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Dr. Dan Ioniţă: cum să arăţi la fel ca înainte de sarcină cu ajutorul chirurgiei estetice
FOTO: profimediaimages.ro / Dr. Dan Ioniţă: cum să arăţi la fel ca înainte de sarcină cu ajutorul chirurgiei estetice

Perioada sarcinii este minunată pentru orice femeie, însă tot atunci corpul trece prin numeroase schimbări, iar după sarcină este posibil să fie mai dificil să revenim la silueta pe care o aveam înainte. Multe dintre femei caută soluţii ca diete, exerciţii fizice, intervenţii toate acestea pentru a reveni la corpul pe care-l aveau înainte de a deveni mame. Dr. Dan Ioniţă, medic chirurgie plastică şi reparatorie, ne vorbeşte despre cum putem arăta ca înainte de sarcină cu ajutorul chirurgiei estetice, dar şi ce riscuri presupune acest proces.

Chirurgia estetică: proceduri pentru a arăta la fel ca înainte de sarcină

Sarcina poate produce modificări inestetice ale conturului corporal odată cu variaţiile mari de greutate şi distensia ţesuturilor abdominale şi ale sânilor. Aceste modificări pot persista după naştere; unele chiar se pot accentua cu scăderea în greutate.

Chirurgia estetică poate corecta aceste neajunsuri. Frecvent sunt operate abdomenul şi sânii. Liposucţia şi intervenţiile de liftinguri corporale pot fi necesare.

Există numeroase intervenţii chirurgicale estetice destinate îmbunătăţirii aspectului estetic după naştere. Alegerea lor se face după un plan individualizat. Aceste intervenţii pot fi:

  1. abdominoplastia cu sau fără liposucţie, pentru îmbunătăţirea aspectului estetic al peretelui abdominal; uneori abdominoplastia nu este suficientă şi ar fi necesară o intervenţie de remodelare corporală circumferenţială care poate corecta şi aspectul inestetic al spatelui, feselor şi coapselor
  2. pentru îmbunătăţirea aspectului estetic al sânilor:
  • mastopexia – intervenţia chirurgicală de ridicare a sânilor lăsaţi
  • reducţia mamară
  • mărirea sau augmentarea sânilor care se poate face prin injectarea grăsimii aspirate prin liposucţie sau cu ajutorul implanturilor; uneori poate fi necesar ca intervenţia de mărire a sânilor lăsaţi să se facă în acelaşi timp cu cea de ridicare a lor, prin intervenţia de augmentare-mastopexie
  1. liposucţia şi lipofillingul prin care surplusul de grăsime din diferite regiuni corporale poate fi aspirat şi injectat în anumite zone pentru îmbunătăţirea aspectului şi conturului corporal
  2. intervenţiile care îndepărtează surplusul de ţesuturi şi ridică ţesuturile lăsate cum ar fi:
  • liftingul de braţe care remodelează estetic aspectul braţelor,
  • liftingul de fese care ridică ţesuturile lăsate de la nivelul feselor; în unele situaţii se poate face în acelaşi timp cu intervenţia de mărire a feselor (prin repoziţionarea surplusului de ţesuturi sau cu ajutorul implanturilor)
  • liftingul de coapse care suspendă ţesuturile lăsate ale coapselor.

În anumite situaţii intervenţiile de lifting corporal se fac în acelaşi timp cu intervenţiile de lipoaspiraţie pentru tratarea optimă a unei regiuni corporale.

Intervenţiile chirurgicale enumerate mai sus se pot asocia astfel încât pacientele să beneficieze de tratamentul mai multor zone corporale în acelaşi timp.

În plus se poate face orice altă intervenţie estetică pe care pacienta şi-o doreşte şi a amânat-o.

Proceduri pentru sâni nerecomandate post sarcină/alăptare

După perioada de sarcină şi alăptare se pot face intervenţii chirurgicale pentru îmbunătăţirea aspectului estetic al sânilor, recomandabil după o perioadă de cel puţin 6 luni după sarcină. Se recomandă ca pacienta să aibă o greutate stabilă timp de câteva luni, ca acea greutate să fie cât mai apropiata de cea pe care pacienta şi-o consideră ideală. De asemenea se recomandă ca, după operaţie, pacienta să nu aibă variaţii mari ale greutăţii sau o altă sarcină. Acestea vor modifica nefavorabil aspectul sânilor.

Anumite tehnici chirurgicale pot duce la incapacitatea pacientei de a alăpta.

Lista complicaţiilor posibile este amplă, însă o tehnică adecvată şi o bună îngrijire a rezultatelor poate micşora considerabil aceste riscuri.

Complicaţiile posibile sunt:

  • modificarea sensibilităţii areolo-mamelonare şi a sânului – temporară sau permanentă;
  • uneori imposibiltatea de a alăpta;
  • formarea unor cicatrici anormale, mai vizibile;
  • vindecarea întârziată;
  • asimetria sânilor;
  • apariţia unor neregularităţi ale conturului şi formei sânilor sau modificarea consistenţei sânilor;
  • modificări permanente ale culorii pielii;
  • apariţia temporară a vânătăilor şi aspectului umflat;
  • leziunile structurilor mai profunde;
  • apariţia unor colecţii lichidiene;
  • pierderea unor zone de piele de lângă incizii sau a unor zone de grăsime;
  • foarte rar pierderea complexelor areolo-mamelonare, care pot fi reconstruite ulterior;
  • durerea persistentă;
  • alergii la produsele şi medicamentele folosite;
  • hemoragia, infecţia, complicaţiile anestezice, apariţia unor cheaguri de sânge şi embolism pulmonar;
  • posibilitatea de a fi necesare operaţii ulterioare corectoare.

În plus, în cazul în care sunt folosite implanturile mamare, pot apărea: ruptura implantului, formarea unui ţesut cicatriceal în jurul implantului (contractura capsulara) sau apariţia limfomului anaplazic cu celule mari.

Abdominoplastia: recomandată sau nu post sarcină?

Abdominoplastia poate fi recomandată anumitor paciente după o perioadă de cel puţin 6 luni după sarcină. Se recomandă ca pacienta să aibă o greutate stabilă timp de câteva luni, ca acea greutate să fie cât mai apropiată de cea pe care pacienta şi-o consideră ideală. De asemenea se recomandă ca, după operaţie, pacienta să nu aibă variaţii mari ale greutăţii sau o altă sarcină, care pot influenţa nefavorabil rezultatul estetic obţinut după operaţie.

Ca orice intervenţie chirurgicală, operaţia de abdominoplastie prezintă riscuri. O bună selecţie a pacientilor, o tehnhică potrivită şi o îngrijire corespunzătoare în perioada de recuperare minimizează aceste riscuri.

Complicaţiile posibile sunt: sângerarea, infecţia, acumularea unor lichide în zonele operate, vindecare întârziată, pierderea unei porţiuni de piele sau a unor zone de grăsime, apariţia unor cicatrici anormale, modificarea sensibilităţii zonelor operate, modificări ale coloraţiei pielii, durerea persistentă, recăpătarea aspectului lăsat al pielii, asimetria peretelui abdominal, un rezultat estetic nemulţumitor, posibilitatea de a fi nevoie de alte intervenţii chirurgicale corectoare, complicaţii ce ţin de anestezia primită, complicaţii cardio-vasculare şi pulmonare date de formarea de cheaguri în vasele de sânge.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân