Cum si cand anunti ca esti insarcinata?

Testul a iesit pozitiv, iar medicul tau a confirmat vestea cea buna! Acum trebuie sa te gandesti la momentul si modul in care vei raspandi vestea ca esti insarcinata. Ar trebui sa astepti trei luni? Care sunt cele mai bune metode de a-ti anunta familia? S
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cum si cand anunti ca esti insarcinata?
Cum si cand anunti ca esti insarcinata?

Asteptarea
Oamenii spun ca este bine sa astepti trei luni inainte de a spune tuturor ca esti insarcinata. Dar nu este o regula de aur. Depinde foarte mult de tine, de felul tau de a fi si de o posibila istorie a unor evenimente de acest gen (pierderea unor sarcini in trecut). Sa nu mai vorbim ca probabil iti vine sa strigi in gura mare de fericire, inca din prima clipa in care afli.

Daca te ingrijoreaza o posibila pierdere a sarcinii, daca ai avut dificultati in incercarea de a ramane insarcinata, poti alege sa mai astepti pana cand sa faci noutatea “publica”. In acest fel, tu si partenerul tau veti avea timp sa va obisnuiti cu ideea ca veti fi parinti si sa va ganditi la schimbarile ce vor urma.

In cazul in care iti vei anunta familia imediat ce afli, vei avea posibilitatea de a te bucura de suportul si dragostea lor intr-o perioada foarte importanta din punct de vedere emotional pentru tine. Discuta mai intai cu partenerul tau, pentru a va consulta si pentru a lua o decizie impreuna.

Cum il anunti pe el
Nu este nici un dubiu in ceea ce priveste prima persoana care trebuie anuntata. Acea persoana trebuie sa fie partenerul tau. De aceea, nu este recomandat sa incerci sa-i faci o surpriza si sa anunti ca esti insarcinata la una dintre reuniunile familiei. Chiar daca vestea ii va aduce multa bucurie, probabil ca nu va fi confortabil pentru el sa faca fata unei asemenea vesti in prezenta atator persoane… Daca doresti sa il anunti intr-un mod inedit, ii poti cumpara un tricou cu mesajul “Cel mai bun tata din lume” sau cand mergeti la cumparaturi, il rogi sa treceti si pe la raionul cu articole pentru bebelusi.

Cum iti anunti mama
Este un lucru foarte natural sa ii spui mamei tale ca esti insarcinata. In astfel de momente, ai nevoie sa discuti cu cineva care te cunoaste foarte bine si care se pricepe de minune sa te linisteasca si sa iti dea sfaturile de care ai nevoie. Indiferent de cat de stapana esti pe tine in majoritatea situatiilor, este imposibil sa nu iti faci griji cu privire la ceea ce va urma. Este normal sa pui multe intrebari si sa fii nerabdatoare sa afli raspunsurile, iar mama ta este persoana ideala pentru a-ti oferi raspunsurile.

Cum iti anunti tatal
A-i spune tatalui tau ca esti insarcinata, nu este tocmai simplu si multe femei isi gasesc cu dificultate cuvintele. A-l anunta pe tatal tau ca esti insarcinata e ca si cum i-ai dezvalui sexualitatea ta, ceea ce nu este intotdeauna usor, desi depinde foarte mult de relatia pe care o ai cu acesta. Daca iti este greu sa-ti gasesti cuvintele, atunci il poti anunta la o intalnire de familie, mama si partenerul tau fiind prezenti.

Cum anunti la serviciu
Este necesar sa iti anunti seful ca esti insarcinata cat mai devreme posibil, dar asteapta o anumita perioada de timp, sa fii sigura ca totul este normal (o luna si jumatate sau doua). Programeaza o intalnire cu superiorul tau pentru a-l anunta. In cazul in care ti se cere sa faci o declaratie scrisa, pastreaza o copie si pentru tine. Trebuie sa aduci o adeverinta de la medicul tau de familie care sa confirme sarcina si in care sa se mentioneze data (saptamana) cand ar trebui sa nasti si data de la care intentionezi sa intri in concediul de maternitate.

Articol exclusiv online

Urmărește CSID.ro pe Google News
Hraneste-te sanatos in timpul sarcinii!
Hraneste-te sanatos in timpul sarcinii!
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”