Cum să le vorbești copiilor despre boli și importanța prevenției

Educația sanitară începe din copilărie, din familie.
  • Publicat:
Cum să le vorbești copiilor despre boli și importanța prevenției
Cum să ai un copil sănătos? Fă-i educație sanitară, foto: Pexels.com

Cine are copii, știe ce înseamnă zilele și nopțile în care acești nu se simt bine… sănătatea este o prioritate pentru toți indiferent de vârstă. Chiar dacă copiii sunt micuți, puteți începe să le vorbiți despre starea de sănătate, despre îmbolnăviri, despre prevenție, despre soluții, importanța medicilor. Totul însă este să folosiți cuvinte simple, prietenoase, pe înțelesul lor. Mai ales dacă folosiți voce calmă, copii primesc ușor informațiile.

 

Poate că după ce au trecut peste o răceală, le puteți explica în câteva cuvinte ce s-a întâmplat în corpul lor. Dar și de ce le-ați dai ceaiuri, supe, poate și medicamente. Să le explicați și de ce în cazul anumitor boli, de exemplu, diaree, este indicat să consume anumite alimente. De ce ați măsurat febra etc? Cel mai ușor este pentru copii să învețe prin joacă. Puteți să folosiți o păpușă, un ursuleț și să-i ”măsurați” temperatura, să-i dați ceai etc. Iar așa cei mici vor fi mai calmi și la momentul în care merg la doctor.

Cum să le vorbim copiilor despre prevenție?

Dacă sunt suficienți de mari încât să le placă mașinile, și poate chiar ați avut de curând mașina în service pentru verificarea stării tehnice le puteți explica și de ce trebuie să mergem la controalele medicale de rutină.

Regulile importante pentru menținerea sănătății: spălarea pe mâini cu apă și săpun, spălatul pe dinți. Copiii trebuie să-și facă un obicei să se spele pe mâini imediat de intră în casă sau în grădiniță, ori în școală și de fiecare dată înainte și după folosirea toaletei, înainte și după ce mănâncă. Dușul, baia, spălatul pe cap sunt de asemenea, gesturi importante pentru menținerea igienei și sănătății.

Joaca în aer liber, indiferent de vreme, de ajutor pentru prevenirea îmbolnăvirii

De asemenea, este important să le explicați atunci când au capacitea de a înțelege și aplica, cum să strănute și să tușească *în pliul cotului. Tot la capitolul prevenție se numără evident și mișcarea fizică. Copiii iubesc să se joace în aer liber. Iar cu haine, accesorii și încălțăminte potrivite pot ieși afară și când este frig, ninge sau plouă. Acest lucru le va întări sistemul imunitar.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”