Copilul meu nu are prieteni! Ce să fac, cum să-l ajut?

  • Publicat:
Copilul meu nu are prieteni! Ce să fac, cum să-l ajut?

Dacă cel mic nu are prieteni, cel mai probabil este o fire retrasă și introvertită. Ce e de făcut dacă micuțul tău nu se împrietenește cu ceilalți copii? E ceva firesc sau e cazul să te îngrijorezi?

De ce copilul meu nu are prieteni?

Prietenii pe care îi are un copil influențează în mod semnificativ dezvoltarea să psiho-emoțională. Există situații în care părinții pot interveni pentru a ușura crearea acestor relații ale micuților, ca de pildă:

  1. Împreuna cu copilul tău, vino cu o situație de rol de joc. Asigură-te că situația este pe cât de realist posibilă. De exemplu: Cere-i să se joace cu un coleg în pauză sau doar să zâmbască și/sau să îi spună „Bună!” 🙂
  2. Ori arată-i copilului tău cum să ieși dintr-o situație, folosind abilitățile pe care tu le ai. În primele situații, cere-i copilului să se prefacă a fi cealaltă persoană. Apoi, roagă-l pe micuț să pună în practică, acordând atenție crescută la abilitățile sociale specifice pe care le adresezi.
  3. Oferă-i copilului recompense în legatură cu orice i-a reușit în acel joc de rol. Caută cele mai mici succese, pot fi și doar puțin observabile, orice semn de îmbunătățire. Spre exemplu: „Foarte bine, mami! Ai zâmbit și te-ai uitat direct în ochii mei când mi-ai adresat întrebarea. Ai părut foarte prietenos”
  4. Repetă, repetă, repetă până când ești sigură că el o poate face spontan.
  5.  Exersează noile abilități (zâmbet, privitul în ochii celuilalt) în comunitate. De exemplu, roagă-l pe copil să adreseze o întrebare vânzătorului, să comande masă la restaurant, sau să se prezinte la librărie. Apoi laudă copilul!

Adevăratele prietenii se leagă pe la 8-9 ani

Potrivit specialiștilor, copiii leagă prietenii mai strânse abia pe la vârstă de 8-9 ani. De aceea, dacă copilul tău are 7 ani și încă nu și-a făcut prieteni, n-ar trebui să te îngrijoreze. De cele mai multe ori, a fi mai retras poate însemna o structură interioară de tip introvert, care se simte mai bine în solitudine.

Părinții trebuie să se comporte cu mult tact în asemenea situații și, în nici un caz, să nu se repeadă asupra copilului cu întrebari de genul: “Cu cine te-ai jucat azi? De ce nu te-ai jucat cu X? N-a vrut să se joace cu tine?”

Este absolut necesar că părinții să încurajeze copilul și să-i dea încredere în el.

Citește și: Care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le fac părinții în educația copiilor?

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân