Ce trebuie să facă părinţii când copiii îşi pierd dinţii de lapte

Atenţie maximă la copiii aflaţi la vârsta când îşi pierd dinţii de lapte! În somn sau într-un moment de neatenţie, pot fi aspiraţi pe căile aeriene. Consecinţele înseamnă respiraţie dificilă, inflamaţie sau infecţii.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Ce trebuie să facă părinţii când copiii îşi pierd dinţii de lapte

 

Atenţie maximă la copiii aflaţi la vârsta când îşi pierd dinţii de lapte! În somn sau într-un moment de neatenţie, pot fi aspiraţi pe căile aeriene. Consecinţele înseamnă respiraţie dificilă, inflamaţie sau infecţii.

Deşi n-aţi fi crezut, povestea Zânei Măseluţă care-i recompensează pe copii cu o monedă pentru fiecare dinte căzut, are şi o utilitate medicală. Părinţii trebuie să monitorizeze pierderea dinţilor de lapte ca să fie siguri că micuţii nu riscă probleme.

„Părinţii trebuie sub orice pretext să se uite în cavitatea bucală a copilului, cu degetul uşor, uşor să vadă dacă e un dinte e mobil sau o dată pe lună, la două luni să vină la medicul dentist pentru un control. Dacă dintele nu e extras la timp, pot apărea inflamaţii ale gingiei sau erupţie dentară, dintele definitiv poate creşte lateral. Apoi există riscul de înghiţire a dintelui şi cel de aspiraţia dintelui de lapte” spune dr. Gorea Oleg, dentist.

Părinţii trebuie să le verifice frecvent dantura celor mici. În plus, trebuie să-i determine şi pe micuţi să fie atenţi atunci când sesizează că dinţii de lapte se mişcă.

“În primul rând, trebuie să observăm copilul: dacă nu mai mănâncă pe partea aia, încearcă să evite mâncarea dură, mai sângerează din când în când, vedem comportamentul copilului şi atunci dăm alarma” spune dr. Gorea Oleg, dentist.

În cazul în care dintele a fost aspirat, se instalează respiraţia dificilă şi tusea iritativă. Atunci, vizita la specialistul ORL devine urgenţă.

„Acest dinte ajunge într-o bronhie mai mare sau mai mică în funcţie de dimensiunea lui şi provoacă un proces infecţios pulmonar local. În momentul în care se face o radiografie, se constată prezenţa de corp străin, iar extracţia lui se face uneori extrem de greu.

În pensa cu dinţi ascuţiţi, dintele nu poate fi prins de cele mai multe ori el, alunecând” spune dr. Mircea Bălănescu, şef secţie ORL.

Operaţiunea de extragerea a dintelui se face sub anestezie generală. Însă de cele mai multe ori, nu reuşeşte şi se apelează la intervenţia chirurgicală. Altfel, neextras dintele poate cauza probleme grave.

„Dintele rămâne înclavat ca un dop într-o sticlă, el nu va permite pătrunderea aerului în plămân şi deci ce se va întâmpla după obstacol, înseamnă lipsă de aer, secreţie, abces pulmonar” spune dr. Mircea Bălănescu, şef secţie ORL.

Concluzia: reţineţi că după vârsta de 5 ani, copiii încep să-şi piardă dinţii de lapte. Este momentul în care părinţii trebuie să acorde o atenţie maximă danturii.

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”