Camelia Anca Baciu, psiholog: „Ai divorțat? Nu face această greșeală față de copilul tău!”

Psihologii și psihoterapeuții atrag atenția asupra fenomenului de alienare parentală.
  • Publicat:
Camelia Anca Baciu, psiholog: „Ai divorțat? Nu face această greșeală față de copilul tău!”
Camelia Anca Baciu, psiholog, foto arhivă

Divorțul sau separarea de partener este unul dintre cele mai stresante evenimente din viață. Dacă în separarea adulților sunt implicați și copii este foarte importantă abordarea subiectului pentru a minimiza impactul psihologic negativ pe termen lung. Camelia Anca Baciu psiholog și psihoterapeut cu experiența în lucru cu familii și copii din țară și diaspora explică în exclusivitate ”păcatul” în care cad părinții ce se plâng la copii de comportamentul fostului partener.

 

CSÎD: Se întâmplă uneori ca unul dintre părinți transformă copilul în confident și îi prezintă copilului ceea ce îl deranjează la fostul partener, fără menajamente?

Camelia Anca Baciu: Unu’la mână: Când un părinte își transformă odrasla în confident/prieten /psihoterapeut/mediator să se întrebe dacă nu cumva i se pare că și-a lăsat copilul ”orfan”! Nu poți să fii și părinte și prieten în același timp. Și nu e sănătos să-l împovărezi pe copil cu necazurile tale și să mai ai și pretenția să te ajute. Găsește pe altcineva (care contează pentru tine și-n care ai încredere): prieteni, psiholog, preot…

Copilul nu este un ”soldat” pe câmpul de bătălie dintre părinți

CSÎD: Ce ar mai fi de completat?

Camelia Anca Baciu: Doi la mână: Nu-i spui puiului tău ce te deranjează și ce nu ți place la tatăl/mama lui! El nu e soldat care luptă pe frontul vostru. Imaginea celor care l-au creat trebuie să rămână frumoasă, nevătămată… Nu faci alianță cu micuțul împotriva celuilalt părinte. Părinții nu au dreptul să se denigreze reciproc în fața copiilor (se numește alienare parentală). E dăunător pentru viața lor psihoemoțională, traumatizant, mai ales că sunt în plina formare și pregătire pentru viața adultă. Dacă și antrenează permanent dragostea părintească, adulții nu vor face asta, vor învăța cum să n-o facă!

Nici bunicii și prietenii nu sunt în măsură să denigreze părinții în fața copiilor

CSÎD: Cum să se comporte familia extinsă?

Camelia Anca Baciu: Extrem de important este și comportamentul bunicilor materni și paterni, trebuie sa stea deoparte de conflictele mamei și tatălui. Să nu inoculeze nepoților nici minciuni, nici adevăruri degradante, umilitoare despre cei care i-au adus în lumea asta. Învățătorii, profesorii, nici atât!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân