Mituri despre carnea de porc românească. Carnea de porc de crescut la țară, mai bună decât cea de porc crescut la fermă?

Cu toții am auzit măcar o dată fraze ca: „Porcul de la țară e cel mai sănătos”, „Carnea de porc românească nu lasă apă”, „Porcii din ferme sunt injectați cu hormoni.” Dar cât adevăr este în aceste afirmații?
  • Publicat:
Mituri despre carnea de porc românească. Carnea de porc de crescut la țară, mai bună decât cea de porc crescut la fermă?
Mituri despre carnea de porc românească. Carnea de porc de crescut la țară, mai bună decât cea de porc crescut la fermă?

Cercetarea realizată în 2025 de IZI Data pentru APCPR (Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România) a scos la lumină, pe lângă alte informații utile, și unele mituri care se răspândesc ușor printre consumatori. Am completat ce știu consumatorii cu opiniile avizate ale experților din asociație, să putem avea o discuție echilibrată despre mituri și adevăruri despre carnea de porc românească.

MITUL 1: Carnea românească „nu lasă apă”

Acesta este un mit care are, în mod surprinzător, un sâmbure de adevăr. În interviurile din studiul caltitativ realizat în 2025, oamenii spun despre carnea de porc românească, comparativ cu cea din import, că „nu lasă apă” și „fierbe frumos”.

Aceasta nu este o întâmplare. Carnea de porc românească poate lăsa mai puțină apă față de cea de import. Este rezultatul modului în care este crescut porcul: cu hrană naturală, preponderent furaje uscate din cereale românești, și în ritmul natural al animalului. Carnea nu e injectată cu apă sau conservanți, iar marmorarea (grăsimea intramusculară) păstrează suculența naturală a cărnii.

MITUL 2: Porcul de țară este mai bun

Mulți români au nostalgii legate de porcul crescut „în bătătură”. Românii asociază acest porc cu gustul copilăriei. Dar, după cum subliniază Adrian Balaban, medic veterinar și președinte al Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România, diferența reală nu e dată de „țară” sau „fermă”, ci de hrană, rasă și condițiile de creștere.

În fermele moderne, porcii sunt hrăniți cu cereale românești, în medii controlate, fără hormoni, fără antibiotice inutile. Se respectă standarde stricte de bunăstare animală și igienă, care asigură o carne sănătoasă și gustoasă. Porcul de la țară poate fi bun, dar nu este întotdeauna mai bun.

Citește și: Carnea de porc este bogată în vitamine şi minerale. Ce beneficii are pentru organism şi cât contează să fie românească

MITUL 3: Carnea de porc nu e sănătoasă pentru că e grasă

În realitate, depinde ce bucată de carne alegem și ce cantitate mâncăm. Carnea de porc are multe părți slabe: mușchiulețul, cotletul, pulpa. Grăsimea externă poate fi îndepărtată cu ușurință.

În plus, carnea de porc conține fier, colagen, vitamina B12 și proteine de calitate. Consumată cu moderație, poate face parte dintr-o dietă echilibrată. Românii sunt sunt tot mai atenți la sursa cărnii și aleg bucăți potrivite stilului lor alimentar, așa cum ne confirmă și cercetarea de piață realizată de APCPR în 2025.

MITUL 4: Porcii din ferme sunt injectați cu hormoni

Acesta este cel mai ușor de demontat mit. În România (ca în toată Uniunea Europeană), utilizarea hormonilor de creștere este interzisă.

După cum explică domnul Adrian Balaban, președintele APCPR, porcii nu primesc hormoni. Ei cresc datorită selecției genetice, a hranei de calitate și a managementului fermei. Mai mult, tratamentele cu antibiotice sunt strict controlate, iar abuzul este interzis prin lege.

MITUL 5: Carnea de porc de la vitrina asistată este mai bună decât cea ambalată

Mulți români preferă vitrina asistată pentru că „văd carnea pe bune”. Dar acest lucru nu înseamnă că cea ambalată e de proastă calitate. Dimpotrivă, în multe cazuri, carnea ambalată este păstrată în condiții mai bune, mai igienice, mai sigure.

Ambalajul modern permite păstrarea prospețimii. Ce contează, de fapt, sunt sursa – de unde vine carnea, ce etichetă are, dacă putem avea încredere în producător, prospețimea – pe care o putem recunoaște după culoarea uniform roz-roșiatică a cărnii, textura fermă, lichidul limpede și lipsa mirosurilor nespecifice și, desigur, data de expirare trecută pe etichetă.

Concluzie: când alegem informat, alegem mai bine

Carnea de porc românească are multe calități, dar și multe prejudecăți de înfruntat. Cu cât învățăm să citim eticheta, să punem întrebări și să alegem informat, cu atât mai bine pentru noi, pentru sănătatea noastră și pentru producătorii locali.

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Redactor-șef
ALEXANDRA NECŞOIU, redactor-șef, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe ...
citește mai mult