Tacâmurile păstrează farmecul meselor festive, dar în timp își pot pierde strălucirea din cauza oxidării sau depunerilor. În loc să apelezi la soluții scumpe sau produse chimice din comerț, poți încerca un truc simplu, folosit de bunici, care redă luciul metalului cu ingrediente pe care le ai deja în casă: folia de staniol și bicarbonatul de sodiu. E natural, rapid și surprinzător de eficient.
Reacția chimică dintre folie de aluminiu (staniol), bicarbonatul de sodiu și apa fierbinte ajută la îndepărtarea oxidării (pete negre sau mate) de pe suprafața metalului. Practic, procesul inversează oxidarea fără a deteriora obiectul.
Tapetează fundul oalei cu folie de aluminiu (partea lucioasă în sus). Așază tacâmurile peste staniol, într-un singur strat.
Adaugă 1-2 linguri de bicarbonat de sodiu (poți adăuga și puțină sare, opțional). Toarnă apă clocotită, cât să acopere complet tacâmurile.
Lasă totul să acționeze 5–10 minute. Scoate tacâmurile, clătește-le bine cu apă curată, apoi șterge-le cu o cârpă moale.
@thehackguide1 Things I wish I knew sooner #kitchenhacks #lifehack #useful #home ♬ Pretty Little Baby – Connie Francis
Atenție! Acest truc este destinat întreținerii periodice. Nu îl folosi foarte des pe obiecte delicate sau vechi, pentru a nu deteriora eventualele patine decorative sau încrustații.
Citește și: Cum faci tacâmurile să strălucească și să arate ca noi. Adaugă în apa cu care le clătești acest INGREDIENT
FOTO: Shutterstock