Grâu încolţit de Sfântul Andrei: semnificaţia financiară din spatele tradiţiei

Una dintre cele mai comune tradiţii de Sfântul Andrei este punerea grâului la încolţit.
  • Publicat:
Grâu încolţit de Sfântul Andrei: semnificaţia financiară din spatele tradiţiei
FOTO: 123rf.com / Grâu încolţit de Sfântul Andrei: semnificaţia financiară din spatele tradiţiei

Specifice zilei de 30 noiembrie, când se sărbătoreşte Sfântul Andrei, sunt numeroase tradiţii mai mult sau mai puţin cunoscute. Una dintre ele, şi cea mai cunoscută de altfel, este cea a grâului încolţit, tradiţie veche de peste 3000 de ani.

Grâu încolţit de Sfântul Andrei: ce semnificaţie are tradiţia

Popoarele est-europene urmează această tradiţie a grâului încolţit din două motive: fie pentru a marca sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, fie pentru a marca începutul iernii. Grâul este considerat un simbol al belşugului, al prosperităţii, deoarece în urmă cu mii de ani, grâul era o sursă de viaţă: din el se face pâine, aceasta reprezentând mâncarea de bază a oamenilor. Grâul se pune la încolţit de Sfântul Andrei pentru a afla, de fapt, cum va fi anul ce urmează.

De exemplu, grâul încolţit semnifică noroc şi belşug în casă, anunţându-se astfel un an plin de roade. La cumpăna dintre ani se verifică grâul pus la încolţit pentru a vedea cât este de înalt şi des şi pentru a afla cum va arăta noul an. Religios, grâul este un simbol divin care sugerează viaţa care biruieşte moartea.

Cum punem grâul la încolţit de Sfântul Andrei

Este nevoie de un vas cu deschizătura largă, fie că vorbim despre un castron, o farfurie adâncă sau chiar un ghiveci. Fie va exista un vas comun pentru întreaga familie, ori fiecare va avea propriul vas pentru a afla cum îi va merge în noul an. Grâul se poate pune în vată sau direct în pâmânt pentru a încolţi. Pe fundul vasului se aşterne pământul sau vata, iar deasupra se aşază boabele de grâu care se vor acoperi cu încă un strat subţire de pământ sau vată. Se umezeşte, iar vasul se ţine întotdeauna la loc luminos, de preferat pe pervazul geamului. Pentru a creşte mai repede şi pentru a se îndesi este nevoie şi de o temperatură potrivită.

O altă variantă ar mai fi cea creativă, în care grâul să fie pus în diferite forme sau să se creeze figurine. De exemplu, poţi crea o figurină pentru cei mici cu ajutorul unui ciorap/dres, rumeguş, boabe de grâu şi câteva carioci.

Când punem grâul la încolţit

Ziua de 30 noiembrie este cea în care trebuie să punem grâul la încolţit, poate chiar încă de la primele ore ale zilei sau, de ce nu, seara când sunt acasă toţi membrii familiei şi pot participa la această tradiţie. Se poate face acest lucru chiar şi în seara de 29 noiembrie, la miezul nopţii.

De ce punem grâu la încolţit de Sfântul Andrei

În spatele tradiţiei, pe lângă simbolul religios, bobul de grâu prevesteşte cât de bun va fi noul an, cât de îmbelşugat şi cât de roditoare vor fi recoltele. Conform tradiţiei, cu cât este mai mare şi mai bogat grâul pus la încolţit, cu atât mai bun şi de succes va fi anul ce urmează. Pentru a afla cum va arăta noul an, grâul trebuie verificat chiar în noaptea de Revelion.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”