Se întâmplă deseori să vezi roșii crăpate în grădină, fenomen care poate apărea în orice stadiu, fie că sunt verzi sau coapte. Dacă cultivi roșii, e foarte probabil să fi urmărit cum recolta se coace, doar pentru a descoperi că roșiile pe care le țineai pentru un sandviș s-au crăpat peste noapte (nu-ți face griji, încă sunt comestibile!). Află de ce crapă roșiile și ce poți face pentru a preveni acest fenomen.
Pe scurt, roșiile crapă din cauza excesului de apă sau a fluctuațiilor rapide ale nivelului de umiditate. Când plantele trec de la o perioadă secetoasă la ploi abundente, excesul brusc de apă determină dezvoltarea mai rapidă a interiorului roșiei decât poate suporta coaja exterioară, ceea ce duce la crăpare. Deși crăpăturile pot permite pătrunderea dăunătorilor sau apariția putregaiului, crăpăturile circulare pot fi mai puțin severe.
Dacă fisura este superficială și nu expune interiorul roșiei, aceasta poate rămâne pe plantă pentru a se coace complet, dar trebuie supravegheată. Roșiile verzi, adică cele tinere, care crapă sunt mai predispuse la putrezire înainte de coacere decât cele mature.
Citește și: Secretul pentru o recoltă bogată de roșii. Acest sacrificiu timpuriu e foarte important
Menținerea unui nivel constant de umiditate în sol este esențială pentru a preveni crăparea. Astfel, plantele nu vor resimți șocul provocat de o ploaie bruscă după o perioadă de secetă. Crăparea nu poate fi întotdeauna prevenită. Să ne gândim că o ploaie torențială poate turna câțiva centimetri de apă în doar câteva ore, iar roșiile pot crăpa indiferent de măsurile luate. Totuși, poți reduce semnificativ riscul dacă urmezi aceste sfaturi.
@homegrownflorida Replying to @Cam This is why your tomatoes are splitting and cracking after a storm #tomato #gardening101 #gardeningtips #TomatoTips #FloridaGardening #greentomatoes ♬ original sound – Homegrown Florida
Roșiile au nevoie de aproximativ 2,5cm de apă pe săptămână, deci udă plantele o dată la două-trei zile vara. (Testul degetului: Introdu arătătorul 2-3cm în sol. Dacă este umed, nu mai este nevoie de apă; dacă e uscat, udă grădina.)
Direcționează apa la baza plantei și evită stropirea frunzelor, pentru a preveni boli transmise prin sol, cum ar fi mana sau petele septorioase. Udă profund sau folosește irigare prin picurare.
Roșiile care încep să se coloreze se vor coace și după ce au fost culese. Culege-le înainte de o furtună și lasă-le pe pervaz să se coacă complet. (Beneficiu secundar: scade riscul ca dăunătorii să le mănânce.)
Pune un strat de 5–7cm de mulci organic (paie, ace de pin, scoarță mărunțită) pentru a menține umiditatea constantă a solului și a reduce crăparea.
Consultă eticheta plantei sau catalogul de semințe pentru varietăți mai puțin sensibile. Multe soiuri sunt productive, rezistente la boli și mai puțin predispuse la crăpare.
Cultivarea roșiilor în straturi înălțate sau în ghivece cu orificii de drenaj permite evacuarea rapidă a apei în exces. Folosește sol afânat, bine aerat. Deoarece nutrienții se pierd prin drenaj, adaugă îngrășământ organic conform instrucțiunilor.
Folosește un îngrășământ echilibrat cu eliberare lentă și evită fertilizarea excesivă. Îngrășămintele pentru roșii au conținut ridicat de fosfor și potasiu, dar redus de azot. Excesul de azot determină o creștere rapidă și, implicit, crăparea fructelor.
Dacă roșiile s-au crăpat, culege-le cât mai repede. Roșiile crăpate sunt mai vulnerabile la putrezire și la atacul insectelor. Pentru cele verzi, coacerea în interior poate fi o opțiune pentru a le proteja de dăunători. Chiar dacă nu poți preveni complet crăparea, nu te îngrijora, căci în multe cazuri, roșiile sunt încă comestibile. Verifică-le cu atenție pentru semne de insecte sau mucegai și aruncă fructele care miros acru sau au scurgeri.
Nu consuma roșii moi, pentru că acestea sunt un semn timpuriu de alterare. Roșiile crăpate nu rezistă mult, așa că mănâncă-le sau gătește-le imediat pentru a te bucura de roadele muncii tale.
Foto: shutterstock