Afinele sunt fructe mici nu sunt doar gustoase, ci și pline de antioxidanți și nutrienți, fiind astfel o alegere sănătoasă. Sunt apreciate pentru aroma lor și pentru faptul că sunt un snack comod. Totuși, deși sunt o gustare încântătoare de vară, afinele pot fi dificil de păstrat proaspete, ceea ce duce adesea la dezamăgirea cauzată de alterarea lor rapidă după ce le cumperi. Din fericire, există metode care te pot ajuta să le menții proaspete mai mult timp.
Secretul pentru păstrarea afinelor constă în modul în care sunt depozitate, unele tehnici promițând să le mențină proaspete și fără mucegai până la zece zile, scrie Express.
După ce ai spălat fructele, usucă-le bine și păstrează-le într-un recipient etanș la frigider, timp de până la șapte- 10 zile. Se recomandă să așezi un prosop de hârtie pe fundul recipientului înainte de a pune fructele, pentru a absorbi excesul de umezeală. Pentru cei care vor să păstreze prospețimea și să prevină apariția mucegaiului ar trebui să aștepți să le speli până în momentul în care intenționezi să le consumi. Acest lucru poate întârzia alterarea, deoarece nu adaugi umiditate în recipient.
Dacă depozitezi fructele nespălate, păstrează-le în ambalajul original sau într-un recipient etanș căptușit cu un prosop de hârtie, pentru a le menține proaspete.
Citește și: Ce se întâmplă cu corpul tău dacă mănânci afine zilnic, timp de două săptămâni
Pregătirea și spălarea afinelor poate părea un proces simplu, dar anumite tehnici sunt mai eficiente în îndepărtarea murdăriei, bacteriilor și pesticidelor.
Toarnă afinele pe o farfurie sau tavă și îndepărtează-le cu grijă cele care sunt zbârcite, mucegăite sau moi, precum și tulpinile sau frunzele. După ce ai selectat cu atenție afinele, poți trece la clătirea lor.
Pentru clătire, pune afinele într-o strecurătoare sau sită mare, potrivită pentru a permite scurgerea apei. Clătește-le rapid cu apă rece timp de aproximativ 15–30 de secunde, agitându-le ușor din când în când. Pentru o spălare mai profundă, poți folosi o soluție cu oțet sau bicarbonat de sodiu. Amestecă oțet alb distilat cu apă rece în proporție de 1:3. Scufundă afinele în această soluție timp de aproximativ un minut, apoi clătește-le bine sub jet de apă rece.
Pentru o soluție cu bicarbonat, dizolvă o jumătate de linguriță de bicarbonat într-o cană de apă rece. Pune afinele în acest amestec și lasă-le să stea timp de un minut, apoi scurge-le și clătește-le din nou bine cu apă rece. Pentru a preveni apariția mucegaiului, transferă afinele pe prosoape de hârtie sau un prosop de bucătărie curat pentru a le usca prin tamponare. La final, lasă fructele să se usuce complet la aer, asigurându-te că sunt complet uscate înainte de a le depozita.
Foto: shutterstock