Leușteanul este una dintre cele mai îndrăgite plante aromatice din bucătărie. Mulți români îl cultivă în propriile grădini. E ușor de îngrijit, însă trebuie să țineți cont de anumite trucuri pentru o recoltă bogată tot anul.
Leușteanul este foarte ușor de cultivat, chiar și de către cei care nu au foarte mult spațiu la dispoziție în grădină. Din fericire, nu este nevoie să fiți experți la grădinărit pentru a putea crește această plantă aromatică. Tot ce trebuie să faceți este să vă asigurați că aveți câteva cunoștințe minime despre ce fel de nevoi are leușteanul, dar și cum puteți să aveți cât mai bine grijă de el. Pe vremuri, bunicii noștri aveau recolte bogate de leuștean, an de an.
Leușteanul poate ajunge până la 1,5 – 2 metri în înălțime și se dezvoltă cu ușurință în soluri fertile, bine drenate și bogate în humus. Deși preferă locurile însorite, leușteanul rezistă foarte bine și la temperaturi scăzute.
De obicei, leușteanul trebuie udat regulat, dar niciodată în exces. El poate rezista în fața unei secete moderate. Îl puteți fertiliza cu gunoi de grajd descompus primăvara, sau chiar și cu compost. Iar pentru a prelungi perioada de recoltă a frunzelor, trebuie să îi tăiați tijele florale, înainte ca planta să înflorească.
Pentru a cultiva leuștean sănătos și productiv, este important să evitați zonele unde apa stagnează, iar semințele se plantează în perioada martie-aprilie. Germinarea poate fi lentă, durând până la patru săptămâni.
Unul dintre detaliile de care trebuie ținut cont pentru a avea o tufă sănătoasă și bogată de leuștean este alegerea locului unde îl plantezi. Leușteanul are nevoie de soare, dar preferă lumina de dimineață și lumina indirectă, fiind mai bine adaptat pentru zonele umbrite și mai umede ale grădinii.
În consecință, plantează-l în locurile care sunt umbrite la amiază, în apropierea gardurilor. Un loc ideal este sub copacii cu umbra rară, într-un loc mai jos din grădină.
Foto: shutterstock