Cum alegi plita perfectă pentru bucătăria ta

Pentru a te asigura că optezi pentru plita potrivită nevoilor tale trebuie să iei în considerare câteva aspecte esenţiale precum tipul plitei, spaţiul disponibil, cantitatea de mâncare gătită, funcţiile şi consumul.
  • Publicat:
Cum alegi plita perfectă pentru bucătăria ta

Pentru a te asigura că optezi pentru plita potrivită nevoilor tale, urmează câţiva paşi simpli recomandaţi de către specialiştii din domeniu. Astfel, trebuie să iei în considerare câteva aspecte esenţiale precum tipul plitei, spaţiul disponibil, cantitatea de mâncare gătită, funcţiile şi consumul.

Tipuri de plite

În primul rând, trebuie să decizi dacă doreşti o plită cu gaz, vitroceramica sau cu inducţie. Prima variantă este cea mai răspândită, fiind o versiune modernă a plitei aragazului, care presupune alimentarea cu gaz. Plitele vitroceramice şi cu inducţie necesită alimentare electrică şi se diferenţiază prin tehnologia folosită. De asemenea, există variante mixte care combină ochiurile cu gaz cu zonele vitroceramice, zonele vitroceramice cu cele cu inducţie sau cele cu gaz cu cele cu inducţie. 
 
Printre avantajele plitelor vitroceramice şi ale celor cu inducţie se număra designul modern şi elegant, care se potriveşte cu uşurinţă oricărei bucătării. Acestea, datorită tehnologiei de gătire folosite cât şi suprafeţei perfect plane, se curăţă cu uşurinţă cu o lavetă umedă, imediat după gătit.
Diferenţa dintre plita vitroceramică şi cea cu inducţie este data de tehnologia de încălzire. Astfel, dacă la plitele vitroceramice suprafaţa de gătit se încălzeşte şi de la aceasta se încălzeşte şi vasul în care găteşti, la plitele pe inducţie se realizează încălzirea directă a vasului în care prepari mâncarea, iar suprafaţa plitei se va încălzi indirect, de la vas.   
 
În ceea ce priveşte căldură reziduală, în cazul plitei vitroceramice, suprafaţa de gătit rămâne fierbinte mai mult timp după gătit, pe când în cazul plitei cu inducţie, suprafaţa acesteia nu atinge temperaturi foarte ridicate, iar la finalul procesului această se răceşte în scurt timp. De asemenea, cel mai rapid proces de fierbere se realizează în cazul plitei cu inducţie, unde 1 litru de apă poate ajunge la temperatura de fierbere în doar 2 minute, spre deosebire de plita cu gaz, la care durează aproximativ 6 minute.

Dimensiunile şi designul plitei

Plitele pot avea dimensiuni diferite şi este deosebit de important să fie aleasă exact dimensiunea care se potriveşte cel mai bine obiceiurilor tale de gătit, cât şi şi designului bucătăriei. Astfel, plitele pe gaz pot există în 3 tipodimensiuni – de 30, 60 sau 75 cm lungime, adâncimea fiind la toate aceeaşi. Plitele vitroceramice pot fi de 60 sau 71 de cm lungime, iar cele pe inducţie pot fi de 60, 71 sau 78 de cm lungime.

Dacă în mod normal nu petreci mult timp în bucătărie şi cantităţile de mâncare preparate sunt reduse, poţi opta pentru o plită de dimensiuni mici, pe când dacă ai o familie numeroasă sau îţi place să prepari mai multe tipuri de mâncare în acelaşi timp, o plită cu o suprafaţa generoasă este opţiunea potrivită.

Alege plita şi după modul în care găteşti

În momentul în care doreşti achiziţia unei plite trebuie să ştii ce anume este important pentru tine. Dacă doreşti să găteşti rapid sau să pregăteşti mâncare asiatică ce necesită o intensitate mare la gătire, ar trebui să cauţi plite pe gaz cu arzătoare triplă coroană sau plite pe inducţie la care să adaugi un accesoriu wok pentru astfel de mâncarea.
 
În cazul în care foloseşti oale de gabarit mare, care au nevoie de stabilitate, atunci ar trebui să cauţi o plită pe gaz cu grătare de fontă sau o plită electrică (vitroceramica sau inducţie) care, datorită suprafeţei plane, asigură o stabilitate mare.

Dacă doreşti să ai un control deplin asupra procesului de gătire şi să ştii exact intensitatea cu care încălzeşti vasul în care pregăteşti mâncarea, atunci ar trebui să te orientezi către o plită pe inducţie, cu touch control sau către o plită cu TFT cu care se poate se poate stabili cu precizie temperatură de gătire.
 
În cazul în care obişnuieşti să foloseşti vase mari sau cu forme atipice, plita pe inducţie cu funcţia Bridge (punte) poate fi o soluţie bună. Această funcţie face posibilă unirea a două zone de gătit pentru o preparare uniformă a mâncării. Plita va identifica exact forma vasului şi va încălzi fundul acestuia în mod egal, permiţând folosirea tigăilor dedicate peştelui, etc. 
 
Dacă aveţi copii şi siguranţa lor este importantă pentru dumneavoastră, atunci ar trebui să va orientaţi către o plită pe inducţie, ea fiind mult mai sigură atât datorită funcţiei de Blocare de siguranţă pentru copii, cât şi datorită faptului că suprafaţa ei se încălzeşte mult mai puţin, comparativ cu celelalte tipuri de plite.
 
Există plite cu inducţie care datorită funcţiilor inteligenţe, timpul de gătire devine mai scurt şi consumul de energie mai mic decât în cazul utilizării altor tipuri de plite electrice. De exemplu, funcţia Detectare vase întrerupe consumul de energie în momentul în care vasul este ridicat de pe plită, ceea ce echivalează cu economii la factura de energie electrică.
Eficienţa plitelor este datorată şi funcţiilor precum EcoTimer, care opreşte încălzirea înainte de a încheia procesul de gătire pentru a folosi şi căldura reziduală în finalizarea procesului sau CleverHeat care la rândul ei foloseşte încălzirea reziduală în trei trepte, în funcţie de durată procesului de gătit.
 
Sursa: Electrolux

Urmărește CSID.ro pe Google News
Jucării pentru căţei zâmbăreţi!
Jucării pentru căţei zâmbăreţi!
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân