Interpretare analize
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Rezultatele arata ca aveti o infectie cu Ureaplasma, iar antibiograma va arata la care antibiotice... citește

Caută în:

Cele mai

Fumatul modern: Ştii ce se află în ţigara ta electronică?

Popularitatea ţigărilor electronice s-a extins simţitor în ultimii ani, iar în acelaşi timp a crescut şi preocupările legate de acestea privind riscurile asupra sănătaţii.

"The New England Journal of Medicine" a publicat recent o scrisoare aparţinând cercetătorilor care a declanşat anumite semne de întrebare. Aceştia au declarat că unele ţigări electronice eliberează o formaldehidă, o posibila substanţă ce cauzează cancerul (sau chiar carcinogenă) atunci când sunt încălzite de bateriile de voltaj mare.

La sfârşitul lunii ianuarie, Departamentul de Sănătate Publică al Statului California, a eliberat un raport în care a constatat că ţigările electronice reprezintă o ameninţare asupra sănătăţii publice şi au cerut introducerea unui cadru legislativ.

Cuprins
Aşadar, ce se află în ţigările electronice ?
Sunt ţigările electronice sigure?
sus

Aşadar, ce se află în ţigările electronice ?

Aceasta nu este o întrebare la care se poate răspunde uşor. În Statele Unite nicio agenţie federală nu supraveghează industria ţigărilor electronice, deci nu există nici standarde în privinţa lor.
Etichetele pot descrie imprecis ingredientele, iar ceea ce poţi găsi într-un brand de ţigări electronice poate fi total diferit de ce poţi găsi într-un alt brand.

Rezultatele unui studiu privind 18 tipuri diferite de cartuşe pentru ţigările electronice, realizat de către Agenţia Federală pentru Administrarea Alimentelor şi a Medicamentelor a Statelor Unite, a arătat că în unele cartuşe s-au descoperit chimicale toxice şi carcinogene, dar nu în toate.
Excluzând un singur cartuş, toate cartuşele etichetate ca fiind « fără nicotină », conţineau de fapt nicotină. Autorii acestui studiu au sugerat că procesele de control al calităţii, folosite în producerea acestor ţigări electronice sunt inconsecvente sau inexistente.

Iată însă ce se ştie:

E-lichidul

E-lichidul este soluţia care este încalzită şi transformată în aerosoli, pe care utilizatorii ţigărilor electronice îi inhalează. Cele mai comune ingrediente ale acesteia sunt:

- Nicotina: Ingredientul care provoacă dependenţă, prezent atât în ţigările electronice, cât şi în cele normale, nicotina, stimulează sistemul nervos central şi creşte presiunea sângelui, ritmul respiraţiei şi bătăile inimii.
«Oamenii fumează din cauza nicotinei », a declarat cercetătorul Maciej Goniewicz, doctor în farmacie. Acesta este un expert în domeniul tutunului şi al ţigărilor electronice, ce activează la Institutul Oncologic Roswell Park din Buffalo, New York.
« Desi creează dependenţă, nicotina nu cauzează cancerul », spune Goniewicz .« Ceea ce cauzează îngrijorări sunt celelalte chimicale prezente în E-lichidul ţigărilor electronice. »

- Aromele: Goniewicz a declarat că există sute de arome, inclusiv de cireşe, cheesecake, scorţişoară sau tutun. Multe din aceste chimicale aromate, spune el, sunt folosite şi în industria alimentară pentru a aromatiza mâncarea.
« Acestea reprezintă marile necunoscute » spune el. « Când sunt ingerate, sunt considerate sigure, însă nu ştim ce se întâmplă când le inhalăm ».

Ar fi imposibil să enumerăm toate aceste chimicale aromatizante aici, însă unul din acestea, diacetilul, este folosit frecvent pentru a da o aromă de unt popcornului. Acesta este corelat cu bolile pulmonare obstructive, dacă este inhalat. Alte chimicale ce conferă aroma de unt pot fi de asemenea dăunătoare, spune Neal Benowitz, masterand şi fost membru al Comitetului  Ştiinţific Consultativ pentru  Produse de Tabac, din cadrul Agenţiei Federale pentru Administrarea Alimentelor şi a Medicamentelor a Statelor Unite.

- Propilenglicolul(PG): Este un lichid produs în laboratoare, pe care, în general, Agenţia Federală pentru Administrarea Alimentelor şi a Medicamentelor a Statelor Unite îl priveşte ca a fi sigur în alimente, medicamente şi în cosmetice. În plus, acesta este folosit şi pentru a crea fumul sau ceaţa artificială în concertele rock sau în alte spectacole. Aceasta substanţă poate irita plămânii şi ochii, fiind chiar şi mai dăunător pentru oamenii cu boli pulmonare cronice, cum ar fi astmul şi emfizemul.

- Glicerina: Inodoră şi incoloră, glicerina are un gust uşor dulce. Asemeni propilenglicolului, Agenţia Federală pentru Administrarea Alimentelor şi a Medicamentelor, a Statelor Unite o percepe ca fiind sigură. Se află în componenţa multor produse, inclusiv în mâncare şi medicamentele eliberate atât cu reţetă cât şi fără aceasta.

Deşi aceste două ingrediente, propilenglicolul şi glicerina sunt considerate sigure pentru a fi folosite în alimente şi în medicamente, Goniewicz spune:” Nu ştim ce se poate întâmpla dacă o persoană inhalează cantităţi mari din aceste chimicale, pe o perioadă lungă. Este cu adevarat o problemă necunoscută

Încălzirea

Chimicalele toxice sunt produse atunci când E-lichidul este încălzit pentru a se transforma în aerosolii pe care utilizatorii ţigării electronice îl inhalează. Câteva din aceste chimicale pot cauza inflamaţii şi distrugerea vaselor de sânge, spune Benowitz care este deopotrivă profesor al Facultaţii de Medicină din cadrul Universitaţii California”. În cele mai multe preparate [n.r. de ţigări electronice] , există mult mai puţine chimicale toxice, în comparaţie cu ţigările obişnuite, dar fără îndoială merită luate în consideraţie”, a declarat  profesorul Benowitz.

Aceste chimicale includ:

  • Formaldehida: un posibil carcinogen
  • Acetaldehida: alt posibil carcinogen
  • Acroleina: formată prin încălzirea glicerinei, aceasta poate deteriora plămânii şi poate contribui la dezvoltarea bolilor de inimă.

Toate trei sunt eliberate în cantităţi tot mai mari, pe măsură ce temperatura E-lichidului creşte. ”În general, utilizatorii pot fi tentaţi să aleagă temperaturile mai ridicate ale E-lichidului.”, spune Benowitz.
“Din păcate, pe măsură ce temperatura E-lichidului creşte, acesta eliberează şi mai multă nicotină.” iar ”Pentru utilizatorii ce îşi doresc o doză mai mare de nicotină, există varianta folosirii unor baterii de voltaj mare sau a bateriilor cu voltaj ajustabil.”

Goniewicz explică faptul că atunci când utilizatorii îşi încălzesc ţigările electronice până la punctul în care formaldehida se formează, aromele pot masca gustul neplăcut al ţigărilor.

Particule şi metale

“Particulele mărunte din aerosolii ţigării electronice pot fi deopotrivă dăunătoare. Acesta este cu siguranţă cazul fumului de ţigară şi a altor tipuri de poluare, ce pot produce daune vaselor de sânge, pot cauza inflamaţii şi pot afecta sistemul nervos.”, spune Benowitz.

Aerosolii ţigării electronice conţin un nivel de particule similar ţigărilor obişnuite, însă ţigările electronice nu au fost supuse unor cercetări complexe pentru a oferi o concluzie în ceea ce priveşte siguranţa inhalării particulelor pe care acestea le produc.

Unele metale toxice precum cositorul, nichelul, cadmiul, plumbul şi mercurul au fost descoperite în aerosolii ţigărilor electronice. Un studiu efectuat în 2013 arată că unele metale, precum nichelul, apar în concentraţie de la 2 până la 100 de ori mai mari, în ţigările electronice spre deosebire de cele obişnuite.

sus

Sunt ţigările electronice sigure?

Totul este relativ atunci când este vorba despre fumat”, spune profesorul Benowitz.” Ţinând cont de datele pe care le cunoaştem până acum, acestea sunt mult mai puţin riscante în comparaţie cu ţigările normale”.

Până acum, toată lumea ar trebui să fi asimilat faptul că ţigările obişnuite sunt cu adevarat dăunătoare. Conform Asociaţiei Americane de Pneumologie, ţigările eliberează circa 7000 de chimicale atunci când sunt aprinse, multe dintre acestea fiind nocive - cel puţin 69 dintre aceste chimicale pot cauza cancer.

Într-adevăr, ţigările electronice par a fi mai puţin periculoase pentru cei care sunt expuşi indirect aerosolilor emişi de acestea. Utilizatorii ţigărilor electronice exalează foarte puţin din ceea ce inhalează, declară Benowitz, iar dispozitivele lor nu emit niciun aerosol „între două fumuri”. În contrast cu acestea, ţigările obişnuite poluează atmosfera şi afectează plămânii.
“75% din fumul generat de ţigări este un fum colateral, care afectează mediul înconjurător”, spune Benowitz.

Chiar şi aşa, trebuie efectuate mai multe cercetări pentru a descoperi toate riscurile ţigărilor electronice, atât asupra utilizatorilor cât şi asupra persoanelor ce inhalează involuntar fumul provenit de la acestea.
Atât Benowitz cât şi Goniewicz sunt de părere că ţigările electronice se pot dovedi a fi folositoare pentru cei ce încearcă să renunţe la fumat, însă aceasta este o problemă ce mai trebuie cercetată.

Iar în privinţa nefumătorilor?
Goniewicz spune că acesta nu este un produs destinat nefumătorilor, iar cei care nu fumează nu au motive pentru a le folosi. Nicotina creează dependenţă.

 

Redactat de Luca Raluca Maria.
Sursa: webmd.comCitește și:
Fumatul: plăcere, dependenţă, boală!
Fumatul si dieta nesănătoasă determină peste 40% din cazurile de cancer
Fumatul sau cum să-ţi faci scrum sănătatea
Exclusiv Online - 03.03.2015 Sursă foto: Shutterstock
Citește pe descopera.ro
Descoperirea SECOLULUI în România, după nouă ani de săpături arheologice. ''Este de trei ori mai mare decât TROIA'' Descoperirea SECOLULUI în România, după nouă ani de săpături arheologice....
Nichita Stănescu, geniul RĂSFĂŢAT de Ceauşeşti care ''a făcut un pact DIAVOLUL'' Nichita Stănescu, geniul RĂSFĂŢAT de Ceauşeşti care ''a făcut un...
Săgetător Săgetător 22 noiembrie - 20 decembrie

Este o lună ideală pentru a vă răsfăţa, fie la coafăr sau cosmetică. De asemenea, o vizită prin magazine vă va ajuta să vă îmbunătăţiţi garderoba. O întâlnire neaşteptată provoacă...citește mai departe

×

Zf.ro
eMag te ajută să faci bani. Cum poţi să câştigi zeci de mii de lei prin eMag eMag te ajută să faci bani. Cum poţi...
Se vinde TOT! Cum puteţi cumpăra imobiliare...
S-a terminat cu cozile la stat şi cu aşteptatul...
BusinessMagazin.ro
Vrei sa iţi cumperi o MAŞINĂ IEFTINĂ? ANAF scoate la licitaţie mai multe maşini la preţuri de nimic Vrei sa iţi cumperi o MAŞINĂ IEFTINĂ?...
BREAKING NEWS: Este oficial! Începe construcţia...
Catastrofă la graniţa cu România: Moartea...
Mediafax.ro
Caz tulburător de „bullying”. O adolescentă  de 16 ani s-a sinucis pentru că nu mai suporta să fie hărţuită de două colege de şcoală Caz tulburător de „bullying”. O adolescentă...
Orban a concediat consiliera care câştiga...
Ciocolata care creşte virilitatea, o „Viagra...
Gandul.info
Un nou medicament ar putea trata leucemia fără reacţiile toxice ale tratamentelor actuale Un nou medicament ar putea trata leucemia...
Rămâi fără cuvinte! Cea mai emoţionantă...
„Şefule, de ieri vreau să dau de tine....
DA.ZF.ro
5 drumuri magice din România pe care poţi evada cu maşina - GALERIE FOTO 5 drumuri magice din România pe care poţi...
Cele 7 minuni ale României: locuri spectaculoase...
TOP 5 plaje sălbatice, foarte aproape de...
ProSport.ro
FOTO. CE IMAGINI: Oana Roman divorţează şi nu mai are inhibiţii! Vedeta s-a pozat în lenjerie intimă FOTO. CE IMAGINI: Oana Roman divorţează...
ULTIMA ORĂ! Petruţa, fosta soţie a lui...
FOTO. Cum arată actuala soție a lui Florin...
ApropoTv.ro
De necrezut! FOTO | Ea e vedeta Disney devenită între timp starletă porno. Cum arată acum De necrezut! FOTO | Ea e vedeta Disney devenită...
ATUNCI ŞI ACUM | Cât de mult s-a transformat...
Destinaţii alternative de Crăciun care...
Go4it.ro
Voia să îi facă o surpriză iubitului de ziua lui, dar o notificare de pe telefon a dat totul peste cap. „Nu vreau să mai aud de el” Voia să îi facă o surpriză iubitului...
Care sunt cele mai căutate clipuri de ROMÂNI...
Pericolul de pe birou. Îl folosesti zi...
ProMotor.ro
Un şofer a filmat SCENA vieţii. FEMEIA din maşina din faţă avea să-i arate ceva de NEUITAT. VIDEO Un şofer a filmat SCENA vieţii. FEMEIA...
Cel mai sexy inginer de la DACIA a uimit...
TIPA a alimentat şi s-a dus să plătească....
Descopera.ro
Descoperirea SECOLULUI în România, după nouă ani de săpături arheologice. ''Este de trei ori mai mare decât TROIA'' Descoperirea SECOLULUI în România, după...
Nichita Stănescu, geniul RĂSFĂŢAT de...
Cel mai REVOLUŢIONAR proiect de infrastructură....
ULTIMA ORĂ
Fosta iubită a unui mare fotbalist român, în comă la spital, după ce a fost găsită pe liniile de cale ferată

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.