De ce îţi sângerează gingiile

Sângerarea gingivală este o problemă frecvent întâlnită la adulţi şi în cele mai multe cazuri denotă afecţiuni stomatologice. Manifestată cel mai des prin scuipatul sângelui în timpul periajului dentar, sângerarea dentară poate duce la complicaţii medicale care ar putea fi evitate prin îngrijirea corectă a gingiilor. Doamna doctor specialist Vivian Şendroiu ne-a povestit mai multe despre cauzele şi tratamentul acestei afecţiuni.
  • Publicat:
De ce îţi sângerează gingiile

Sângerarea gingivală este o problemă frecvent întâlnită la adulţi şi în cele mai multe cazuri denotă afecţiuni stomatologice.

Manifestată cel mai des prin scuipatul sângelui în timpul periajului dentar, sângerarea dentară poate duce la complicaţii medicale care ar putea fi evitate prin îngrijirea corectă a gingiilor. Doamna doctor specialist Vivian Şendroiu ne-a povestit mai multe despre cauzele şi tratamentul acestei afecţiuni.

Care sunt cauzele sângerării gingivale?

Principala cauză a sângerărilor gingivale este placa bacteriană care se acumulează pe dinţi şi în jurul lor – aceasta favorizează inflamaţia gingiilor (gingivita). Sângerările gingivale sunt un semn al bolii (parodontale) şi pot fi însoţite de alte simptome precum: durere, iritaţie, inflamaţie sau retracţie gingivală, halenă (respiraţie urât mirositoare), sensibilitate crescută şi aspect roşu deschis.

Sângerările gingivale cauzate de placa bacteriană sunt, în cele mai dese cazuri, o consecinţă a igienei dentare deficitare. Particulele de mâncare pătrund în spaţiile interdentare si dacă nu sunt eliminate prin periaj dentar corect atunci ele duc la dezvoltarea bateriilor producătoare de acizi. Astfel, apar cariile şi bolile de gingie care, netratate, pot duce la afecţiuni grave precum prodontopatie, cunoscută de pacienţi ca paradontoză.

Fumatul şi fumul de ţigară pot contribui la iritarea şi inflamarea gingiilor datorită gudronului şi căldurii locale emanată de ţigară.

În plan secundar, alte cauze ale sângerărilor dentare pot consta în periajul dentar incorect, agresiv şi îndelungat dar şi medicamente precum anticoagulante, chimioterapice sau imunosupresoare.

Afecţiuni sistemice precum diabetul, leucemia, menopauza sau diferite forme de cancer pot fi şi ele fi surse ale sângerărilor gingivale. Din aceste motive, odată ce observăm sângerări gingivale repetate trebuie să ne adresăm unui medic stomatolog.

La femei, sarcina poate declanşa inflamaţia şi sângerarea gingiilor – din fericire este un proces reversibil, dictat de hormonii care afectează organismul în această perioadă. În acest caz, pacienta trebuie să se consulte cu stomatologul pentru controale şi tratamente adecvate pentru perioada în care durează sarcina.

Cum oprim sângerările gingivale?

În cazul în care stabileşti că sângerările gingivale sunt o consecinţă a igienei deficitare poţi începe cu îmbunătăţirea procesului de igienizare:

  • Realizează periajul dentar corect, de două ori pe zi, cu o pastă de dinţi care îndepărtează placa bacteriană şi tratează sângerările.
  • În perioada tratamentului, optează pentru o periuţă dentară cu peri moi care să nu irite sau lezeze gingiile şi care pătrunde uşor în spaţiile interdentare.
  • Foloseşte aţă dentară la fiecare spălare pentru a putea elimina particulele rămase între dinţi. Ideal ar fi să foloseşti periuţele interdentare şi duşul bucal.
  • Completează procesul de igienizare cu apă de gură care elimină bacteriile şi oferă protecţie gingiilor.

În cazul apariţiei sângerărilor gingivale, este indicat să te adresezi unui medic dentist cât mai repede. Acesta îţi poate evalua simptomele, îţi va recomanda cum să îţi îmbunătăţeşti igiena şi va stabili un tratament medicamentos şi antiseptic. Netratarea sângerărilor poate duce la complicaţii precum retragerea gingiei şi osului sau afectarea mobilităţii dinţilor şi pierderea lor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”