Ce protecţie solară ţi se potriveşte?

Protecţia solară ne protejează de razele ultraviolete (UV) periculoase ale soarelui în două moduri. Unele lucrează prin împrăştierea luminii, reflectând-o departe de corp şi altele absorb radiaţiile UV înainte de a ajunge pe piele. Iată ce trebuie să ştii atunci când alegi crema de plajă!
  • Publicat:
Ce protecţie solară ţi se potriveşte?

Protecţia solară ne protejează de razele ultraviolete (UV) periculoase ale soarelui în două moduri. Unele lucrează prin împrăştierea luminii, reflectând-o departe de corp şi altele absorb radiaţiile UV înainte de a ajunge pe piele. Iată ce trebuie să ştii atunci când alegi crema de plajă!

Cercetările au arătat că razele ultraviolete (UVA) cresc riscul de apariţie a cancerului de piele. În timp ce razele UVA nu provoacă arsuri solare, acestea penetrează profund pielea şi provoacă riduri. Agenţia de Protecţie a Mediului estimează că până la 90% din schimbările de piele asociate cu îmbătrânirea sunt într-adevăr cauzate de expunerea de durată la razele UVA.

Deci care este cea mai bună protecţie solară pentru tine?

În mod evident, este bine să optăm pentru o cremă cu protecţie solară în spectru larg sau în mai multe spectre pentru UVB şi UVA. Ingredientele cu protecţie în spectru larg includ benzofenone (oxibenzonă), cinamaţi (cinamat de octilmetil şi cinoxat), sulizobenzonă, salicilaţi, dioxid de titan, oxid de zinc, avobenzonă şi ecamul (Mexoryl SX).

• SPF 15 sau mai mare pentru protecţia împotriva UVB

Factorul SPF evaluează cât de eficientă este protecţia solară în prevenirea arsurilor solare cauzate de razele UVB. Pentru marea majoritate a oamenilor, SPF 15 este foarte bun, spune doctorul dermatolog Leffell pentru WebMD, dar persoanele care au o piele foarte sensibilă, un istoric familial al cancerului de piele sau condiţii cum ar fi lupus – care cresc sensibilitatea la lumina soarelui – ar trebui să ia în considerare SPF 30 sau mai mare. Ţine cont de faptul că în funcţie de cât de mare este SPF, cu atât mai mare va fi şi beneficiul: dar totuşi, în contrast cu ceea ce crezi, SPF 30 nu este de două ori mai puternic decât SPF 15. În timp ce SPF 15 filtrează 93% din UVB, SPF 30 filtrează 97%, doar o uşoară îmbunătăţire.

• Rezistenţa la apă şi transpiraţie

Dacă intenţionezi să faci exerciţii sau să stai în apă, merită să deţii o cremă cu protecţie solară împotriva apei şi a transpiraţiei. FDA afirmă faptul că nivelul SPF din protecţia solară rezistentă la apă în rămâne eficient 40 de minute la intrarea în apă şi foarte rezistent la apă înseamnă că rezistă 80 de minute de înot. Aceste produse de protecţie solară nu sunt în nici un fel impermeabile la apă, deci va trebui să le aplici în mod regulat dacă faci o baie.

• Protecţie solară pentru probleme de piele sau alergii

Persoanele care suferă de afecţiuni delicate ale pielii cum ar fi rozaceea, pot beneficia de utilizarea protecţiei solare destinată copiilor. Alege cremele care conţin dioxid de titan sau oxid de zinc în loc de produse chimice, cum ar fi acidul para-aminobenzoic (PABA), dioxidbenzona, oxybenzone, sau sulisobenzone. Dacă ai iritaţii ale pielii sau alergii, evită produsele de protecţie solară cu alcool, parfum sau conservanţi.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”