Avem nevoie de beţişoare de urechi?

Foarte multe persoane utilizează beţişoarele de urechi ca alternativă pentru curăţarea urechilor. Deşi sunt foarte populare, beşiţoarele de urechi nu sunt recomandate pentru fi utilizate în interiorul urechilor, avertizează cadrele medicale. Foarte multe catastrofe au pornit de la utilizarea acestor instrumente ajutătoare.
  • Publicat:
Avem nevoie de beţişoare de urechi?

Foarte multe persoane utilizează beţişoarele de urechi ca alternativă pentru curăţarea urechilor. Deşi sunt foarte populare, beşiţoarele de urechi nu sunt recomandate pentru  fi utilizate în interiorul urechilor, avertizează cadrele medicale. Foarte multe catastrofe au pornit de la utilizarea acestor instrumente ajutătoare.
Pentru unii oameni, ceara din urechi se acumulează mult mai repede decât pentru alţii. Acest lucru poate duce la diminuarea auzului şi, în unele cazuri, la durere. Pentru a evita aceste neplăceri, este recomandată vizita periodică la doctorul specialist, care să le cureţe într-un mod profesional şi fără să producă accidente. Deşi utilizarea beţişoarelor de urechi pare a fi cea mai la îndemână variantă, este important de ştiut faptul că de cele mai multe ori, acestea nu înlătură cu adevărat ceara, ba chiar o împing mult mai adânc în canalul auditiv.

Timpanul poate fi atins cu uşurinţă cu un beţişor de urechi. Deoarece este atât de delicat, poate fi rupt cu uşurinţă prin utilizarea de presiune atunci când se utilizează un beţişor, iar experienţa cu siguranţă nu este plăcută. Durerea este destul de severă, iar urechea elimină un lichid limpede. În timp, un timpan perforat se poate vindeca, dar de obicei durează mai mult, iar în cazuri severe se poate instaura chiar pierderea auzului.

Deci, acest lucru ne lasă cu întrebarea: avem într-adevăr nevoie de beţişoare pentru a ne curăţa urechile? Urechea externă are nevoie de o curăţare periodică. Acest lucru poate fi realizat cu puţin săpun, apă şi un prosop.

În cele mai multe cazuri canalul auditiv nu are nevoie să fie curăţat. În timpul spălării părului sau în timpul duşurilor, suficientă apă intră în canalul urechii pentru a slăbi ceara pe care a acumulat-o. În plus, pielea din canalul urechii creşte în mod natural într-o formă spiralată, facând dificilă curăţarea cu ajutorul unui beţişor. În cea mai mare parte a timpului ceara va cădea pe cont propriu în timp ce dormim. Utilizarea unui beţişor de urechi nu este cu adevărat necesară.

Pentru cei care au catităţi mai mari de ceară, poate fi nevoie de o vizită la medic. Medicii pot elimina cu uşurinţă ceara din ureche cu un pic de peroxid amestecat cu apă şi injectat în ureche. Procesul este practic lipsit de durere şi este foarte eficient. În cazul în care acest lucru devine în mod frecvent o problemă, pacienţii pot solicita medicilor indicaţiile necesare pentru a face procedura la domiciliu.

Dacă vă confruntaţi cu ceară sau murdărie acumulate în urechi, contactaţi medicul de familie pentru instrucţiuni despre cum să curăţaţi în condiţii de siguranţă urechile. Nu introduceţi nimic în canalul urechii, nici măcar propriile degete. Acest lucru ar putea avea un impact suplimentar de deteriorare a timpanului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Cum eviţi răceala vara?
Cum eviţi răceala vara?
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”