Întârziere ciclul menstrual
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Nu inteleg in ce privinta imi cereti sfatul. Nu are legatura frecventa contactelor sexuale... citește

Caută în:
Cele mai

Alergiile au devenit, în ultimii ani, tot mai agresive. Cum le ţinem sub control?

Ne aflăm într-un secol aflat sub amprenta poluării, a stresului, a luptei cu timpul, a obsesiei igienice.Toate aceste direcţii afectează fiinţa umană pe toate planurile, motiv pentru care organismul cedează de multe ori. În aceste condiţii, asistăm la o nouă dominaţie a unor boli considerate neglijabile până acum: alergiile, cancerul, depresiile şi anxietatea, stresul informatic şi bolile autoimune.
 
În ceea ce priveşte alergiile, omul modern este mai izolat ca niciodată şi prins în plasele societăţii moderne (serviciu, televizor, jocuri, socializare virtuală). Această izolare expune repetat organismul la alergenii din clădiri (praf, mucegai, păr de animale). Igiena exagerată, agresiunea organismului cu substanţe chimice şi consumul de alimente tratate chimic, reprezintă o parte importantă din factorii declanşatori ai apariţiei bolilor alergice.

Din cauza igieniei exagerate sistemul imunitar nu mai este direct angrenat în lupta cu microbii şi devine mult mai sensibil la substanţe banale cu care intră în contact, ducând în final la alergii.

Incidenţa Bolilor Alergice

Bolile alergice devin de la an la an mai frecvente, în prezent estimându-se că aproximativ 20% din populaţia mondială şi 25 % din populaţia europeană suferă de alergii, persoanele afectate fiind de orice vârstă dar cu precădere copii, adolescenţi şi adulţi tineri. Este o boală "modernă”, considerată boala secolului 21. Se estimează că în acest ritm, în viitor, unul din 2 oamenii va avea o afecţiune alergică.

Ce este alergia?

Din cauze necunoscute până în prezent, sistemul imunitar produce în cantitate crescută nişte anticorpi (Imunoglobuline E) faţă de anumite substanţe numite alergeni, substanţe tolerate însă de majoritatea persoanelor. Este vorba despre un răspuns imunitar îndreptat într-o direcţie greşită.
Există şi alte mecanisme de producere a reacţiilor alergice, dar cel mai frecvent întâlnit este acesta prin IgE. Există un risc crescut dat de predipozitia genetică, unde riscul estimat al copilul să fie alergic depăşeşte 50% şi devine şi mai mare dacă ambii părinţii sunt alergici.

Bolile alergice se pot manifesta la nivelul pielii şi mucoaselor (urticarie, angiodem cu sau fără localizare de gravitate), la nivel digestiv (alergii alimentare, diaree, meteorism abdominal) la nivelul ochilor (conjuctivita alergică), la nivelul căilor respiratorii (rinită, astm bronşic alergic) sau chiar la nivelul întregului organism (reacţii sistemice -şoc anafilactic).

Tipuri de alergii şi simptome

Alergiile respiratorii sunt cele mai cunoscute alergii numite rinite, rinosinuzite, astm bronşic alergic. Principalele acuze ale pacienţilor cu alergie respiratorie sunt:  

1. în cazul rinitei alergice: strănut, mâncărimi de nas (prurit nazal), secreţii nazale apoase(rinoree apoasă), nas înfundat (obstrucţie nazală bilaterală, alternantă);
2. în cazul astmului alergic: mâncărime în cerul gurii (prurit palatinal) şi în ureche (prurit otic), oboseală (fatigabilitate), durere de cap (cefalee), lipsa poftei de mâncare (anorexie), scăderea sau lipsa mirosului (hiposmia sau anosmia), tuse, respiraţie şuierătoare (wheezing), senzaţie de sufocare (dispnee) sau de constricţie a pieptului.

Alergiile respiratorii se pot manifesta sezonier sau zi de zi (peren) în funcţie de prezenţa alergenului cauzator şi se pot prezenta în forme diferite de severitate. Cei mai frecvenţi alergeni respiratori sunt acarienii din praful de casă, mucegaiurile, polenurile, epiteliile şi perii de animale de companie (câini, pisici, iepuri, porcuşor de guineea etc).

Alergiile alimentare se manifestă imediat după ingerarea alimentului alergenic şi se manifestă prin prurit orofaringian, erupţii cutanate pruriginoase, edeme faciale, linguale sau glotice (acesta din urmă reprezintă edem cu localizare de gravitate mare, putând determina sufocarea şi decesul prin insuficienţă respiratorie acută), greaţă, vărsături, diaree, sau uneori reacţii brutale ale întregului organism asociate cu scădere de tensiune arterială (şoc anafilactic).

Principalii alergeni alimentari sunt: proteinele laptelui de vacă, albuşul şi gălbenuşul de ouă, alunele, arahidele, soia, peştele, ţelina, morcovul, făina de grâu, roşiile, kiwi, banana, cafeua, cacaoa, piresicile, caisele etc. Teoretic, orice proteină alimentară poate fi alergenica. Alergia alimentară se întâlneşte cel mai frecvent la copii, dar este destul de des întâlnită şi la vârsta adultă.

Pe lângă cele 2 categorii mai există şi alte tipuri de alergii: alergii la veninul de insecte, alergii medicamentoase, alergii la animale etc. De asemenea, există mulţi alţi alergeni mai puţini frecvenţi şi mai necunoscuţi, unii având implicaţii mai ales ca factori alergenici profesionali, ca de exemplu: produsele de brutărie şi patiserie, aditivii alimentari, produsele cosmetice, produsele dentare, parfumurile, produsele utilizate în coafură, izocianatii, metalele nepretioase (nichel, cobalt, aluminiu), adezivii pe bază de metacrilat, diverse plante, lemnul, aditivi ai cauciucului, latexul, fotoalergenii, substanţele chimice utilizate în industria încălţămintei, culorile utilizate în industria textilelor etc.

Aceşti alergeni pot determina reacţii diverse ale organismului, atât cutanate, de contact, eczeme, cât şi respiratorii, rinită şi astm bronşic.

Diagnosticul alergiei

Diagnosticul alergiei şi identificarea alergenului care cauzează reacţia alergică este uneori dificilă, necesitând identificarea acestor IgE specifice prin diverse metode. Se pot efectua teste alergologice fie cutanat (tehnica prick), fie prin recoltare de sânge şi tehnici specifice de laborator.

Testarea cutanată prick este cea mai des utilizată, foloseşte soluţii standardizate de alergeni pentru testare, este cea mai ieftină şi mai rapidă (rezultatele se obţin în 15-20 minute) şi este mai bine corelată cu adevăratele sensibilizări alergice relevante pentru simptomele pacientului. Este nonagresivă, nedureroasă şi nepericuloasă dacă este efectuată corect, în corelaţie cu istoricul alergic al pacientului şi cu stadiul prezent al bolii.

Pentru o bună interpretare a testării, este necesară întreruperea administrării oricărui tratament antialergic cu minim 3 zile anterior efectuării acesteia şi absenţa oricăror leziuni sau afecţiuni cutanate la nivelul locului de testare. Se poate efectua la orice vârstă, inclusiv la copii mici, vârsta minimă fiind dictată de colaborarea copilului la aplicarea şi susţinerea picăturilor de testare timp de 15 minute fără să fie şterse.  
 
Testarea alergologică din sânge se indică doar ca excepţie pentru pacienţii la care nu se pot respecta condiţiile unei testării cutanate corecte, sunt investigaţii invazive (presupun recoltare de sânge venos), sunt mult mai scumpe, rezultatele se obţin în funcţie de laborator în câteva zile.

Există tehnici diferite de laborator care identifică fie individual anticorpii de alergie pentru un singur alergen, fie pentru un grup de alergeni (de exemplu, analizele numite Panel 20 alergeni). Testele sangvine nu sunt superioare ca sensibiliate şi specificitate testelor cutanate, de multe ori necesitând o interpretare corectă a relevanţei lor în funcţie de simptomele pacientului.
 
Atenţie! Măsurarea nivelului seric de IgE total nu este foarte valoroasă pentru stabilirea unui diagnostic de alergie, este doar orientativă, există mulţi pacienţi alergici cu IgE total normal. Pentru pacienţii cu alergie respiratorie se impune, de cele mai multe ori, efectuarea de investigaţii ale funcţiei pulmonare, cea mai utilizată fiind spirometria.  

Află aici mai multe despre cum poţi preveni şi combate bolile alergice, despre cum poţi obţine o consultaţie gratuită la un specialist alergolog şi reduceri la preţul testelor cutanate.

Tratamentul alergiilor respiratorii
 
Prima măsură de tratament, evitarea alergenelor, reprezintă o etapă esenţială  în tratamentul bolilor alergice.
 
Tratamentul medicamentos al rinitei alergice se adresează controlului simptomelor: strănut, mâncărime nazală (prurit), rinoree apoasă şi nas înfundat (obstructite nazală). Corticosteroizii aplicaţi intranazal (topic) sunt cea mai eficientă medicaţie: ameliorează simptomele şi  reduc inflamaţia.
 
Terapia astmului bronşic cuprinde două braţe terapeutice: medicaţia de control, care se administrează zilnic, pe termen lung şi urmăreşte controlul simptomelor şi medicaţia de criză, care este reprezentată de bronhodilatatoare cu durată scurtă de acţiune (Salbutamol etc.) şi rapidă, ce se folosesc când apar simptome de astm.

În cazul rinitei alergice sau al astmului ce prezintă şi sensibilizare la un alergen, imunoterapia specifică (ITS) cu vaccinuri alergenice este singura metodă terapeutică care reuşeşte să inducă desensibilizarea faţă de alergenul sensibilizant. Administrarea ITS se poate face sub piele a€“ asemănător vaccinurilor (subcutanat) sau sublingual (ŞLIŢ). Durata medie a acestui tratament este între 3-5 ani.


Citeşte şi: Cum recunoşti alergia solară?

Alergiile încrucişate - atenţie dacă sunteţi alergici la polen, anumite alimente pot fi periculoase

Cum să te simţi bine în aer liber dacă suferi de astm şi alergii

 

Citește și:
Alergie sau raceala, cum faci diferenta?
Alergia – care sunt simptomele, cum o depistăm şi o tratăm?
Cum recunoşti alergia solară?


Exclusiv Online - 23.05.2012
Taguri: alergie, astm, tratament
Citește pe descopera.ro
Povestea INCREDIBILĂ a fiului nelegitim al lui Arghezi, devenit un GENIU. Arghezi l-a făcut în vremea în care era călugărul Iosif Povestea INCREDIBILĂ a fiului nelegitim al lui Arghezi, devenit un GENIU....
ALERTĂ RADIOLOGICĂ de proporţii! „Nivelurile de radiaţii înregistrate sunt uriaşe”, iar EFECTELE sunt de zece ori mai mari decât în urma dezastrului de la Cernobîl ALERTĂ RADIOLOGICĂ de proporţii! „Nivelurile de radiaţii înregistrate...
Berbec Berbec 21 martie - 20 aprilie

În luna aprilie sunteţi favoritul zodiacului: aveţi mari şanse de reuşită în tot ceea ce întreprindeţi pe plan personal. Aveţi însă nevoie de calm şi realism astfel încât să găsiţi adevărata...citește mai departe

×

Zf.ro
AVERTISMENT: carnea de pui din aceste supermarketuri este plină de superbacterii rezistente la antibiotice AVERTISMENT: carnea de pui din aceste supermarketuri...
BREAKNG: Un cunoscut actor de la Hollywood...
Pregătiţi-vă de INVAZIA pakistaneză:...
BusinessMagazin.ro
Ce a păţit tânărul din Suceava care i-a strigat lui Dragnea că PSD nu a făcut “Nimic” - VIDEO Ce a păţit tânărul din Suceava care...
Murdoch, fiii săi şi imperiul său media...
Croitorul lui Hitler. Cine este omul care...
Mediafax.ro
Gelu Voican Voiculescu: Numai Stănculescu a privit momentul execuţiei Ceauşeştilor. Eu nu am apucat să ies Gelu Voican Voiculescu: Numai Stănculescu...
5 goluri în 20 de minute! Cine ar rezista?...
BREAKING! Fostul preşedinte al statului...
Gandul.info
Se uita pe un site de imobiliare la imaginile cu o casă, când a dat peste CEVA uluitor, surprins chiar în bucătărie. Iniţial a crezut că nu vede bine/ Compania imobiliară a şters totul, dar era prea târziu. Clipul e VIRAL | VIDEO Se uita pe un site de imobiliare la imaginile...
Un cuplu a decis să facă un test ADN,...
Descoperirea ŞOCANTĂ făcută în Oceanul...
DA.ZF.ro
5 drumuri magice din România pe care poţi evada cu maşina - GALERIE FOTO 5 drumuri magice din România pe care poţi...
Cele 7 minuni ale României: locuri spectaculoase...
TOP 5 plaje sălbatice, foarte aproape de...
ProSport.ro
FOTO | Clipe de groază pentru preşedintele Liberiei! A intrat în birou şi a crezut că nu vede bine: e uluitor ce a putut găsi FOTO | Clipe de groază pentru preşedintele...
Totul a plecat de la o singură partidă...
Tragedie la Hollywood! A MURIT cunoscutul...
ApropoTv.ro
Destinaţii alternative de Crăciun care te fac să vezi cu alţi ochi Europa Destinaţii alternative de Crăciun care...
Jurnalistul Ion Cristoiu publică două...
Electric Castle Festival anunţă headliner-ii...
Go4it.ro
A fost găsit un VINOVAT pentru TRAGEDIA de la Notre Dame. Dezvăluirea s-ar putea să vă surprindă A fost găsit un VINOVAT pentru TRAGEDIA...
Numele unei companii europene a fost CENZURAT...
Telefoane mobile interzise prin OUG în...
ProMotor.ro
Top 10 obiceiuri care ÎŢI DISTRUG MAŞINA ÎNCET, DAR SIGUR! Uite ce trebuie să faci ca să nu ai probleme Top 10 obiceiuri care ÎŢI DISTRUG MAŞINA...
Când pot fi folosite radarele pistol. Legea...
Cum să foloseşti un motor DIESEL ca la...
Descopera.ro
Aşa poţi CUCERI orice femeie. Obiceiul pe care ar trebui să îl ai ca BĂRBAT Aşa poţi CUCERI orice femeie. Obiceiul...
SINGUR împotriva Imperiului Otoman: Povestea...
Cele mai PERICULOASE lucruri care dorm cu...
ULTIMA ORĂ
IMAGINEA devenită VIRALĂ, făcută cu O ORĂ înainte ca Notre-Dame să fie cuprinsă de FLĂCĂRI: Fotograful a făcut anunţul aşteptat de tot internetul! Căutările au luat sfărşit! | FOTO

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.