Dr. Walter Klepetko: „Renunțați la fumat! E cauza principală pentru cancer pulmonar!”

Cancerul pulmonar este responsabil pentru aproape unul din cinci decese cauzate de cancer la nivel mondial
  • Publicat:
Dr. Walter Klepetko: „Renunțați la fumat! E cauza principală pentru cancer pulmonar!”

Cancerul pulmonar este acel tip de cancer ce provoacă mai multe decese decât cancerul de sân, colon și prostată la un loc pe mapamond. Practic, la fiecare 30 de secunde un om moare de cancer pulmonar undeva, în lume, spun statisticile. Noiembrie este luna mondială de luptă împotriva cancerului pulmonar, prilej cu care l-am intervievat, pe scurt, pe Prof. Univ. Dr. Walter Klepetko, medic specialist chirurgie toracică și malignități toracice, unul dintre cei mai cunoscuți chirurgi din Europa.

Ce se întâmplă doctore? Cum ne dăm seama că avem probleme pulmonare? Care sunt semnele care trebuie să ne trimită la medic?

Prof. Univ. Dr. Walter Klepetko: Principalele semne care pot indica o problemă la nivelul sistemul respirator sunt: respirație îngreunată, tuse, flegmă și durere în piept.

C.S.Î.D.: Care sunt cauzele și factorii de risc ai cancerului pulmonar?

W.K.: Când vorbim de cancer pulmonar, principalul factor de risc este fumatul sau expunerea la aer contaminat.

C.S.Î.D.: De câte tipuri este cancerul pulmonar?

W.K.: Există două tipuri principale de cancere pulmonare, care diferă prin comportamentul lor biologic. Cancerul pulmonar cu celule mici (microcelular): se dezvoltă de obicei din centrul plămânilor, la bronhii – adică la nivelul căilor respiratorii principale ale plămânilor. Acest tip de cancer este tratat prin terapie sistemică. Al doilea tip este cancerul fără celule mici (nonmicrocelular): se împarte în mai multe subtipuri: adenocarcinom (dezvoltat de obicei de femeile care fumează) și carcinom scuamos (cel mai frecvent operabil și dezvoltat la fumători, foarte rar la nefumători). Acesta necesită de cele mai multe ori intervenție chirurgicală.

C.S.Î.D.: Poate fi redus riscul de apariție a cancerului pulmonar datorită screening-ul pulmonar anual?

W.K.: Da, screeningul împotriva cancerului pulmonar este important și recomandat pentru toată lumea, dar în special persoanelor cu risc ridicat. Acesta trebuie făcut prin scanare CT, dar la un interval de aproximativ 3 ani.

C.S.Î.D.: Cancerul de plămâni este ereditar?

W.K.: Nu. Doar o anumită predispoziție pentru cancer în general poate fi ereditară.

C.S.Î.D.: O persoană care a rămas cu pete de plămâni de la o pneumonie gravă poate dezvolta cancer de plămâni?

W.K.: Pneumonia în sine nu duce la cancer. Cu toate acestea, frecvent petele de pe plămâni sunt greșit interpretate ca urme lăsate de pneumonie. Ele pot fi tumori deja infiltrate în plămâni.

C.S.Î.D.: Care sunt cele mai moderne tratamente folosite în tratarea afecțiunilor pulmonare?

W.K.: Tratamentul modern este o combinație de chirurgie și terapie sistemică, care include chimioterapia, terapia țintită și imunoterapie în zilele noastre. În funcție de tipul și extensia tumorii, trebuie aleasă terapia adecvată.

C.S.Î.D.: Există vreo diferență între bolnavii cu afecțiuni pulmonare din Austria și cei din România?

W.K.: Singura diferență dintre pacienții austrieci și cei români ar fi că pacienții români care ajung la noi în spital au un istoric mai mare în ce privește perioada de când au început să fumeze.

C.S.Î.D.: Care este rata de vindecare la pacienții diagnosticați și tratați de cancer de plămâni?

W.K.: Acest lucru depinde de tipul de cancer pulmonar și stadiul bolii în momentul diagnosticării. Stadiul I are o rată de supraviețuire de cinci ani de 80%, stadiul II de 50-60% și stadiul III de doar 10-30%. Dar, per total, rata de vindecare la pacienții diagnosticați și tratați de cancer pulmonar este de 99,6%.

 C.S.Î.D.: Noiembrie este luna mondială de luptă împotriva cancerului pulmonar. Ce sfaturi aveți pentru oameni?

W.K.: Renunțați la fumat, deoarece nu se potrivește cu un stil de viață modern și este cauza principală a cancerului pulmonar, dar și al multor alte boli.

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean
Psiholog - Bianca Poptean
Sunt peste 10 ani de când scriu pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd ... citește mai mult
Recomandare video
Cancerul colorectal (colon și rect): când se face operația minim invazivă