Ochelari de vedere sau lentile de contact?

Ochelarii iti dau un aer mai serios, iti scot in evidenta inteligenta si seriozitatea, pe cand lentilele te lasa sa fii naturala, sa fii tu insati.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Ochelari de vedere sau lentile de contact?
Ochelari sau lentile de contact?

Daca ai probleme cu vederea, sigur ti-ai pus si tu intrebarea asta. Si, dupa cum bine stii, atat unele cat si celelalte au avantajele si dezavantajele lor. Deci, cum sa iei marea hotarare? CSID iti prezinta cele mai importante aspecte care te pot ghida in alegerea ta. N-o sa-ti vina sa-ti crezi ochilor!

Frumusetea inainte de toate?

Ei bine, daca aspectul tau exterior primeaza, sunt niste lucruri de care trebuie sa tii cont. In primul rand, ochelarii iti dau un aer mai serios, iti scot in evidenta inteligenta si seriozitatea, pe cand lentilele te lasa sa fii naturala, sa fii tu insati.

Cand vine vorba de tinutele pe care le porti, cu diferite ocazii, ochelarii nu se potrivesc de fiecare data. Acestia trebuie sa iti completeze outfitul, atat prin forma cat si prin culoare. Lentilele, in shimb, se potrivesc la orice tinuta si in orice situatie.

Vine vara si iti doresti sa porti ochelari de soare si nu de vedere. In acest caz, trebuie sa stii ca ochelarii de soare pe care nu ti-i prescrie medicul, nu sunt o optiune pentru tine. Sunt, evident, o optiune pentru purtatorii de lentile.

Bineinteles, problema se pune si in cazul schimbarilor de temperatura. Daca ploua sau daca intri de la frig la cald, vederea nu iti va fi afectata decat daca porti ochelari. Si asta pentru ca acestia fie se vor uda, fie se vor aburi.

Vedere de vultur?

Ca sa ai o vedere agera si corecta, lentilele sunt cele mai potrivite. Ele iti ofera avantajul unui camp vizual mult mai extins decat cel al ochelarilor, datorita faptului ca ele urmaresc miscarile ochiului.

In timp ce cu ochelari ai o vedere periferica slaba, cu lentile intregul camp vizual este focalizat, ca in cazul vederii normale. Acest aspect este deosebit de important in cazul in care conduci sau practici diferite sporturi.

De asemenea, lentilele te avantajeaza prin faptul ca, fiind purtate direct pe ochi, vederea este naturala, pe cand cu ochelari, distanta dintre ochi si lentile poate uneori sa creeze distorsiuni.

Cum ramane cu sanatatea?

Cand vine vorba de sanatate, balanta se inclina inspre ochelari. Si asta pentru ca lentilele pot avea numeroase efecte adverse. Hai sa vedem care ar fi acestea.

Mai intai de toate, trebuie sa stii ca oamenii au praguri diferite de toleranta la lentilele de contact. Unii prezinta unele probleme imediat dupa prima purtare, pe cand altii nu le au niciodata. Daca te afli la primul contact cu lentilele, este destul de normal sa ai o mica iritatie si eventual roseata, atat timp cat nu persista.

Cand ai un corp strain pe lentila, cum ar fi machiaj, praf sau o geana, poti sa simti chiar durere. La fel se intampla si daca lentila e zgariata.

O alta problema care apare la purtatorii de lentile este lipsa oxigenului. Lentilele acopera aproape toata suprafata corneei, impiedicand aerul sa ajunga la ea, fapt ce poate duce pe viitor la tulburari serioase de vedere si o uscaciune a ochiului.

Alte efecte negative ale purtarii lentilelor sunt iritatii, durere, vedere neclara, roseata, sensibilitate la lumina. Toate sunt semne ca trebuie sa le inlaturi de pe ochi.

Ultimele cercetari au scos la lumina si alte inconveniente ale purtarii lentilelor de contact: persoanele care le prefera prezinta un risc crescut de a face ulcer corneean si asta mai ales pentru ca substanta in care sunt tinute nu este destul de puternica pentru a indeparta microbii raspunzatori de aceasta afectiune.

Asadar, optezi pentru frumusete sau pentru sanatate ?

Citeste si Ce trebuie sa stii despre lentilele de contact

Urmărește CSID.ro pe Google News
CSID: Sani inegali
CSID: Sani inegali
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”