Pacientă cu tromboză venoasă profundă, tratată chirurgical şi endovascular

O pacientă în vârstă de 34 de ani, diagnosticată cu tromboză venoasă profundă, a fost tratată cu succes.
  • Publicat:
Pacientă cu tromboză venoasă profundă, tratată chirurgical şi endovascular

O pacientă în vârstă de 34 de ani, mamă a doi copii, diagnosticată cu tromboză venoasă profundă, cauzată de sindromul May Thurner, a fost tratată cu succes în cadrul unei clinici private din Bucureşti.. Pacienta intrase în stop cardio-respirator, după ce un cheag de sânge de 8 cm îi migrase în artera pulmonară, blocând-o complet. Echipa spitalului, condusă de medicul chirurg cardiovascular Conf. Univ. Dr. Horaţiu Moldovan, i-a efectuat de urgenţă o operaţie de trombembolectomie (extracţie de cheag), iar ulterior, sindromul a fost tratat printr-o procedură endovasculară de tromboaspiraţie şi angioplastie cu balon.

Femeia aflată în a treia săptămână de lăuzie după cea de-a doua naştere, s-a prezentat la camera de gardă a unui spital judeţean cu un edem (umflătură) de mari dimensiuni la piciorul stâng, fiind diagnosticată cu tromboză venoasă profundă iliofemurală, caracterizată prin prezenţa unor cheaguri de sânge (trombi) în venele principale ale membrului inferior şi coapsei – vena iliacă, respectiv cea femurală. Pacientei i s-a administrat tratament anticoagulant, dar evoluţia a fost una nefavorabilă, suferind o embolie cardiacă masivă. Reevaluarea ecografică şi tomografia cu contrast efectuate aici au evidenţiat un cheag cu dimensiunea de 8 cm prezent în atriul şi ventriculul drept, care ulterior a migrat în artera pulmonară, provocând-i pacientei stop cardio-respirator.

“Echipa noastră a intervenit chirurgical de urgenţă, printr-o operaţie de trombembolectomie, sub circulaţie extracorporeală. Adică, sub protecţia maşinii cord – plămân artificial, am deschis chirurgical artera pulmonară şi am extras trombul de aproximativ 8 cm. Intervenţia a fost una complexă, cu grad înalt de risc, însă am avut atât echipa de specialişti, cât şi aparatura necesară pentru a rezolva cu succes acest caz. Evoluţia pacientei a fost favorabilă şi rapidă, aceasta fiind externată în 6 zile de la intervenţie“, a declarat Dr. Horaţiu Moldovan.

Edemul pacientei s-a agravat după două săptămâni de la exernare, pe fondul formării unei tromboze venoase extinse de ax venos al membrului inferior stâng şi al venei cave inferioare. Evaluarea ecografică şi tomografia cu contrast au evidenţiat prezenţa sindromului May-Thurner, cunoscut şi ca sindromul de compresie a venelor iliace, afecţiune care provoacă apariţia trombozei venoase profunde. De asemenea, analiza genetică pentru suspiciunea de trombofilie ereditară confirmase prezenţa a 5 mutaţii genetice în favoarea trombofiliei, condiţie care predispune la formarea cheagurilor în vasele de sânge.

Pacienta a fost readmisă în Laboratorul de Cardiologie Intervenţională, pentru efectuarea unei intervenţii endovasculare de tromboaspiraţie (eliminare de cheaguri) şi angioplastie cu balon, cu scopul de a reface fluxul sanguin la nivelul venelor afectate ale piciorului stâng şi de a trata sindromul May – Thurner.

“În cazul pacientei noastre, asocierea sindromului May – Thurner cu modificările genetice predispozante de trombofilie au determinat reapariţia trombozei venoase. În acest caz, pentru captarea şi eliminarea cheagurilor am utilizat un filtru de venă cavă – Capturex în asociere cu o sondă specială de aspirare a trombilor – Aspirex, astfel evitând pătrunderea la nivelul cordului şi implicit la nivelul arterei pulmonare a fragmentelor de trombi. După intervenţia de tromboaspiraţie, am efectuat la nivelul canalului de evacuare a sângelui din vena iliacă comună stânga în vena cavă inferioară o angioplastie cu balon care a lărgit canalul, astfel încât sângele să poată curge normal şi să se reducă riscul de formarea a cheagurilor. Această tehnică a fost prima de acest fel realizată în Laboratorul de Cardiologie Intervenţională din Spitalul Clinic Sanador, deschizând posibilitatea unui nou mod de abordare în tratamentul  trombozelor venoase profunde, invalidante”, a declarat Dr. Rodica Niculescu, Şef Laborator de Cardiologie Intervenţională.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”
Recomandări: