Animalele de companie – potenţiale pericole pentru sănătate

O mare parte dintre propietarii de animale de companie îşi lasă animalul să-i lingă pe faţă, dar aceste semne ale afecţiui vin de multe ori la pachet cu riscul unor boli.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Animalele de companie - potenţiale pericole pentru sănătate
Sursa foto: shutterstock

O mare parte dintre propietarii de animale de companie îşi lasă animalul să-i lingă pe faţă, dar aceste semne ale afecţiui vin de multe ori la pachet cu riscul unor boli.

Bolile zoonotice sunt boli pe care oamenii le pot lua de la animale. Multe boli infecţioase se pot răspândi de la animale la oameni, iar unele dintre acestea pot proveni de la animalele de companie. Cu toate acestea, este important de menţionat că aceste boli nu sunt atât de frecvente şi se pot preveni uşor.

După cum afirmă virusologul şi bacteriologul John Oxford, de la Universitatea Queen Mary din Londra:  „nu este vorba doar de ce se află în salivă. Câinii îşi petrec jumătate din viaţă cu nasul în locuri pline de bacterii, aşa că nările acestora sunt pline de germeni şi bacterii de toate genurile„.

Ce probleme pot cauza aceste bacterii?

O femeie din Marea Britanie a aflat răspunsul într-un mod periculos. După ce a contractat o infecţie de la saliva câinelui său a ajuns la terapie intensivă pentru câteva săptămâni.

Povestea a început în momentul în care femeia a  început să aibă incoerenţă în vorbire în timp ce vorbea la telefon cu o rudă, care a sfătuit-o să cheme o ambulanţă imediat. În momentul apariţiei paramedicilor, femeia a fost descoperită în stare de inconştienţă. În afară de o migrenă, femeia nu a declarat că ar fi resimţit alte simptome.

După patru zile, starea femeii a început să se înrăutăţească, având stări de confuzie, dureri de cap, diaree şi febră. Sistemul respirator, rinichii şi ficatul au început să-i cedeze. Femeia a fost transportată la terapie intensivă în momentul în care era clar că suferă de septicemie.

Citește și: Ce boli te pândesc când ai un animal de companie

Testele au indicat prezenţa unei infecţii cauzată de bacteria Capnocytophaga canimorsus. Deşi este rar întâlnită, bacteria se regăseşte foarte des în saliva pisicilor şi a câinilor. Însă femeia nu a prezentat semne de muşcături sau zgârieturi, astfel că medicii au constatat că înfecţia provenea de la linsul câinele său.

„Nu au fost decât 13 cazuri raportate în Marea Britanie şi probabil acelaşi număr în America„, a declarat Shelley Rankin, profesor şi micro-biolog.

Doctorul Bruce Farber, directorul secţiei de boli infecţioase de la spitalul North Shore a adăugat: „Ultimul lucru pe care am dori să-l facem este să alarmăm oamenii că ar putea fi infectaţi de animalele lor de companie”.

Citește și: Ce boli se transmit de la animalele de companie la om. Cum se manifestă la necuvântătoare și la oameni, cum pot fi prevenite și tratate

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân