Colesterol scazut si cancer

Nivelul scazut al colesterolului trebuie sa va aduca rapid la medic pentru ca poate anunta un cancer inca nediagnosticat.
  • Publicat:
Colesterol scazut si cancer
Nivelul scazut de colesterol poate ascunde un cancer nediagnosticat

Nivelul scazut al colesterolului din sange este un prim semn al aparitiei cancerului in organism si nu o consecinta a acestuia, cum se credea pana acum. Intrucat corpul este lipsit de colesterolul bun care protejeaza impotriva tumorilor canceroase, riscul dezvoltatii cancerului este mult mai mare in acest caz.

De-a lungul timpului, cercetatorii au observat ca persoanele cu un nivel al colesterolului mai scazut au fost mult mai predispuse sa dezvolte o forma de cancer comparativ cu cele care se aflau in limitele normale.

Aceasta descoperire este oarecum ingrijoratoare, intrucat un nivel scazut al colesterolului are si o parte buna: protejeaza impotriva atacurilor de inima si accidentelor vasculare cerebrale.

Colesterol scazut si cancer

Studiul a fost efectuat pe durata a 18 ani, pe 30.000 de fumatori de sex masculin, fiind cel mai lung si mai amplu de acest gen. Stiind ca fumatul scade nivelul colesterolului bun din sange, acesti barbati au inregistrat un nivel scazut de colesterol total, undeva sub 200 – 230 de miligrame/decilitru. In total, 7.545 de barbati au dezvoltat cancer, iar pentru ceilalti riscurile de cancer au fost cu 18% mai mari.

Pentru a tine sub control situatia colesterolului, cu scopul de a evita aparitia unor probleme de sanatate, cercetatorii recomanda sa ne mentinem un nivel mai ridicat de colesterol bun, care protejeaza, se pare, impotriva tuturor formelor de cancer.

Ei isi sustin ideea pe baza rezultatelor obtinute in urma studiului, conform carora persoanele care au avut un nivel ridicat de colesterol bun au avut cu 14% mai putine riscuri de a face cancer.

Valorile normale ale colesterolului

Vom vorbi aici despre colesterolul total, adica suma colesterolului „rau”, a colesterolului „bun” si a altor componente lipidice. Daca acesta se afla undeva la 200 miligrame/decilitru, valorile sale sunt optime. Intre 200 si 239 valorile sale sunt la limita, iar peste 240 mg/dL valorile sunt prea ridicate.

Colesterolul „bun” trebuie sa se situeze la aproximativ 60 miligrame/decilitru, iar sub 40 la barbati si sub 60 la femei este deja prea scazut si prezinta un pericol.

Colesterolul „rau” trebuie sa fie de aproximativ 100 mg/decilitru si cu cat valoarea acestuia este mai mica, cu atat este mai bine pentru sanatatea ta. Peste 130 miligrame/decilitru, valoarea sa este deja prea mare si prezinta un risc crescut pentru sanatate.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”