Cauze de infertilitate şi tratamente ginecologice naturale pro fertilitate

Infertilitatea este definită ca fiind imposibilitatea obţinerii unei sarcini timp de 12 luni în cadrul unui cuplu stabil, care are o activitate intimă regulată, fără folosirea vreunei metode anticoncepţionale.
  • Publicat:
Cauze de infertilitate şi tratamente ginecologice naturale pro fertilitate
Foto: 123rf.com

Infertilitatea este definită ca fiind imposibilitatea obţinerii unei sarcini timp de 12 luni în cadrul unui cuplu stabil, care are o activitate intimă regulată, fără folosirea vreunei metode anticoncepţionale. În cazul în care partenera are o rezervă ovariană redusă sau vârsta ei depăşeşte 36 ani, timpul de aşteptare până la momentul instituirii unui tratament se reduce la 6 luni.

În mod uzual, rezerva ovariană se poate determina luând în calcul următoarele elemente : vârsta pacientei, numărul de foliculi antrali (de la ânceputul unui ciclu ovarian) măsuraţi prin ecografie transvaginală şi AMH (hormonul antimullerian).
Cauzele infertilităţii pot fi foarte multe, iar deseori, în cadrul unui cuplu, există mai multe motive: atât din partea partenerului feminin, cât şi a celui masculin.

Diagnosticul de infertilitate poate însemna pentru multe cupluri o adevarată sentinţă la tristeţe şi deprimare, însă există soluţii, iar vizita la medicul specialist în infertilitate nu trebuie amânată!

Ce simptome ar trebui să ridice semne de întrebare unei femei?

Adesea, infertilitatea este o afecţiune diagnosticată de multe ori greşit sau greu de depistat. Dar există semnale de alarmă!
Primul şi cel mai evident semn este lipsa instalării stării de graviditate. Alte simptome sau semne care pot fi asociate cu infertilitatea: neregularităţi menstruale, inflamaţii sau infecţii vaginale. Dar, de cele mai multe ori infertilitatea e însoţită de o lipsă desavârşită de semne şi/sau simptome.

Cauze frecvente de infertilitate

Infertilitatea nu se moşteneşte, dar se pot moşteni anumite afecţiuni cromozomiale care pot interfera cu procesul de obţinere a unei sarcini sau se pot întâlni afecţiuni comune mama – fiică, cum ar fi fibroamele uterine.

Infecţiile urinare pot juca un rol important afectând fertilitatea daca nu sunt tratate corespunzator.
“Infecţiile urinare în sine nu reprezintă un pericol. În schimb, cele netratate sau tratate necorespunzator, da. Infecţiile urinare creează un mediu inflamator în toata sfera pelvina, deci şi în aria organelor genitale interne. Inflamaţia se poate extinde şi poate afecta procesul de implantare a embrionului. Infecţia urinară poate coexista cu infecţiile vaginale, acestea la rândul lor pot determina endometrite (infecţia endometrului) sau chiar a trompelor şi ovarelor (salpingo-ovarite). Infecţia sau inflamaţia trompelor poate duce la obstrucţia lor, iar sarcina nu se mai poate instala,” explică medicul ginecolog George Vasilescu de la Ensana Health Spa Resort Sovata.

Stresul poate cauza infertilitate. “Desi pare ceva mai greu de crezut, stresul s-a dovedit a juca un rol foarte important în infertilitate. Persoanele stresate şi obosite, mereu preocupate si îngrijorate obţin mai greu o sarcină. În timpul stresului sunt activaţi hormoni specifici care menţin organismul într-o stare de “alarmă”. Pe de alta parte, mecanismele fiziologice prin care se poate obtine o sarcină, se manifestă la parametri maximi în condiţii de relaxare, liniste, când grijile sunt lăsate la o parte. Multe sarcini se obţin de exemplu în concediu sau când stresul zilnic s-a mai diminuat,” spune medicul ginecolog.

Burnout-ul reprezintă o altă cauză a infertilităţii. Fazele avansate de oboseală, cu simptome specifice pot impiedica atât fertilizarea ovocitului cât ţi embrio-implantarea, fie că vorbim de sarcini pe cale naturală sau FIV.

Infertilitatea ţine cont de vârstă, iar în ziua de azi, din ce în ce mai multe femei îşi doresc copii tot mai târziu în viaţă.
“Genetic, după 37 ani ovocitele încep să îţi piardă din calitate, iar sarcina apare mai greu. După vârsta de 40, de ani şansele se reduc şi mai mult, la scăderea calităţii ovocitare adăugându-se şi scăderea numerică. Există şi excepţii, sarcini normale obţinute după 43 de ani precum şi insuficienţe ovariene urmate de menopauză la vârste sub 37 ani. În concluzie, fiecare organism este unicat, dar, cu toate acestea, genetica umană are regulile ei,” atrage atenţia doctorul George Vasilescu.

Dieta pro fertilitate

Regimul alimentar are un rol semnificativ asupra stării de sănătate şi poate fi un aliat in ceea ce priveşte tratarea infertilităţii.
“Exista o dietă pro fertilitate, elaborată dupa studii aprofundate de către specialişti în nutriţie din Elveţia. Principiile alimentare recomandate de către aceştia includ în mare parte legume şi fructe, carne slabă albă, compoturi precum şi ceaiuri din plante. Dieta trebuie să fie echilibrată, cu 3 mese principale şi două gustări, zilnic,” a mai adăugat medicul.

Tratamente complementare pentru fertilitate

În lume, exista diverse tratamente complementare pentru fertilitate. Unele din ele şi-au dovedit eficienţa, altele mai au nevoie probabil de timp. Cele mai des întâlnite tratamente adjuvante sunt reprezentate de acupunctura, homeopatie, tratamente balneare, tratamente api-fito-terapice.

“Sovata este renumita pentru tratamentele pentru fertilitate inca de la inceputul secolului trecut. Inca din prima decada a secolului 20 veneau aici persoane din toata Europa pentru a se trata de infertilitate. Baile sarate si namolul sparopelic peloidogen au ajutat numeroase persoane sa devina mame intr-o perioada cand medicina nici nu-si putea inchipui progresele tehnologice din ziua de azi. In primul rand Sovata este o statiune cu un climat bland, usor sedativ. Persoanele stresate, obosite vor gasi aici locul potrivit pentru a se deconecta de problemele zilnice. Un prim factor al infertilitatii, stresul, poate fi rezolvat in timpul curei balneare.
In plus, tratamentele efectuate aici au un efect antiinflmator asupra zonei pelvine. Se stie ca inflamatia peste anumite limite este daunatoare. Tractul genital feminin fiind unul deschis spre exterior este supus permanent “atacului” factorilor inflamatori determinand astfel vaginite, colpite, endometrite, salpingo-ovarite. De asemenea, banalele chisturi ovariene, destul de frecvent intalnite, se asociaza in multe cazuri cu fenomene inflamatorii endometriale care impiedica nidarea. Astfel, o cauza frecventa de infertilitate, inflamatia peste limitele fiziologice, poate fi tratata cu succes la Sovata.
În afara problemele de infertilitate, la Sovata se mai tratează şi infecţiile cronice ale aparatului genital feminine, precum şi simptomele menopauzei.”, povesteşte medicul ginecolog, George Vasilescu, şeful Departamentului de Ginecologie de la Ensana Health Spa Resorts Sovata

Cine se poate trata la Sovata?
“Persoanele care doresc obtinerea unei sarcini prin metode naturale, simple; persoanele care se pregatesc pentru o procedura de reproducere umana asistata (stimulare ovariana, inseminare intrauterina, fertilizare in vitro, embriotrasfer fresh sau cu embrioni inghetati), sansele de reusita crescand in aceste cazuri simtitor.
Optim, tratamentele balneare se fac in luna premergatoare procedurilor de reproducere asistata iar in cazuri speciale cu 3 – 4 luni inainte, luandu-se in considerare posibilitatea unui numar mai mare de zile de tratament; endometru nedezvoltat, incapabil de nidatie; insuficienta ovariana forma incipienta; stari cronice de oboseala, stres accentuat; inflamatii pelvine cornice si consecintele acestora. Si barbatii pot fi ajutati la Sovata prin terapii natural din plante, relaxare si momente de liniste.” explica medicul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mihaela Arsene
Am intrat in domeniul presei scrise dintr-o intamplare, in 1995, dar pasiunea pentru acest domeniu s-a nascut odata cu prima revista pe care am condus-o, o revista de frumusete. Apoi am lucrat la Avantaje, iar odata cu aparitia internetului m-am dedicat online-ului si dezvoltarii site-urilor. Sanatatea, ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări:
Beneficii ascunse ale reflexoterapiei
Beneficii ascunse ale reflexoterapiei
10 remedii naturale care alină arsurile la stomac și indigestia
10 remedii naturale care alină arsurile la stomac și indigestia