Kilogramele in plus “topesc” substanta cenusie

grasii au mai putina materie cenusie decat normoponderalii
  • Publicat:
Kilogramele in plus “topesc” substanta cenusie
Kilogramele in plus “topesc” substanta cenusie

Daca este nevoie, o spunem din nou: excesul ponderal reprezinta un adevarat pericol pentru sanatatea noastra, iar noi descoperiri stiintifice sugereaza ca pentru fiecare kilogram in plus creierul are de suferit, scazand in dimensiuni.

Oamenii de stiinta de la Universitatea Clifornia, Los Angeles (UCLA), au descoperit ca persoanele supraponderale au mai putin tesut cerebral, comparativ cu cele normoponderale. “Creierul unui obez este mult mai uzat mai comparativ cu cel al unei persoane sanatoase, fiind cu 16 ani imbatranit.  In acelasi timp, creierul persoanelor supraponderale are 8 ani in plus”, spun neurochirurgii americani.

Dupa ce ne-au lamurit in privinta aspectului, acestia au mai adaugat ca “din punct de vedere clinic, obezii au cu 8% mai putin tesut cerebral decat normoponderalii, iar supraponderalii au cu 4% mai putin tesut cerebral”.

Caluleaza-ti acum indicele de masa corporala si afla, in functie de valoarea acestuia, cate calorii ar trebui sa consumi zilnic!

Cea mai mare parte a tesutului cerebral pierdut se inregistreaza in zona frontala si temporala, acele regiuni raspunzatoare de procesele de luare a deciziilor si memorare. In plus, din pricina degenerarii creierului, persoanele care au probleme cu greutatea sunt expuse unui risc crescut de a se confrunta cu Alzheimer la batranete.

“In vreme ce cu totii incercam sa ne mentinem tineri si in forta cat mai mult timp, persoanele obeze si supraponderale isi accelereaza singure procesul de imbatranire ca urmare a excesului de grasime din organism”, spun oamenii de stiinta de la UCLA.

Conform centrului National de Statistica Medicala din Statele Unite, in prezent 30% dintre adultii americani cu varsta peste 20 de ani (mai mult de 60 de milioane de oameni) sunt obezi, in timp ce 36% sunt supraponderali. Si unii si altii sunt expusi unui risc mare de diabet de tip II, cancer, boli cardiace si, mai nou, tulburari cognitive.

Citeste si:
Obezii au mai putini receptori de placere

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Testari de ultima generatie pentru ficat
Testari de ultima generatie pentru ficat
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân