Hepatita B, mai contagioasa decat HIV!

Hepatita B este data de virusul hepatic B si este o boala extrem de grava. Pentru haptita B, exista vaccin, dar si terapii care pot mentine sub control actiunea virusului in corp.
  • Publicat:
Hepatita B, mai contagioasa decat HIV!

Unul dintre tipurile de hepatita cronica potential severe si agresive este cel determinat de virusul hepatitei B, considerat de Organizatia Mondiala a Sanatatii al doilea agent cu potential oncogen dupa tutun.

Statisticile arata ca in Europa si Orientul Mijlociu, 10 millioane de oameni traiesc cu hepatita cronica B. Dintre acestia – doar 10 la suta au fost diagnosticati, iar dintre cei diagnosticati, doar 10% primesc un tratament. In Romania, aproape 1 milion de romani (intre 2% si 7% din populatie – conform estimarilor OMS) sunt infectati cu virusul hepatitei cronice B si ca urmare sunt supusi riscului potential de progresie a bolii.

Medici din intreaga lume s-au reunit anul acesta la o conferinta de presa organizata de Bristol-Myers Squibb Romania, unde au dezbatut probleme legate de acest fenomen. Cihan Yurdaydin, directorul Institutului de Hepatologie din cadrul Universitatii din Ankara a atras atentia ca in lume, aproximativ 1 milion de oameni mor anual din cauza complicatiilor hepatitei B.

Hepatita B: cum se transmite?

Carcinomul hepatocelular este cea mai frecventa forma de cancer, iar virusul hepatitei B este responsabil pentru 75% din aceste cazuri de cancer. Probabil cea mai intalnita cale de transmitere a virusului hepatitei B in Europa de Est este calea orizontala sau intrafamiliala care se produce in majoritatea cazurilor in copilarie. La varsta adulta, predomina transmiterea pe cale sexuala sau prin folosirea in comun a acelor pentru administrarea drogurilor intravenoase.

Hepatita B: simptome

Campania pentru constientizarea hepatitei cronice B vrea sa atraga atentia populatiei ca virusul hepatitei B este de 100 de ori mai contagios decat virusul imunodeficientei umane (HIV) care determina maladia SIDA. Hepatita cronica B este cu atat mai periculoasa cu cat rar prezinta simptome specifice.

Testarea periodica si vizita la un medic specialist sunt foarte importante, mai ales ca si in Romania bolnavii pot beneficia acum de tratamente actuale, care tin boala sub control si cresc speranta de viata.

Risc de ciroza si cancer hepatic

Hepatita cronica B netratata conduce intr-un ritm de 3-4 ori mai rapid decat hepatita cronica C la ciroza hepatica si cancer hepatic. Rata de cronicizare si aparitie a cirozei hepatice este de 6-8% pe an, iar a cancerului hepatic este de 2-3% pe an.

Tratamentul antiviral imbunatateste calitatea vietii

Principalul obiectiv al tratamentului hepatitei cronice B este reducerea incarcaturii virale din sange pana la un nivel nedetectabil. Antiviralele orale au un profil de siguranta foarte bun si nu au efecte secundare. Cu o doza orala unica pe zi, pacientii se pot bucura de beneficiile si eficienta acestor medicamente si isi pot imbunatati calitatea vietii.

Scopul terapiei este sa suprime replicarea virusului hepatitei B si sa mentina aceasta supresie prin tratament continuu. Cand este folosit in terapie un antiviral oral, este foarte important sa fie ales un medicament cu potenta optima si cu risc scazut de dezvoltare a rezistentei virusului la acest medicament.

Citeste si Hepatita, uneori o boala muta

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”