Apara-ti dintii de acizi!

  • Publicat:
Apara-ti dintii de acizi!
Apara-ti dintii de acizi!

Stim cu totii, inca din copilarie, ca trebuie sa ne periem dintii dupa fiecare masa pentru a-i pastra intr-o forma excelenta. Mai tarziu, am aflat ca periajul de seara este cel mai important si ca ciocolata, dulciurile sau bauturile acidulate ataca smaltul dintilor. Iar utimele cercetari in domeniu vin sa completeze lista bunelor practici in vederea pastrarii sanatatii dintilor: se impune sa ocolim cateva dintre alimentele sanatoase. Stii care sunt acestea?

Un mar pe zi tine doctorul la distanta, spune o vorba veche, insa cercetatorii ne asigura ca nu este vorba despre dentist. Si asta pentru ca smaltul dintilor este afectat in mare masura de alimentele considerate a fi sanatoase, printre cele mai nocive numarandu-se fructele, iar apoi otetul utilizat la salate. O serie de studii efectuate de Sensodyne Pronamel arata ca aproape opt persoane din zece prezinta risc de erodare a smaltului dentar din pricina dietelor la care se supun.

Eroziunea smaltului dintilor este cauzata de acidul care se gaseste in majoritatea alimentelor si bauturilor. Sub actiunea acidului, smaltul dintilor sufera o pierdere temporara a duritatii si se macina in timpul periajului. In aceste conditii, el devine subtire cu timpul si permite aparitia cariilor ori se crapa pur si simplu.

Mai mult decat atat, si modul de a manca sau de a bea poate fi daunator. Astfel, bauturile acidulate se recomada a fi consumate cu paiul pentru ca lichidul sa nu ia contact direct cu dintii. De asemenea, acoperirea fripturilor cu sosuri ori salatele cu dressinguri pe baza de otet nu sunt obiceiuri binevenite pentru dantura. Si nu in utimul rand, feliile de portocala, grepfruit sau lamaie, pot fi o placere pentru papilele gustative insa cu siguranta sunt daunatoare pentru smaltul dintilor. Iata cateva obiceiuri pe care ai face bine sa le deprinzi daca vrei sa scapi cu smaltul intact:

1. Foloseste paiul atunci cand bei bauturi acidulate (inclusiv apa minerala) si ai grija ca lichidul sa ia contact cat mai putin cu dintii.

2. Bea apa dupa fiecare masa care contine alimente acide. In acest fel vei indeparta acidul din cavitatea bucala. Daca nu iti este la indemana sa bei apa, poti sa mesteci o guma. Vei stimula astfel productia de saliva care neutralizeaza acidul.

3. Printre alimentele nedaunatoare smaltului dintilor se numara nucile, alunele sau branza cu continut scazut in grasimi. Consuma-le dupa mesele bogate in acizi, vei restabili astfel pH-ul natural al cavitatii bucale.

4. Nu te spala pe dinti imediat ce ai consumat alimente sau bauturi acide. Asteapta cel putin o ora pana cand smaltul dintilor isi revine de pe urma atacului acid.

5. Mergi la dentist cel putin o data la sase luni. Doar un profesionist poate diagnostica eroziunea dentara.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Cum să ne ferim de caniculă?
Cum să ne ferim de caniculă?
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”